Den problematiska svenska öppenheten

DEN PROBLEMATISKA SVENSKA ÖPPENHETEN

Sverige är, enligt den lika stolta som oemotsagda officiella bilden, ett av världens absolut mest öppna länder. Det öppna samhället som sådant är andra sidan av det guldmynt som kallas för den demokratiska rättsstaten, och som skiljer västvärldens samhällen från andra samhällen av idag. Bland andra har den politiske filosofen Karl Popper utvecklat denna syn i sin berömda bok ”Det öppna samhället och dess fiender”.

Jag vill med denna artikel så ett frö till den viktiga debatten om hur utbredd öppenheten egentligen kan vara för att inte motverka sitt eget syfte och förvandlas till en fara för samhället och dess invånare. Öppenheten är nämligen inte helt och hållet oproblematisk.

Öppenheten som kontrollredskap

Öppenheten är förvisso en förutsättning för att en demokratisk rättsstat ska kunna existera i praktiken – men den kan också vara ett hot mot den demokratiska rättsstatsordningen. Öppenheten kan nämligen användas som ett politiskt kontrollredskap över medborgarna, och den kan även hota hela samhällets fortbestånd.

Så kan fallet vara i Sverige idag. Låt mig ge några exempel.

Hotet mot den personliga integriteten

I Sverige är personnummer någonting fullständigt självklart att dela med sig till både höger och vänster. Personnumret är nyckeln till Ditt privatliv. Med det på hand kan vem som helst komma åt väldigt mycket privat information om vem som helst. Gränsen för det privata har efter 85 års socialdemokratisk politisk dominans blivit mycket diffus i Sverige.

Under december (2006) har också övervakningskameror börjat sättas upp, som ska granska oss när vi rör oss i städerna. Den personliga integriteten, som en gång var de västerländska demokratiernas adelsmärke, har inte bara förlorat sin helighet i Sverige – den har blivit akut utrotningshotad.

Hotet mot samhället

För ett tag sedan gick Säpo-chefen ut med en presskonferens och deklarerade att vi inte har någon som helst beredskap mot maffiaverksamhet i Sverige. Nu i dagarna har Säpo också gått ut i media med att det finns allvarliga brister i datasystemen hos kommuner, landsting och länsstyrelser. Säpo har upptäckt att terrorister enkelt kan komma över uppgifter som äventyrar rikets säkerhet. Dessa uppgifter kan dessutom både förstöras och ändras utifrån, utan att myndigheterna märker det. Enligt informatören handlar det om ”otroligt känsliga uppgifter om både personer eller objekt”.

Jag tycker att Säpos agerande är både förkastligt och fullkomligt vansinnigt. När säkerhetspolisen upptäcker säkerhetsbrister ska de underrätta statsministern. De ska inte gå ut i offentligheten med sådana känsliga fakta. Det är ju att verkligen locka maffian att etablera sig och terroristerna att gå till attack. Jag ser verkligen inget som helst värde i att denna information kablas ut i media. Däremot ser jag att det är ett effektivt sätt att göra medborgarna otrygga och benägna att ge Staten mer och mer inflytande över samhällslivet.

Sverige är inte modellen

När Karl Popper talar om det öppna samhällets fantastiska värde och vikten att frälsa det från ondo är det inte det svenska samhället som är hans studieföremål och modell. Han vill undvika de tendenser som undergräver den demokratiska rättsstatsordning som västvärlden byggt upp sedan andra världskriget.

Sverige har, trots allt, världens kanske allra mest öppna samhälle. Så till den grad att man, också med hänsyn tagen till det ringa polisväsendet och närmast obefintliga försvaret, undrar om det svenska systemet ens är byggt för att försvara den demokratiska rättsstatsordning också vi gör anspråk på att ha. Är det inte bara ett (s)nillrikt sätt att vända den i dess motsats?

Det är alltid viktigt att kunna skilja på vän och fiende.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Den problematiska svenska öppenheten”


  1. 1 Fredrik februari 3, 2009 kl. 16:38

    Den som vill ha rättvisa får skaffa sig det själv. Det är min rekommendation till dig och din bror.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 986,272 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser