Återge kungen hans forna glans

>Publicerat i Östgöta-Correspondenten 10/7 2006

ÄR TOREKOVKOMPROMISSEN RISTAD I STEN?

Sverige var en gång i världen ett land rikt på kultur. ”Ärans och hjältarnas land” – vår älskade nationalskald Esaias Tegnérs ord klingar lika välbekant som vackert och vällustigt. Idag är Sverige snarare ”skammens och avundsjukans land”. Hur kunde det bli så?

Socialdemokratins helt oavbrutna 40-åriga regeringstid mellan 30- och 70-talet kan inte underskattas när det gäller frågan hur 70-talets starkt vänsteranstrukna kulturmord i Sverige kunde genomföras så vitt och djupgående. Den urgamla svenska högkulturen avskaffades genom en rad reformer. Monarkin drabbades också, genom den s.k. Torekovkompromissen 1971 .

Torekovkompromissen är i allra högsta grad ett barn av sin tid. Dess syfte var att avskaffa så många som möjligt av de kännetecken och moment som skiljer monarkin från republiken – och att avskaffa alla de inslag som påminner oss om ett storvulet svenskt förflutet.

Den svenske kungen är idag världens mest avlövade monark. Så behöver det inte vara, och en förändring därvidlag behöver knappast innebära att kungen får mer makt. Bara att han återfår mer av sin forna glans.

Frågan vi bör ställa oss idag är: Motsvarar Torekovkompromissen de behov och intressen som råder i dagens samhälle? Vi tycker inte det. Den republikanska tiden har blåst förbi sedan länge, idag stödjer 80% av folket den svenska monarkin och endast ca 15% förordar alltjämt republik. Det finns inget gott skäl att republikanismen på detta sätt ska fortsätta att bagatellisera vår kära monarki och vår kung.

Låt Torekovkompromissen bli en kort, tillfällig nedgång i de yttre formerna för den svenska monarkin. Den fyllde sin funktion tidigare när statsskicket skulle skyddas mot de då starkare, radikala vänstervindarna. Men Torekovkompromissen känns alltför 70-talistisk för att upprätthållas 35 år senare. Republikanerna har redan övergivit den, låt nu även oss som gillar monarkin fundera över hur vi kan taga ett steg FRAMÅT med utgångspunkt i vad som varit TIDIGARE.

Dag Elfström
Lokalansvarig Förenade Monarkister i Östergötland

Jakob E:son Söderbaum
Kassör Förenade Monarkister

Annonser

1 Response to “Återge kungen hans forna glans”


  1. 1 university augusti 5, 2018 kl. 23:17

    Since the admin of this web site is working, no doubt very
    shortly it will be famous, due to its quality contents.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 012 695 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser