Storebror är här

Storebror är här. I varje fall på Stureplan och Medborgarplatsen i Stockholm. 16 kameror kommer att hålla ett öga på besökarna kvällstid och nattetid, rapporterar Svenska Dagbladet. Polisen hade begärt 23 kameror, men ”med hänsyn till den personliga integriteten” tyckte länsstyrelsen att det räckte med 16 st.

Vilken befriande känsla! Inte alls. För inte så länge sedan blev en person nedklubbad på bensinstationen och allting filmades. Förövarna gick fria. Nyligen filmades ett rån i en kiosk, men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

Det känns snarare läskigt att veta att någon följer varje steg man tager med vaksam blick när man glider omkring i Stockholms innerstad sent en lördagkväll. Istället för att man bara försvinner som en i mängden.

Vad ÄR personlig integritet? Det är på tiden att börja diskutera det på allvar tycker jag, och se var gränserna kan tänkas gå för samhällets behov i förhållande till privatlivets helgd.

Nu är det bara en tidsfråga innan myndigheterna kommer på att de där 16 kamerorna inte bidrog till så mycket positivt för brottsstatistiken, och slutsatsen att det behövs FLER övervakningskameror hänger redan i luften.

Vi får väl se.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

5 Responses to “Storebror är här”


 1. 1 henrikhall december 13, 2006 kl. 23:41

  Eh, storebror har varit här ganska länge…

 2. 2 sbaum december 14, 2006 kl. 13:30

  Jag vet. Jag tror bestämt att den allra första insändaren jag publicerade på den här bloggen (sommaren 2003) berörde temat att Storebror kommit till Sverige.

 3. 3 nihilisten december 19, 2006 kl. 23:43

  Ju mer frihet du ger individen (hej liberal demokrati), desto mer kontroll behöver staten över befolkningen för att lugn och stabilitet ska råda. Vi har inga gemensamma värderingar i Sverige och därför så går alla åt olika håll. 1984 här kommer vi!

 4. 4 sbaum december 20, 2006 kl. 14:15

  Nihilisten: Jag förvånar mig att du med ett sådant uttalande kallar dig för ”nihilist”.

 5. 5 Marcus Widgren december 20, 2006 kl. 20:18

  För min del kan vi gärna ha lite mer bevakning. Helt enkelt för att det behövs, och att människor i de flesta fall väljer trygghet framför integritet.

  Men någonstans går givetvis gränsen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 989,073 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser