Buttiglione och en gemensam europeisk värdegrund

Alla EU-politiker idag bygger ”sitt eget EU”, i den felaktiga tron att de delar en gemensam vision. Det gör de inte – och kritiken av Buttiglione belyser denna problematik. Buttiglione står sannerligen inte för en oeuropeisk åskådning, ändå är en stor andel av Europas politiker idag ense om att det Europa man bygger inte ens ska omfatta åsikter som Buttigliones. Den inställningen är historielös och förstås omöjlig – om EU ska kunna hållas samman också på längre sikt.

Jag tycker det är toppen att en sådan här figur seglar upp. Dels för att jag i stor utsträckning sympatiserar med hans åskådning, men desto mer för att han ju faktiskt belyser det absolut viktigaste frågetecknet vad gäller hela det paneuropeiska projektet! Nämligen i vilken ideologis namn EU kommer att fullbordas.

Katolicismen har i över tusen år arbetat för att ena Europa på (katolsk-)kristen grund, socialisterna vill ena arbetarna i alla länder (i första hand i väst), Hitler ville ena Europa på germansk och nazistisk grund, och andra världskrigets segrare bestämde sig för att under alla omständigheter ena Europa i syfte att undvika krig. Det finns således ett massivt stöd för det paneuropeiska projektet på Europeisk nivå, vilket är anledning till att EU växer explosionsartat. Det är inte bara riskfyllt i sig att bygga alltför fort (har historien visat oss), det medför också risken att man inte kan skilja mellan vän och fiende innan det är för sent.

Jag har ända sedan Sverige gick med i EU (då jag var mycket ung och i övrigt inte särskilt intresserad av politik för att vi ju hade nått drömmarnas mål: borgerlig regering) sagt att borgerliga förespråkare av EU spelar marxisterna rätt i händerna. Min syn på EU har efterhand nyanserats, och jag tycker det är bra med en europeisk gemenskap i grunden. Men nu, när Europas Förenta Stater börjar taga form, är jag mycket skeptisk till utvecklingen. Därför att en förutsättning för en stat är, som alla vet, ”ett gemensamt språk”. Inte kanske nödvändigtvis i den bemärkelsen att vi ska avskaffa alla språk i Europa utom franska eller engelska, men det behövs en tydlig gemenskap att försvara. Den gemenskapen existerar inte.

Om majoriteten i Europa bestämmer vilken ideologi ska råda, så har jag en stark känsla av att den blir röd. Om man ska bygga ett EU på historisk grund måste katolska kyrkan intaga en central plats i de europeiska folkens medvetande – kanske genom att EU antager katolicismen som sin statsreligion, men tillåter medlemsnationerna att även fortsättningsvis ha egna statsreligioner vid sidan om den ”Europeiska katolska”. Det var så det europeiska projektet en gång började, och byggs EU inte på historisk grund så blir det ju på politisk-ideologisk.

Diskussionen om Buttiglione och hans världsåskådning kan – och borde vara – början på en diskussion om vad den europeiska gemenskapen faktiskt är. För de idéer Buttiglione är bärare av är något av det mest europeiska vi överhuvudtaget kan peka på idag, och genom historien.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Buttiglione och en gemensam europeisk värdegrund”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser