Än slank han hit, och än slank han dit….

Håkan Juholt (s) - Vad vill han egentligen?

UTRIKESPOLITIK | Att sossarnas nya partiledare har bestämda åsikter om spritpriserna i Turkiet tycks stå klart. Hur det förhåller sig med frågor av lite mera tyngd för den svenska statsskutan är mindre klart. På det område där en stabil och trovärdig linje är mer betydelsefull än kanske något annat område, inom utrikespolitiken, har Juholt tvärtom satt en ära i att vackla fram och tillbaka, och att gödsla med märkliga utspel.

Nu har han igen, för jag vet inte vilken gång i ordningen, bytt linje rörande insatsen i Libyen. När FN till allas förvåning kom till skott och ordnade en flygförbudszon, och uppmanade medlemsstaterna att ingripa för att skydda den libyska befolkningen från dess herres vrede, så stod Juholt på barrikaderna för ett svenskt ingripande. Den synnerligen eftertänksamma alliansregeringen fick utstå hård (och välförtjänt) kritik från vänster för sin senfärdighet. Medan vi fortfarande grubblade och väntade så föll redan bomberna från våra nordiska grannars flygplan mot Gaddafis mördarband.

Sedan hände något. Sent omsider började regeringen samla sig till ett beslut. I takt med att det började stå allt mer klart att regeringen signalerat till NATO att man var beredd att delta i insatsen, och att man nu sökte stöd hos oppositionen för att kunna skicka ut de svenska trupperna med bred enighet bakom sig, så svalnade sossarnas entusiasm. Nu började Juholt rycka i nödbromsen istället. Ett tag såg det osäkert ut om regeringen skulle få det breda stöd (i praktiken från sossarna) man önskade, och när uppgörelsen till slut blev klar, så var det en ganska urvattnad historia.

Till skillnad från t.ex. Danmark och Norge, kom Sverige nämligen att sätta upp ganska snäva operativa begränsningar för vårt deltagande. Socialdemokraterna hade nämligen ställt som villkor för att stödja insatsen, att de svenska planen endast skulle få upprätthålla flygförbudszonen, och alltså inte ingripa med vapenmakt för att hindra Gaddafis trupper att begå övergrepp på civilbefolkningen. Juholts något märkliga motiv för denna begränsning var rädsla för att drogade barnsoldater skulle löpa risken att få en GBU-49 i huvudet. En annan begränsning var att insatsen tidsbegränsades till den sista juni. En förlängning kräver alltså ett nytt beslut.

Spaningsfoto från FL01

Med beslutet väl fattat så var de svenska planen snart på plats på Sicilien. Eftersom det libyska flygvapnet i stort var utslaget, eller stod parkerat på marken, så kom behovet av jaktinsatser för att upprätthålla flygförbudszonen att bli begränsat. Vad som i stort återstod för de svenska piloterna var spaningsuppdrag. Detta må inte förringas. Behovet av spaningsresurser var stora, och de svenska Gripenplanen har internationellt sett mycket god förmåga på området. Det sägs att Sverige står för ungefär en tredjedel av den internationella styrkans spaningskapacitet.

Men som sagt, förbandets mandat är tidsbegränsat. Nu är hög tid att fatta beslut om eventuell förlängning, och regeringen har mycket riktigt börjat sonderingarna för att få parlamentariskt stöd till en förlängning. Dags således för nästa kursändring för Socialdemokraterna. Nu meddelar Juholt att han inte alls är beredd att stödja en förlängning av insatsen, utan vill ta hem de svenska planen. Återigen är motiveringen tämligen vacklande. Insatsen är förmodligen slut 1 juli, eller vi har gjort vårt, nu får ”någon annan” ta vid, som om inte den svenska insatsen redan från början tack vare Juholt & Co byggt på att ansvaret läggs hos denne ”någon annan”.

Sossarnas inställning har fått hård kritik, även från de egna leden. Den praktiska politiken skär sig ordentligt med den officiella linjen präglad av starkt stöd för FN och för internationell solidaritet. Det dröjde därför inte många veckor innan Juholt svängt kappan än en gång i Libyenfrågan (jag får det till tredje kursändringen på mindre än två månader). Förvisso vidhåller han att JAS-planen skall hem, men nu öppnar han för en marin insats istället. Istället för stridsflyg skall Sverige bistå med örlogsfartyg som kan upprätthålla vapenembargot mot Libyen.

Förvisso finns säkert behov av örlogsfartyg i den internationella styrkan. Den libyska regimen har både beskjutit sjöfart i Syrtenbukten, och utnyttjat egna fartyg för att bekämpa mål vid kusten. Med tanke på Libyens geografi (nästan all befolkning bor vid kusten) så kan också koalitionsfartyg bekämpa en hel del av de förband som utför övergrepp på civila. Nu förefaller det väl inte troligt att svenska fartyg skulle tillåtas utföra så blodiga uppgifter, utan det lär väl mest handla om att övervaka vapenembargot i den utsträckning det nu behövs. Gaddafi lär redan ha alla vapen han någonsin behöver och lite till.

Ett problem med en svensk marin insats är att det enligt uppgift skulle ta minst tre månader från beslut till svenska fartyg kan vara på plats. Kanske har vi här förklaringen till att en marin insats utövar sådan lockelse på Juholt. Trots allt finns det ju en chans att Gaddafis regim hinner falla samman innan de svenska fartygen kommer fram, och då har ju sossarna lyckats med konststycket att framstå som solidariska och hjälpvilliga utan att behöva åstadkomma ett dugg.

I ljuset av de senaste manövrerna börjar teorierna, att den tidiga socialdemokratiska entusiasmen för en insats inte var något annat än en inrikespolitisk bluff som slog slint, framstå som obehagligt trovärdiga. Kan det vara så att sossarna drog en rövare, och hoppades att regeringen aldrig skulle komma till skott med en insats? Med den kalkylen som grund kunde man driva på för en insats och själva framstå som driftiga och empatiska, medan regeringen fick framstå som veliga och osolidariska.

När sedan regeringen ”synade bluffen” och beslutade om insats, så stod man plötsligt där med ett ganska nesligt val. Ställa sig bakom en insats man egentligen inte ville ha, eller gå emot och få sin trovärdighet utraderad. Man valde en kompromiss. Ställa sig bakom insatsen, men bakbinda den så att den skulle bli så betydelselös som möjligt. Kanske fanns redan då tanken att det skulle gå lätt att ta hem flygplanen efter tre månader, när det visat sig att de inte gör så stor nytta med de operativa begränsningar de påtvingats.

Man vill inte tro att partitaktiken skall tillåtas styra sådana viktiga beslut som in internationell insats med svenska trupper för att skydda civila, men om man lägger det filtret på sossarnas alla kovändningar i frågan, framstår ett mera konsekvent mönster. Då blir en politik som för en betraktare som förväntar sig säkerhetspolitisk logik framstår som velig och inkonsekvent, plötsligt logisk. Om man betraktar den socialdemokratiska Libyenpolitiken som ett försök att framstå som solidariska (och helst mera solidariska än regeringen) samtidigt som man smiter undan från allt vad verkligt ansvarstagande heter och lämpar över på andra att göra grovjobbet, så kanske Juholt inte är en vingelpelle i alla fall, bara en hycklare.

Patrik Magnusson

4 Svar to “Än slank han hit, och än slank han dit….”


  1. 1 Allianspartisten maj 21, 2011 kl. 20:52

    Visst är det fantastiskt att den velige kamraten Juholt på kort tid fullständligt lyckats blanda ihop begreppen och trampa igenom klaveret på det enda område han ansågs beprövad.

    Vad ska hända när denne ”Velepetter” på allvar ger sig i kast med andra, mer oprövade, områden (…försmak har vi ju redan fått genom en del dunkla uttalanden i pensionsfrågan)?

    Fortsätter den velige kamraten Juholt på detta sätt har han nog goda förutsättningar att slå kamraten Sahlins rekord. Rekordet rörande den kortaste ordförandeperioden i det socialdemokratiska partiets hisoria.

  2. 2 Patrik Magnusson maj 21, 2011 kl. 23:30

    Allianspartisten:

    Nog verkar onekligen den nye ordföranden vara ute på tunn is, men jag tror nog inte att vi skall räkna med att han får gå än på ett tag. Det skall nog till en hejdundrandes skandal om han inte får sitta till bortom nästa val.

    Är sossarna fortfarande i opposition när 2014 går mot 2015 kan tronen möjligen bli lite skakig, men så länge inte Partiet backar ytterligare undrar jag om han inte kommer att sitta kvar. Är det något kamraterna på Sveavägen längtar efter nu torde det vara arbetsro. Den turbulens som ett partiledarval innebär orkar de nog inte med en gång till på så kort tid.

    Sedan kan man förvisso tycka att Juholts velande i denna viktiga fråga är just en hejdundrandes skandal, men för sossar funkar det inte riktigt så. Men akta sig Juholt för att skaffa sig en förmånlig privat pensionsförsäkring, nyttja RUT-avdraget, eller semestra i Eilat. Sånt har rörelsen svårt att förlåta.

  3. 3 Allianspartisten maj 22, 2011 kl. 9:13

    ”Men akta sig Juholt för att skaffa sig en förmånlig privat pensionsförsäkring, nyttja RUT-avdraget, eller semestra i Eilat. Sånt har rörelsen svårt att förlåta.”

    Ja, på dessa områden är den socialdemokratiska syndakatalogen inte nådig. Hur syndakatalogen förhåller sig till den kapitaistiska överklassdrinken Dry Martini, som den velige kamraten synts inmundiga på en bar i Turkiet, överlåter jag med varm hand till de socialdemokratiska översteprästernas dogmatikommission att utreda. För egen del unnar jag dock den velige kamraten denna dryck.

    Om vi lämnar socialdemokraternas moraliska dilemman och istället återgår till den velige kamraten Juholts förehavanden i Libyenfrågan måste det ändå betecknas som exceptionellt att två ledande socialdemokrater, SSU-ordföranden kamraten Guteland och förre utrikesministern kamraten Eliasson, öppet går ut och kritiserar en nyvald partiordförande på det område som ansetts vara kompetensmässiga hans huvudområde. Detta säger en hel del om tillståndet i det parti där det utåt alltid varit en hederssak att ”sluta leden” (…att man sedan massakerar var andra i det interna krypskytteriet är en annan sak).

    Sedan kan jag väl hålla med om att det skulle vara en ”hejdundrandes skandal” om den velige kamraten skulle tvingas avgå i förtid men helt osannolikt tror jag inte det är. Som partiledargärningen hittills utvecklat får, utifrån mitt perspektiv, gärna denne velige kamrat sitta länge på sin post då jag inte tror att han är valvinnare.


Lämna en kommentar





Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.



Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.



Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 066 071 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar