Duandet & den viktiga personliga integriteten

DUANDET & DEN VIKTIGA PERSONLIGA INTEGRITETEN

Staten, samhället, människorna. Ska de hållas åtskilda? Eventuellt med viss gradskillnad emellan? Eller ska de jämställas? Och i så fall varför?

I Sverige duar alla varandra. Och alla tilltalar varandra med förnamn (utom i nyhetssoffan då reportrarna tilltalar sitt objekt med både för och efternamn). Jättemysigt. Varför gör ingen annan det?

Standardsvaret är att vi svenskar ligger före alla andra i utveckling. På vad sätt i så fall? Social utveckling handlar om en höjning av civilisationen. Det handlar om ökad respekt mellan människor, så att vi inte råkar i luven på varandra. Alltihop bottnar i frågan om PERSONLIG INTEGRITET.

Är det att respektera de många enskildas personliga integritet att behandla alla lika? Svaret är Ja, åtminstone så länge man följer den Gyllene Regeln ”var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig”. Men är det att respektera de många enskildas personliga integritet att behandla alla som vore de lika? Svaret är Nej, det är inte att behandla NÅGON enskild med respekt.

Den gemene svensken undrar: ”Varför ska jag inte dua alla och tilltala även dem jag inte känner vid förnamn, det är väl bara i det militära som man tilltalar varandra med titel och efternamn?” Det militära är hierarkiskt och elitistiskt och enligt de socialdemokratiska dogmerna ojämlikt och någonting ondskefullt. Allt som andas militäriskt (oaktat att det kan ha ett helt annat ursprung) måste avskaffas.

I ”det civila” så är vi inte lika ”iskallt hierarkiska” som man är i det militära. Det är en MYCKET vanlig svensk uppfattning. Problemet är att ”det privata” inte existerar på kartbilden, när det kommer till relationen mellan människor.

Vi har lärt oss att alla ska tilltalas ”du”. Under en period lärdes t.o.m. ut att det är mera hövligt att tilltala folk med ”Du” än med ”du”. På samma sätt som i standardformulären, alltså. Följande tabell ger ett perspektiv på saken:

  Den civiliserade världen Socialdemokratins Sverige
Offentliga sfären Statsministern Du
Civila sfären Herr Reinfeldt Du
Privata sfären Fredrik, du du
     

I Sverige gör vi ingen märkbar skillnad mellan den offentliga sfären, den civila sfären och den privata sfären. Allting går in i vartannat – och över hela den svenska ordningen härskar Jämlikhetspolisen. Detta har öppnat dörren för att kunna göra ALLTING till politik.

Det finns mycket som ingen UTANFÖR Sverige skulle kunna tänka sig bli föremål för politisk intervention, eller ens politisk diskussion. Men i Sverige är det tvärtom så självklart, att ingen ens tänker på saken. Det finns idag i princip ingenting i Sverige som inte kan hanteras direkt från politikernas skrivbord. Utom möjligtvis debatten, men det ingen ser är ingen heller benägen att ifrågasätta.

Att alla duar och tilltalar vem som helst med förnamn, ja t.o.m. oftare presenterar sig med bara förnamn än med både för- och efternamn, är åtminstone en av de sociala dimridåer som gör att ingen i Sverige tänker på att den ”moderna” ordning som socialdemokraterna har åstadkommit genom 85 år av dominans inom politiken, faktiskt släpper in politiken ända in i den privata sfären.

Den personliga integriteten är mycket starkt hotad i Sverige. Inte p.g.a. duandet – men väl med duandet som redskap. När den personliga integriteten hotas försätts också själva grunden för demokratin i upplösningstillstånd. Slutsatsen är att det INTE är ”demokratiskt” att dua vem som helst. Att det känns ”bekvämare” gör inte alls saken bättre. Det upplevs som bekvämt endast för att andra tycker att den som gör annorlunda är ”konstig”. Detta bottnar helt och hållet i vad man lärt sig.

Därmed har jag också satt fingret på varför SKOLAN är det mest kraftfulla verktyget för social manövrering. Heja skolministern herr majoren Jan Björklund.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Duandet & den viktiga personliga integriteten”


  1. 1 Matilda maj 5, 2014 kl. 20:21

    Skriver på en uppsats och hittade den här texten, hjälpte mig inte så mycket med examinationsuppgiften men inspirerade och gav mycket igenkännande i ens egna tankar inom detta. Oerhört bra skrivet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser