Storstäderna som problem

Socialisterna ser urbaniseringen som ett led i att öka kontrollen över de många enskilda och stärka den politiska centralmakten. Liberalerna ser urbaniseringen som vägen till det totala individuella frigörandet.

Som konservativ är det inte svårt att se problem med storstäderna som fenomen:
Till att börja med kan konstateras att storstäderna är bakteriehärdar, eftersom så många människor vistas på en så begränsad yta. Risken för epidemier och katastrofer (och därmed mänskliga tragedier) är överhängande.

Vidare medför storstäderna moralens uppluckring, de frammanar det sämsta hos folk i det att individen både har fritt spelrum och är anonym bland miljoner andra. De omoraliska människorna konstaterar att de är i majoritet och behöver följaktligen inte bry sig om vad andra tycker – istället visar de att det är enklare att personligen bli lyckligare genom att vara egoist än genom att sätta andras eller ”allmänhetens” väl i första rummet. Myten lever om att även de på ytan dygdigaste gömmer på minst lika mörka hemligheter som man själv eventuellt hyser, vilket inte direkt motverkas av att de dygdiga antingen tar avstånd själva från ”vanliga” människor och/eller deras beteende alternativt blir betraktade som ”konstiga”.

I storstäderna styr materialismen och kommersialismen människornas liv. ”Nya prylar” köper lycka och pengar är det enda sättet att mäta status.

Storstadslivet stressar också på ett både allomfattande och osunt sätt. Det är knappast en tillfällighet att de flesta sjukskrivna bor i storstäder. Storstadslivet gör de flesta ointresserade av annat än det som är viktigt för stunden – det långsiktiga perspektivet försvinner, och även det insiktsfulla politiska engagemanget.

Ur konservativ synpunkt är det viktigt att så många som möjligt kan leva oberoende av statens aktiva stöd. Därför är det önskvärt ur konservativ synpunkt att makt och ansvar decentraliseras så mycket som möjligt. Storstadspolitik medför emellertid politisk centralisering och har en tendens att utarma landsbygden, vilken utgör grunden för det självförsörjande samhället.

Som konservativ måste man nog åtminstone förhålla sig storstads-skeptisk. Månne är det i storstads-skepticismen som konservatismen har sitt bästa verktyg att nå ut med sina viktiga budskap och på allvar börja påverka politiken…?

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Storstäderna som problem”


 1. 1 claesw augusti 25, 2005 kl. 15:58

  Du måste skämta!? Vad är ”omoraliska” människor enligt din definition? Folk som har sex innan äktenskapet eller bara bögar? Varför ska ”omoraliska” människor bry sig om vad andra tycker?

 2. 2 J:S september 3, 2005 kl. 12:50

  Det du talar om är sedlighet. Moral för mig, mycket kortfattat, är att överhuvudtaget visa hänsyn och respekt för människor i sin omgivning. Detta inbegriper naturligtvis ett högt mått av sedlighet.

  På det sexuella planet är jag förvisso nyviktorian. Jag är emot sexuella anspelningar i det offentliga rummet. Det har dock inte så mycket att göra med moral i sig; det har att göra med att ge folk vad de vill ha – eller att ge folk vad de BORDE ha.–>

 3. 3 LP juni 11, 2008 kl. 20:20

  Småstadskulturen är sedan ca 50 år krossad i Sverige. Med funktionalismens stadsplanetänkande som utlösande faktor är de flesta större och mindre städer stöpta i samma anonyma och storskaliga form. Uppluckring av intima kvarter och lokalt färgad kultur, arkitektur och skönhet till förmån för hastigt uppbyggda bostadskomplex och köpcenter som raderar trivsel, engagemang och gemensamhetskänsla.


 1. 1 Därför kritiserar jag inte invandrarna (II) « Konservativa perspektiv Trackback vid juni 11, 2008 kl. 9:20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser