Stärka familjen viktigt för välfärden

STÄRKA FAMILJEN VIKTIGT FÖR VÄLFÄRDEN

Varför har inte hemarbete ett värde? Familjen är den viktigaste gemenskapen av alla, och den trygghet som ordnade familjeförhållanden skänker alla dess medlemmar – i synnerhet barnen! – är oersättlig. Ändå betraktas det idag som någonting ”fult” att taga hand om sin egen familj, och möjligheten till hemarbete och hushållsnära tjänster betraktas av vänstern som ett hot. Arbetarrörelsens främsta mål historiskt har varit att bygga ut välfärden och att hålla nere arbetslösheten. Det är sympatiskt, som konservativ stödjer jag i ganska stor utsträckning ett sådant stärkande av civilsamhället. Den borttynande arbetarrörelsen av idag har dock inte bara tappat greppet genom sin misslyckade förvaltning av välfärdsstaten och den skenande arbetslösheten: kvarlevande i något slags stiliserad 30-talsvärldsbild slirar de idag dessutom på målet.

Parallellt med att tempot i arbetslivet har skruvats upp har både kvinnor och män med familj de senaste tio åren ökat sin arbetsbörda i hemmet – till 41,3 timmar respektive 31,2 timmar i veckan. Detta parat med de rådande politiska kraven på två heltidsarbetande föräldrar för att säkra familjens ekonomiska grundtrygghet (inte sällan räcker inte ens detta, utan man måste ändå utfå bidrag) gör att nästan all vaken tid går åt till arbetsuppgifter i ett normalt familjehushåll. Det är inte undra på att svenskarna är jordens mest sjukskrivna folk! Och det är också ett demokratiskt problem, då alltför få har möjlighet att engagera sig i politiken – än mindre att aktivera sig.

Avdrag för hemarbete skulle inte bara stärka familjen och folkhemmet, utan tvivelsutan också ge fler arbetstillfällen såtillvida att man inte behöver jobba 100% utanför hemmet för att försörja sig själv/sin familj. Det skulle också öka hushållens köpkraft och därmed medföra ökad konsumtion och mer pengar i omlopp, vilket i sig har en stimulerande inverkan på ekonomin. Kort sagt: ekonomin i landet kan på detta vis stärkas utan att folk i allt större utsträckning träljobbar i industrin.

Utbyggnaden av marknaden för hushållsnära tjänster är ett annat viktigt välfärdspolitiskt mål idag. Dels för att det underlättar för familjerna, vilket har ett egenvärde med tanke på att det är i familjen som uppfödandet av morgondagens medborgare tager plats. Dels för att arbetslösheten skulle kunna minskas avsevärt om man fick möjlighet att göra avdrag i deklarationen för hushållsnära tjänster – efterfrågan på dessa tjänster är skyhög, och det är också ett okvalificerat arbete som därmed gör det oändligt mycket enklare för långtidsarbetslösa att taga sig in på arbetsmarknaden igen. Dessutom skulle det minska svartjobben i samhället, vilket i sig måste vara både en välfärdspolitisk och en rättspolitisk målsättning.

Avdragen ska givetvis kunna göras samfält för familjer och samboende – varje familj eller samboende par utgör ju EN ekonomi. I ett samboförhållande är det förstås möjligt att ha separata ekonomier, även om det kan sättas ifråga hur pass vanligt det egentligen är. I en äkta familj, där makarna är gifta, är det dock uteslutande så att hushållets medlemmar ingår i en och samma hushållsekonomi där inkomster och utgifter och skatt slås ut jämnt över hushållets samlade resurser. Sambeskattning för familjer och samboende borde överhuvudtaget vara om inte det normala så åtminstone en självklar möjlighet. Situationen idag att den samlade skatten blir HÖGRE för en familj där t.ex. den ena försörjaren tjänar 45,000 kr / mån och den andra 15,000 kr / mån än för en familj där båda försörjarna tjänar 30,000 kr var är direkt stötande: den totala inkomsten för båda hushållen är ju densamma!

Jakob E:son Söderbaum

0 Svar to “Stärka familjen viktigt för välfärden”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 054 069 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar