Kungen ska givetvis inte granskas

Idag har Front i P3 diskuterat varför inte Kungen granskas lika hårt som ”alla andra”, avseende både det personliga och det ekonomiska. Här följer mina egna argument emot en närmare granskning av Kungen och kungahuset (vilka jag också mailade in till Front-redaktionen – första stycket nedan lästes upp i direktsändning, i mitt namn).

Att Kungen och kungafamiljens förehavanden i allmänhet skulle granskas mera ingående och kritiskt, riktar sig enbart mot de kungliga personerna som sådana och förespråkarna för detta eftersträvar ingenting annat än att använda de kungliga personerna som slagträ mot statsskicket. Vilket förstås är ett starkt illegitimt skäl redan i sig. Det är förstås så att statschefen är mer känslig för granskning än gemene man – kritik mot Kungens person blir kritik mot hela statsskicket. Därmed finns en överhängande risk att det monarkiska statsskickets överlägsenhet i alla andra avseenden skyms av allt spännande som går att få fram om kungens person. Det spelar egentligen inte så stor roll vad som framkommer vid granskningen, utan redan en mer ingående granskning som sådan skulle flytta fokus från den betydligt mer relevanta helheten monarkin till kungens och kungafamiljens privata personer. Till saken hör förstås att alla former av granskningar har en tendens att lyfta fram eventuellt negativt på bekostnad av det positiva, vilket också det är ett starkt skäl att undvika granskning av så viktiga personer som de kungliga. Det snackas redan idag alltför mycket dynga om kungafamiljen, tycker jag. Jag tycker det är mycket viktigare att se den svenska monarkin som helhet, som en institution vars företrädare representerar Sverige och det svenska folket genom historien. Kungen och kungafamiljen är inte privatpersoner, och ska inte vara det heller.

Kungafamiljen har också ett större behov av personlig integritet redan av den anledningen att de är offentliga personer. De ska inte behöva utsättas för större press från omgivningen än de redan lever under, det är inte humant att så att säga ha hela världens ögon mitt i ens eget sovrum.

För övrigt är medias främsta uppdrag att granska den styrande, lagstiftande makten. Inte den representativa! Sveriges verklige regent – den socialdemokratiska regeringen – borde absolut granskas för vad DE gör med våra skattepengar. Det är regeringen som kräver in skatter av oss, det rör sig om tusentals miljarder varje år, Sverige har planetens högsta skatter – men får vi någonsin veta vad regeringen gör med dessa enorma skatteuttag från svenska folket? Icke! Sverige har enligt en utredning från Europeiska Centralbanken västvärldens dyraste och mest ineffektiva offentliga sektor, så det gamla talet om ”det socialdemokratiska svarta hålet” äger sina belägg nu även i Bryssel. Om det är av (skade)glädje för somliga att veta vad Kungen gör med sitt apanage osv. så är det ett vitalt demokratiskt intresse att granska vad regeringen gör med våra skattepengar! Men det här är Svärje, och här handlar ansvar om att skylla ifrån sig…

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Kungen ska givetvis inte granskas”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser