(S)ystematiskt undergrävande av konservatismen

Hänvisning

(S)YSTEMATISKT UNDERGRÄVANDE AV KONSERVATISMEN

Svenska Dagbladet, den ur konservativ synpunkt sista riktigt bra större dagstidningen, får nu nedskuret presstöd med ca 24 miljoner kronor under en treårsperiod – i en socialdemokratisk regeringsproposition. Samtidigt höjs presstödet för andra tidningar med 10%. Det illistiga draget är bara det senaste i det systematiska motarbetandet och undergrävandet av den svenska konservatismen.

Någon gång för ca 40 år sedan bestämde sig socialdemokratin för att genom långsiktigt arbete ”göra rent hus” med högern, och se till att konstant och systematiskt underkuva och försvaga den från alla tänkbara håll.

Högern är förvisso utspridd inom de flesta samhällsskikt. Men kanske fanns de konservativa mer representerade inom vissa led? De organisationer där man med fog kan säga att konservatismen verkligen frodats och odlats är förstås: Försvarsmakten och Kyrkan.

Så försvarsmakten har successivt avvecklats.

Och i Svenska Kyrkan råder idag en sådan situation att medlemmarna flyr, antingen av ekonomiska skäl (genom skiljandet från Staten uppkom möjligheten att slippa betala för kyrkan), eller p.g.a. att Svenska Kyrkans ”utveckling” drivits bort från de traditionella kristna idealen och sederna.

Socialdemokratins val att strunta i den rekordmässiga namninsamling år 1963 till förmån för kristendomsämnets bevarande i gymnasieundervisningen, underskriven av över 2 miljoner svenskar, är en tidig ”milstolpe” i utvecklingen. Den dalande respekten för öppet kristna och för kristna värderingar sedan dess, har naturligtvis sin grund i avsaknaden av undervisning i ämnet.

Torekovkompromissen 1971 är en annan ”milstolpe”, där en vänsterextrem attityd hos det politiska etablissemanget kom att få prägla statsskicket på ett sätt som inte ens vågar ifrågasättas från högerhåll idag, trots att det torde vara uppenbart att republikanismen idag är en spillra av vad den var då.

Riddarhusordningens avskaffande som svensk lag 2003 är en mer sentida ”milstolpe”, innebärandes att den svenska adeln avskaffats. Förutom att man väl kan tänka sig att det finns en hel del konservatism bland de frälse, är det förstås ett hugg i hjärtat på hela den svenska konservatismen att avskaffa en så historiskt viktig kulturinstitution.

Vidare är konservativa, ju, familjemänniskor. Alltså har familjeinstitutionen som sådan aktivt motarbetats (och ”alternativa livsstilar” beretts ett obalanserat stort utrymme under de senaste 20 åren), liksom de existerande familjernas sociala och ekonomiska förutsättningar försämrats påtagligt.

Listan kan göras både längre och betydligt mera detaljrik. Men systematiken är tydlig. Håller demokratin på att urholkas helt? Eller är det ”bara” all slagkraftig politisk opposition som förgörs? Den svenska varianten av demokrati ligger till sitt väsen betydligt närmare den s.k. ”styrda demokratin” i Putins Ryssland, än vad de flesta idag vågar tala om.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

2 Responses to “(S)ystematiskt undergrävande av konservatismen”


 1. 1 Andreas maj 11, 2006 kl. 8:56

  Det är verkligt roligt att läsa någon som föreslår att Riddarhusordningens avskaffande är ett tecken på urholkning av demokratin. 🙂 Det är kanske inte din avsikt men det blir stor humor.

  Du och jag tycks inte dela så många åsikter, men vara överens i en fråga.

  Jag tror till 100% på monarkin som ett demokratiskt andningshål i en tydligt icke-demokratisk ”representativ” demokrati…

  /Andreas

 2. 2 J:S maj 11, 2006 kl. 14:11

  Hmm… ja kanske, men den långsökta slutsatsen är din egen. Jag talar om undergrävandet av konservatismen, vilket är ett demokratiskt problem. Avskaffandet av adeln är ett kulturellt problem, och som sådant en angelägenhet ur konservativ synpunkt.

  Avskaffandet av monarkin vore ett motsvarande problem ur konservativ synpunkt. Där har emellertid frågan om demokratins realiteter en mera direkt inverkan på min uppfattning om saken: d.v.s. avskaffandet av monarkin vore ett problem också ur demokratisk synpunkt.

  Vilket inte gör avskaffandet av den svenska adeln som sådan (d.v.s. riddarhusets offentligrättsliga ställning som statlig institution) mindre oförskämt eller fruktansvärt.–>


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser