Tännsjös konservatism tämligen oinsiktsfull

Hänvisning

Professor Torbjörn Tännsjö, tidigare vpk:s chefideolog och författare till en bok om konservatismen, konstaterar i en artikel på SvD Brännpunkt att Sverige nu har två konservativa partier: socialdemokraterna och moderaterna. Nej, det är inte fråga om populär, dålig rubriksättning – Tännsjö jämför verkligen s och m med välkända konservativa ideal, lyfter in Edmund Burke på ett ställe och avrundar med att beteckna båda partierna som ”klassiskt konservativa”.

Tännsjö är tydligen redo att kompromissa med hela sin egna politisk-analytiska relevans för att bereda sig själv tillfälle till ett välment ”tjyv-nyp i baken” (ja, det var förtäckt men knappast otydligt!) på nybildade vänsterpartiet Feministiskt Initiativ. Han menar nämligen, med ganska illa dold cynism, att s och m nog kan regera tillsammans efter nästa val – så att vi slipper sådana där ”tokigheter” som radikaler och feminister i riksdagen framgent.

Socialdemokratin har, sedan man bildade sin första regering för 84 år sedan, lika notoriskt och utstuderat som framgångsrikt verkat för att rycka upp det svenska kulturarvet med rötterna, att krossa försvaret, kyrkan, kärnfamiljen och personmoralen och överhuvudtaget att skapa en utbredd disharmoni mellan samhällets olika grupper och gemenskaper. Moderaterna å sin sida har, vilket för all del Tännsjö ska ha heder för att notera i sin artikel, i 20 års tid skämts över att medgiva att de övergivit det konservativa idéarvet – och istället blivit ett nyliberalt parti. Tännsjö slår i sin artikel fast att både s och m har anammat nyliberalismen. Det kan jag med viss reservation acceptera som ett inte alldeles verklighetsfrånvänt påstående. Men att uppå detta beteckna s och m för KONSERVATIVA är vanvettigt, och att dessutom hänvisa till Burke för att förstärka resonemanget är direkt vettlöst. Edmund Burke måtte vända sig i sin grav över associationen – men kan vackert slå sig till ro igen, för det var ju bara en ideologisk anti-humanist med illröd näsa som nös.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Tännsjös konservatism tämligen oinsiktsfull”  1. 1 Blod är tjockare än vatten « Konservativa perspektiv i 2000-talet Trackback vid oktober 22, 2007 kl. 17:10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser