Tännsjö talar med kluven tunga

I en artikel på DN Debatt 25/9 går professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö ut och angriper Lars Leijonborg (fp) och Göran Hägglund (kd) för att ha avskaffat ideologierna i sina respektive partier.

Det är symptomatiskt att kommunisten Tännsjö i grunden kritiserar både fp och kd för att ha blivit alltmer allmänkonservativa i sin framtoning, men går som katten kring het gröt ifråga om att framhålla just detta faktum. Ideologiernas död är väl annars knappast någonting som han tror på.

Vidare är det patetiskt att Tännsjö talar om att kd har övergivit sin ”ideologi”, och så lyfter han fram den uppmjukning av abortmotståndet (!) som förvisso ägt rum både internt i partiet och framför allt i dess retorik. Andra experter vittnar snarare om att kd under Göran Hägglund rört sig mer i riktning mot just den kontinentala – ideologiska – kristdemokratin.

Tännsjö avslutar med att lyfta fram att fp och kd nu har gjort sitt och blivit ”marginalpartier” i och med den nya utvecklingen inom partierna. Då vill jag i all ödmjukhet påminna om att Lars Leijonborg blev ”Leijonkungen” när han förra valrörelsen maxade partiets röster på just de frågor med vilka Tännsjö riktigt noterar att fp har övergivit en hel del uttjänta socialliberala positioner. Vi ska inte heller bortse från det faktum att Göran Hägglund dubblat sitt partis röster under denna valrörelse, mot de många bottenlåga noteringar kd gjorde i opinionsundersökningar till för ett halvår sedan och något år dessförinnan.

Vad var det nu för slutsats Tännsjö drog i sin egen bok ”Konservatism”, som utkom år 2000? Jo — att inom en relativt överskådlig framtid kommer Sverige att ha minst ett konservativt alternativ att rösta på i valen.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser