Problemet i Sverige: liberalismen

Från moderat, folkpartistiskt och centerpartistiskt håll ljuder stridsropet över den ”kontrollerat vildvuxna” skogen av svenska åsikter: ”Det finns för lite liberalism i Sverige!” Detta är nog sant, men inte i den bemärkelse som liberalerna själva tror.

Problemet är INTE att det finns för lite av liberal partipolitik i Sverige – när moderaterna tävlar med folkpartiet om vem som är mest liberal; när Moderata Ungdomsförbundet är moderaternas största kritiker på liberalt håll i media och sedan länge tagit över det liberala problemformuleringsprivilegiet från Liberala Ungdomsförbundet; och när centern gör sitt yttersta för att hitta en egen liberal nisch i federalismen….

Problemet med socialdemokraterna idag, om man tänker efter, är OCKSÅ att de är alltför liberaliserade; hade de varit klassiska gråsossar så hade de varit ett pytteparti idag.

Problemet ÄR att liberalismen inte har tillräckligt stöd bland svenska väljare för att det ska räcka till en liberal regeringsbildning, men att alla politiker tycker att liberalismen är det mest okontroversiella alternativet.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Problemet i Sverige: liberalismen”


 1. 1 Erland Bertolino november 2, 2005 kl. 10:32

  Tjenare
  Jag hade lite ledig tid och flummsurfade. En riktigt ståndsmässig hemsida! Jag jobbar för If.. och bor i Göteborg (caput mundi). Jag läste om Engelbrektarnas polisanmälan, och vill säga att om du är oroad så sluta med det. Personligen blev jag mer road och tycker att du också skall vara det.
  Hör av dig när du kommer till Götet
  Semper Fi
  Erland Bertolino
  0736263729
  Bertolino@gmail.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser