Pojkar förminskar INTE flickor…

>Publicerat i Svenska Dagbladet 28 september 2004

…POJKAR FÖRSTORAR SIG SJÄLVA!

På Brännpunkt i SvD 22/9 fanns att läsa en artikel om att Pojkar förminskar flickor. I detta påstående, vilket också är ämnet för artikelförfattarinnans nya bok, tror jag det ligger mer av ideologisk tendens än av sociologisk insikt.

Enligt min uppfattning är det snarare så att pojkar förstorar sig själva. Inte enbart gentemot flickor/kvinnor – utan gentemot just sin egen person. Sedan tävlar pojkarna/männen med varandra i så många avseenden som möjligt livet igenom för att uppnå omgivningens bekräftelse av deras höga självuppfattning. Sådan är pojkars natur.

I den mån det faktiskt har någonting att göra med flickor, så är det för att vinna status hos dem. Alla pojkar vet att störst, bäst och tuffast vinner i kampen om flickorna.

I feminismdebatten är det alltid ett problem att den manliga hälften av befolkningen är som den är och den kvinnliga hälften framställs såsom ofelbar. Ofelbar i en värld utan män, vill säga. En uppfattning som egentligen borde falla på sin egen orimlighet. Naturen har nu en gång faktiskt skapt kvinnor och män olika, för att vi ska leva sida vid sida och komplettera varandra.

Det finns ett gammalt danskt ordspråk som jag skulle vilja framhålla i sammanhanget: När vinden blåser bygger somliga vindskydd – andra bygger väderkvarnar.

Jakob E:son Söderbaum, Uppsala

Annonser

0 Responses to “Pojkar förminskar INTE flickor…”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser