Skandaldrottningen Mona Sahlin ny s-ledare?

PORTRÄTT | När alla andra tilltänkta såssor sagt Nej, står Mona Sahlin kvar där och har inte sagt vare sig bu eller bä ifråga om att bli socialdemokraternas nya partiledare. Metro har skrivit att hon tackat Ja, men det verkar inte någon annan tidning ha uppmärksammat.

Lite glädje skulle jag nog allt känna om hon tillträdde – skadeglädje. En mer skandalomsusad kvinna finns det nog inte i svensk politik, även om Gudrun Schyman (tidigare v numera fi) kommer nära.

MEN. Det svenska folkets minne är ju så kort. De flesta tycker att vi kritiker är fåniga som rackar ner på Mona Sahlin – det var ju bara en Toblerone den gång det begav sig för henne. Eller var det två? Hur många gånger har jag inte fått taga denna diskussion med sossar av olika åldrar – och även med personer av annan politisk kulör… Tobleronen är det enda som folk kommer ihåg av turerna kring Mona Sahlins privata slösande med svenska folkets skattemedel för tiotalet år sedan. Jag vet inte om det beror på en ofattbart skicklig cover-up, eller om det allmänna medvetandet verkligen fungerar så här. Mitt minne gör det i alla fall inte, och lyckligtvis inte heller vissa andras inom journalistkåren. Det var INTE ”bara en Toblerone”.

Mona Sahlin hade under en längre tid varit duktig på att använda sitt statliga tjänstekort till privat konsumtion. Hon hade plockat ut tiotusentals kronor från tjänstekortet, pengar som hon köpt kläder och hyrt bil för. När hon krävdes på pengarna av sin arbetsgivare Staten struntade hon regelmässigt i att betala tillbaka. Inte förrän Mona Sahlins systematiska slösande av skattebetalarnas pengar avslöjades i media slutade hon att missbruka sitt tjänstekort.

Att många i dag avfärdar historien som ”en Toblerone” hänger ihop med att Sahlin vid en presskonferens plockade upp ett av de kvitton som hörde till skandalen och läste indignerat att hon minsann köpt ”två Toblerone, blöjor och cigaretter”. Sedan tog hon time-out och åkte till Mauritius med familj och livvakter, och lät skattebetalarna betala notan för både resan och det femstjärniga lyxhotellet. Jepp.

Det har också framkommit i medias granskning att Mona Sahlin haft svart dagmamma, och att hon under en följd av år struntat i att betala TV-licensen. Samma förseelser har, som bekant, under hösten 2006 lett till att två ministrar i den nya borgerliga regeringen tvingats avgå stubinalt, under förnedrande omständigheter.

Vi (jag?) minns också att Mona Sahlin fixade praktikplats åt sin dotter på svenska ambassaden i Washington, på ett sätt som var i strid med ambassadens regler för tillsättning av praktikplatser. Det var en ren ”underbordetupplevelse”.

Lycka till med att välja Mona Sahlin till ny partiledare, sossar. En bättre socialdemokratisk partiledare ur borgerlig synpunkt är väl knappast tänkbar.

Jakob E:son Söderbaum

0 Responses to “Skandaldrottningen Mona Sahlin ny s-ledare?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 980,044 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser