Nej till konstitutionen en framgång för Europa-samarbetet!

>Publicerat i Svenska Dagbladet 15 juni 2005

Med Frankrikes och Hollands, två av EU:s grundarländer, Nej till konstitutionen står EU onekligen inför en helt ny horisont. Ja-sägarna gråter och Nej-sidan känner blodtörst att slita EU-samarbetet i stycken. Alla talar om en kris för Europeiska Unionen, den största under dess historia.

Ja-sägarna saknar dock i allmänhet just det historiska perspektivet. Europa har sedan Karl den Stores tid kännetecknats av sina oändliga inre stridigheter och utvecklats till den mest kulturellt kristalliserade världsdelen. Vad som gjort de europeiska folken historiskt starka och i stånd att kolonisera en hel värld, har varit vårt oupphörliga bekrigande av varandra. Detta utmynnade i två förödande världskrig under första halvan av 1900-talet. Först efter detta har vi européer insett att vi måste sluta slå ihjäl varandra och istället samarbeta om att bevara det som är bra i vår civilisation. Under de 60 år som gått sedan andra världskriget har de progressiva dock drivit den europeiska integrationen alltför långt på alltför kort tid. De inre motsättningar som präglat Europa i över tusen år går naturligtvis inte att släta över på en knapp mansålder! Däremot är det rimligt att ett par högpolitiska misslyckanden sker i projektet så att folken känner att de äger inflytande över processen.

Att konstitutionsförslaget nu faller är ingen katastrof, inte ens ett bakslag för oss Europa-vänner. Detta är ett alldeles nödvändigt steg för att väcka intresset för unionsfrågorna bland de breda folklagren i Europa. Det är först nu, i hela Europas historia, som den ömsesidiga nationella förståelsen och hopläkningen av Europa börjar taga vid på allvar. Den europeiska gemenskapens verkliga födelse är nu.

Jakob E:son Söderbaum
Uppsala

0 Responses to “Nej till konstitutionen en framgång för Europa-samarbetet!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser