USA-imperialismen och rötterna

Europa är imperiernas kontinent framför andra. Från Karl den Stores välde på 700-talet, katolicismens kristnande av kontinenten under medeltiden och normandernas erövringar under 1100-talet, har Europa sett Spanska väldet växa upp till den första kolonialmakten, Ryssland, Sverige, Frankrike, Storbritannien växa upp till stormakter, det habsburgska Österrike-Ungern axla Karl den Stores kejsarkrona… Det gamla imperialeuropa drabbade samman (förvisso med andra kejsarstater inblandade) i vad som skulle komma att bli Första Världskriget.

Därefter följde ideologiernas imperier med Tyskland och Sovjet som något slags ny vattendelare för Europa. USA var vid tiden för Andra Världskrigets utbrott världens största låntagare – följaktligen inte speciellt mycket till imperium. Efter Andra Världskriget trädde USA fram som världens största långivare, och en ny imperialera tog vid i västvärlden (som t.o.m. skulle komma att definiera västvärlden på ett helt nytt sätt): det kalla kriget mellan imperialstaten Sovjet och den ekonomiska stormakten USA.

Med vietnamkriget befäste USA sin egen ställning som imperialstat – i och med att ”egna krig” började föras utanför det egna landet. Därefter kan man utan tvekan tala om USA-imperialism, lika mycket som man kan tala om Sovjet-imperialism fram till 1989 då sistnämnda imperium krackelerade och sprängdes. Därefter kvarstår egentligen bara ett imperium: USA, och landet är inte sena att taga på sig rollen som hela västvärldens storebror och ”den nya världsordningens” förmedlare.

Att det är någonting historiskt nytt med ett imperium som vill sprida ”frihet och demokrati” i världen och som har en vald statschef gör INTE USA mindre imperialistiskt eftersom de faktiskt har en utrikespolitik som syftar till att sprida sitt samhällssystem, och bedriver krig utanför sitt eget land ”i nationens intresse”.

Så låt oss en gång för alla konstatera att USA ÄR imperialistiskt, och att det finns goda historiska skäl till att så är fallet. EN HELT ANNAN FRÅGA är i vilken utsträckning det nordamerikanska samhället är KONSERVATIVT (i klassisk bemärkelse), och i vilken utsträckning den politik som förs har konservativa inslag. Lyft näsan från höger/vänster-perspektivet en liten stund. Spontant känns ”egen ordning” mer konservativt än ”annans ordning” – eller hur? (Och definitivt mer konservativt än ”ingen ordning”…)

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “USA-imperialismen och rötterna”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser