Sverige, religionen & kulturarvet

Från 1530 och de närmast efterföljande åren genomfördes den lutheranska reformationen i Sverige. Sverige hade dessförinnan varit genuint katolskt i 520 år, vilket alltså kan jämföras med att vi sedan var lutheranska i 470 år.

Lutherdomen blev svenska folkets nya lära, men katolicismen levde kvar i vissa adels- och köpmannakretsar fram till 1593 då katolicismen förbjöds och alla katoliker landsförvisades. Den svenska statskyrkan inrättades.

Katolicismen förblev förbjuden fram till 1781, och hade då varit förbjuden i 190 år. Detta kan jämföras med att Sverige inte legat i krig nu på 190 år (sedan 1814). Som kuriosa kan nämnas att min farfars farmors farfar kom som katolik och borgare till Sverige från Italien 1790.

Vid ungefär samma tidpunkt fick även judar rätt att bo och utöva sin tro i Sverige.

1952 genomfördes religionsfrihet i Sverige. År 2000 upphörde Svenska Kyrkan att vara statskyrka, och i och med det har Sverige inte längre någon officiell religion.

Det svenska riket grundades en gång i tiden såsom ett kristet kungadöme. Det är Sverige alltjämt. Det svenska kulturarvet är utpräglat (om än inte genuint) kristet, fördelat på lika delar katolicism och lutherdom.

Sveriges land i Norden i Europa.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Sverige, religionen & kulturarvet”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser