Fel tänkt om civilkurage-lag

>Publicerat i Kristdemokraten nr 15 2006

De som idag talar sig varma för att vi ska införa en civilkuragelag i Sverige med anledning av att människor går otrygga på gatorna därför att ingen vill/vågar hjälpa dem, är alltför mycket skrivbordspolitiker. De måste också själva komma från en miljö med ganska omfattande grundtrygghet, där de inte upplevt gatuvåldet nära inpå sig eller hur Systemet fungerar ur civilkurage-perspektiv. Bevisa GÄRNA att jag har fel; det är framför allt den enögda synen i debatten som jag vänder mig emot.

Själv är jag uppvuxen på Hisingen i Göteborg, och saknade ganska kännbart den där tryggheten utanför dörren. Jag har av de erfarenheter jag gjort kommit att fundera i termer av rätten till självförsvar, civilkurage och polisväsendets roll under i princip hela mitt liv.

Av många exempel jag vet kan jag berätta om en f.d. arbetskamrat till min mor. En sen kväll hörde Herr A genom fönstret hur någon höll på att bryta sig in i hans bil. Herr A var själv ganska kraftigt byggd, så han gick ut på garageinfarten, tog biltjuven i armen och ledde honom hela vägen till närmaste telefonkiosk där han ringde polisen (detta var före mobiltelefonernas tid). När polisen kom polisanmälde biltjuven Herr A, han hade ju blivit fasthållen mot sin vilja och dessutom känt sig både hotad och kränkt! Ur lagens synpunkt hade Herr A uppenbarligen använt mer våld än nöden kräver (etc.), för något brott hade biltjuven ju inte begåtts – bilen var bevisligen inte stulen och några skador på bilen kunde inte heller ”utom allt tvivel” kopplas till denne biltjuv. Det slutade med att Herr A fick betala skadestånd till biltjuven.

De flesta känner vid det här laget också till mannen som blev grovt misshandlad för att han sade åt ett par ungdomar att de inte fick stå och pissa på en husvägg, så jag nöjer mig med att också påminna om detta UPPMÄRKSAMMADE fall.

Situationen sådan jag uppfattar den: Om man ser, hör eller på annat sätt erfar att någon form av kriminell handling är i görningen, riskerar man att själv råka väldigt illa ut om man ingriper. För det första riskerar man själv bli misshandlad eller värre. För det andra finns inget laga skydd för den som visar civilkurage, och det finns ingen offentlig belöning för den som lyckas i sin goda gärning. För det tredje MOTVERKAR det svenska rättssystemet civilkurage – ett brott måste ha begåtts innan ingripande av en privatperson alls är lagligt, och då spelar det i regel ingen roll i praktiken.

Att då tala om att med en civilkuragelag förmå medborgarna att ingripa mot kriminella gärningar, är att med spjut tvinga alla närmare både brottslingarnas våld och myndigheternas bestraffningar av enskilda initiativ. Det skulle inte stärka den personliga grundtryggheten – det skulle FÖRSVAGA den kraftigt.

Med en sådan lag överlämpar man POLISENS ANSVAR på de enskilda medborgarna. I ett civiliserat samhälle ska vanliga, hederliga människor inte behöva gå omkring och tänka på att använda fysiskt våld för att skydda sig själva och sina medmänniskor. Utgångspunkten måste vara att det ALLTID är fel att låta någon taga lagen i egna händer. Vi vill inte ha ett vilda västern.

Vad som är desto VIKTIGARE att få till stånd idag är ett komplett VITTNESSKYDD, något som inte existerar idag. Rätten till SJÄLVFÖRSVAR för sig själv och sin familj måste byggas ut väsentligt. Dessutom måste det finnas PATRULLERANDE POLISER. Då löper vanliga människor betydligt mindre risk att utsättas för personligt våld, och framför allt: alla skulle känna större grundtrygghet och samtidigt respekt inför myndigheterna. Båda vilka är grundläggande element för en fungerande demokratisk rättsstat.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser