Monarki, frihet & demokrati

>Publicerat i Gotlands Allehanda (19/4), Hela Gotland (19/4), Barometern-OT (24/4), Södermanlands Nyheter (28/4) och Borås Tidning (29/4)

MONARKI, FRIHET & DEMOKRATI

Inför kungens förestående jubileumsdag kan det vara skäl i att erinra sig några hållpunkter i debatten om statsskicket.
     Republikanerna brukar argumentera i termer av ”frihet” och att ”öka det demokratiska inslaget” i Sverige.
     Kan någon på fullt allvar mena att han/hon skulle bli eller känna sig ”friare” om vi finge en folkvald statschef i vårt land? Ska ”vår” president ha någon som helst politisk makt? Här svävar republikanerna ännu på målet. För så är det ju idag, att kungen inte har någon formell makt men har genom sin viktiga historiska och kulturella roll ändå förmåga att fylla en viktig sammanhållande roll och vara ett ansikte inåt och utåt för hela Sverige.
     Det är viktigt att förstå att med en politisering av statschefsämbetet, som införandet av republik skulle innebära, öppnas möjligheten för ytterligare maktkoncentration – och därmed också risken för att både friheten och demokratin kan komma att begränsas på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i en konstitutionell monarki.
     Ty republiken medger knappast, till skillnad från den konstitutionella monarkin, att den politiska makten begränsas till hundra procent genom lagen.
     Ytterligare centralisering av den politiska makten skulle rent av bli en naturlig konsekvens av republiken, eftersom en enbart ”ceremoniell president” knappast skulle kunna fylla en lika bra eller bättre funktion vare sig i eller utanför Sverige än den nuvarande monarken.
     Att det måste finnas ett ”tak” för den politiska makten har 1700-talets absolutism och 1900-talets diktaturer lärt oss (men kanske inte republikanerna?). Det taket kan inte garanteras av den parlamentariska – eller folkliga – majoritet som tillsätter/väljer presidenten i en republikansk stat.
     Den konstitutionella monarkin utgör ett sådant tak, och därför är monarkin mer demokratisk i sig än republiken. Det är inte alltid innehållet som räknas, men alltid resultatet. Demokrati handlar, väl att märka, i grund och botten inte bara om att lägga en röstsedel i en valurna då och då.
     Vad själva ”friheten” som sådan anbelangar, är vi för vår del av den bestämda uppfattningen att frihet handlar betydligt mer om den enskilde medborgarens svängrum i vardagslivet, än om en politisering av statschefsämbetet eller, för den delen, den offentliga sfären på den privatas bekostnad.
     Vi gör alla bättre i att använda oss av monarkins inneboende potential för att främja demokratin i så stor utsträckning som möjligt, än att hoppa på ett tåg som ingen vet vart det leder. Vår konstitutionella monarki har nog, när allt kommer omkring, större möjligheter att främja den demokratiska rättsstatens värden i praktiken, än vad republiken har.
     Monarkin utgör, slutligen, en fast och trygg punkt i tillvaron i en annars turbulent och föränderlig tid. Det är i sig en styrka att på det viset kunna bära med sig historien in i framtiden. Utveckling förutsätter samtidigt kontinuitet, liksom också friheten behöver någonting som skyddar den. Sådana värden har monarkin många gånger visat att den står för.

Henrik S. Järrel
Riksdagsledamot (m)
Ordförande Riksdagens
Rojalistiska Nätverk

Jakob E:son Söderbaum
Ordförande Förenade Monarkister

Cecilia Magnusson
Riksdagsledamot (m)
PR-ansvarig Rojalistiska Föreningen

0 Responses to “Monarki, frihet & demokrati”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 045 444 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar