Leve det traditionella äktenskapet

Just nu pågår i riksdagen en debatt om äktenskapslagstiftningen. Jag vill därför slå ett slag för allt vad det traditionella äktenskapet står för.

För inte så länge sedan ansågs allmänt endast gifta par ha rätt att kräva respekt för sin sexuella relation såsom en privat angelägenhet. I det svenska samhället av idag finns knappast någon större respekt längre vare sig för det sexuella eller för äktenskapet. Om detta beror på utstuderad politisk indoktrinering från socialistiskt håll eller på ren historielöshet bland medborgarna i allmänhet och den politiska eliten i synnerhet, är egentligen inte speciellt relevant – det är däremot problemet som sådant.

Varje civilisation sedan tidernas begynnelse fram tills idag har insett värdet av och vidmakthållit äktenskapet som en särskild socialt erkänd och upphöjd konstruktion. Den äkta familjen ges i sunda samhällen särskilt laga skydd av framför allt ett direkt vitalt skäl – det är just denna institution som garanterar samhällets framtid genom födandet och uppfostrandet av barn. Att barnen växer upp utan en mor eller en far, eller uppfostras av staten är två alternativ till främjandet av den äkta familjen som knappast leder till ett ur humanistisk synpunkt bättre resultat för individen.

Enligt SCB har skilsmässorisken för ett nygift par sedan 1990-talet uppskattats till att vara ca 50%. Skilsmässofrekvensen är också i allmänhet högre i äktenskap där någon av makarna varit gifta tidigare, än i förstagångsäktenskap. Upplösningsfrekvensen av äktenskap är sålunda hög, men separationsfrekvensen bland ogifta samboende är i och för sig ännu högre. Dessa omständigheter berör naturligtvis i hög grad också barnen. En del skilsmässor är naturligtvis önskvärda, inte minst för barnens skull. Vad det dock handlar om i grunden är att samhället måste ge incitament till att undvika familjebildning på grunder som kan antagas vara lösa, eller i annat hänseende fördärvliga för barnen.

Nedbrytandet av den traditionella familjen är sålunda det kanske enskilt största sociala problemet i Sverige idag. Studier i USA visar också på att i spåren av detta följer en stegring av våldsbrott, ungdomsbrottslighet, tonårsgraviditeter, välfärdsberoende och fattigdom bland barn. I den mån detta kan kallas utveckling, så är det definitivt inte mot ett bättre samhälle. Framtida generationer ska heller inte förvirras mer om rollen och värdet av en institution som är så avgörande för den sociala stabiliteten i vårt land. Det sista vi ska göra är att förstöra den särskilda status som skiljer äktenskap – mellan man och kvinna – från andra typer av samlevnad.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Leve det traditionella äktenskapet”


  1. 1 Tor Billgren augusti 16, 2005 kl. 13:15

    Hur kan det faktum att FLER vill ingå äktenskap (dvs många homosexuella) betyda att äktenskapet bryts ned? Ju fler som lever i äktenskap desto starkare blir det förstås. Det är väl bra att äktenskapet befästs såsom varande den bästa samlevnadsformen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser