Ryssland, Israel & svensk neutralitet

I januari beslöt den socialdemokratiska regeringen att Sverige skulle genomföra en militärövning tillsammans med Ryssland. På svensk mark! Med ett förband som gjort sig skyldigt till krigsförbrytelser och övergrepp i Tjetjenien! Det är fullständigt otroligt.

De senaste veckorna har det dock inträffat ännu ett par ”otroligheter”. Den socialdemokratiska regeringen bestämde sig i maj för att Sverige inte skulle deltaga i en militärövning tillsammans med Israel. Eller, för att förtydliga situationen: en internationell stridsflygsövning i Italien där Israel var en av många inbjudna deltagare.

Vidare har den socialdemokratiska regeringen i Sverige beviljat visum för, och nu även mottagit i Sverige, en ledare för en terroristorganisation (Hamas) som har till uttalat syfte att förinta Israel och det judiska folket.

Vad är det som händer egentligen??

För att uttrycka saken strängt diplomatiskt: den svenska neutraliteten är inte längre… vad den egentligen aldrig varit. Men ett paradigmskifte har likväl ägt rum nu på vårkanten. Ryssland, Israel och Palestina är alla krigförande länder. De kan alltså ur neutralitetssynpunkt inte behandlas precis så som andra länder Sverige upprätthåller förbindelser med.

Låt oss sätta in det hela i något slags historisk jämförelse.

Ställningstagandet att släppa in Ryssland på svenskt territorium för att idka militärövning har ur neutralitetssynpunkt sin närmaste parallell i genomsläppandet av den tyska Division Engelbrekt genom Sverige mitt under andra världskriget. En händelse som sedan dess får alla att rynka på näsan åt den svenska ”neutralitetspolitiken”. Det är verkligen så, något motsvarande har inte hänt i Sverige sedan andra världskriget och det politiska ställningstagandet är minst lika frapperande. Och klandervärt. Ryssland är dessutom ett land som ännu inte har gjort upp med utrotningen av ca 45 miljoner människor under Stalins skräckvälde för lite drygt 60 år sedan.

Israel är förvisso en krigförande stat. Men det är händelsevis också mellanösterns enda demokrati. Man får väl lov att säga att den svenska vänsterns inställning till Israel har varit minst sagt sval sedan statens bildande för knappt 60 år sedan. Det har dock inte förekommit ett motsvarande ställningstagande från den svenska regeringens sida mot Israel sedan Olof Palmes tid.

Inbjudandet av företrädare för terroristorganisationen Hamas på officiellt besök i Sverige går inte ihop med avbrytandet av nämnda flygövning på något annat sätt än att den svenska socialdemokratiska regeringen idag verkligen tager klart avstånd från Israel. Det har också endast sina paralleller under Palmes tid. Därutöver har det mycket obehagliga implikationer dels vad gäller Hamas ökända inställning till det judiska folket, dels vad gäller det sätt på vilket lilla Sverige nu profilerar sig hos den muslimska världen.

Sveriges nye utrikesminister heter Jan Eliasson, den mest välklädde socialdemokratiske ministern sedan Leif Pagrotsky. Men innanför den propra sviden gömmer sig ett spöke. Samme Eliasson var Olof Palmes rådgivare när det begav sig…

Grattis (S)verige.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Ryssland, Israel & svensk neutralitet”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser