Alla människor är inte alls lika

>Publicerad i Svenska Dagbladet 12 maj 2005

Anton Malmquist skriver på SvD Synpunkt 10/5 att det är dags att sätta stopp för nazism och rasism. Det är lika absurt som vanligt att nazism- och rasismkritikens tillskyndare i media gör det genom att, liksom Malmquist, ta avstamp i tesen att ”alla människor ju trots allt är lika inuti”. För mig är Hitler, Mussolini och Stalin (m.fl. diktatorer och folkmördare) ett mycket tydligt bevis på att människor faktiskt är mycket olika, och att vissa är sämre än andra. Hitler var mycket mer än sitt speciella utseende – inuti var han en fruktansvärd och moraliskt förkastlig människa, i likhet med sina gelikar på både höger- och vänsterkanten.

Människor är inte lika, det är först när vi kan lära oss att respektera detta som vi kan bygga ett samhälle för alla. Demokratin måste försvara sig för att bestå – vi blir inte av med de moraliskt förkastliga genom att gömma dem bland ”vanliga människor”. Nazister, rasister och kommunister är samma totalitära, människoföraktande skrot och korn, och de är verkligen inte som oss andra.

Jakob E:son Söderbaum
Uppsala

Annonser

0 Responses to “Alla människor är inte alls lika”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser