Den ryska björnen är ute på jakt

DEN RYSKA BJÖRNEN ÄR UTE PÅ JAKT

Jag har tidigare skrivit om utvecklingen i Putins Ryssland och dragit slutsatsen att Sverige bör rusta upp (läs här). Under de senaste månaderna har det ägt rum flera uppmärksammade mord på ryska regimkritiker. Dessa mord är i sig fruktansvärda, men bär också med sig ett ännu värre frö: varje ryss som andas kritik mot Putins maktapparat vet att det är med livet som insats. Det finns inget effektivare sätt – inte ens lagstiftning – att taga död på åsiktsfriheten i ett land. Vi har också sett att Ryssland använt sin makt mot grannländer genom att stänga av energitillförsel som de kontrollerar. I denna artikel vill jag ge ytterligare perspektiv på tillståndet i Ryssland anno 2007.

Putin ger sig på kyrkan

Alla kristna församlingar i Ryssland åläggs nu att inlämna referat av predikningar samt kompletta listor på antal besökare i mässan, vilka som skänkt pengar till kollekten och hur mycket pengar var och en skänkt. Allt enligt en ny rysk lag som träder i kraft i april 2007.

Enligt sakkunniga är det uppenbart att udden i den nya övervakningslagen riktar sig mot det myller av protestantiska kyrkor och sekter som försöker bygga upp församlingar efter sovjetväldets fall. De ses uttryckligen av myndigheterna som oönskade utländska ingrepp i den ryska kulturen.

Under sovjettiden övervakades varje åtgärd från religiösa organisationer och staten godkände predikningarna i förväg. Den stora (75 miljoner medlemmar) rysk-ortodoxa kyrkan förhöll sig i stort sett lojal mot staten, medan regelrätta förföljelser bedrevs mot andra trossamfund. Putins stabschef Sergej Sobjanins kommentar till ryska medier angående lagen, efter att kyrkornas protester nått fram till regeringen, har varit att kyrkorna bör samarbeta bättre med staten.

Den osynliga järnhanden

Det sovjetiska spöket hägrar på fler än ett sätt. Den forna sovjetiska säkerhetstjänsten KGB har aldrig formellt upplösts, och personerna och nätverken finns kvar. I själva verket är det de som idag har makten i Ryssland – landet styrs av f.d. KGB-agenter. De finns överallt, på alla nivåer i administrationen och i alla maktstrukturer såväl inom staten som inom näringslivet. Putin var själv KGB-officer då det begav sig och sedermera chef för dess efterträdare FSB. Nu i slutet av förra året har det rapporterats att KGB, eller de uppstyckade delarna av den informations- och kontrollorganisation som tidigare kallats KGB, inte har varit så här mäktiga sedan början av 1980-talet. Det är beaktansvärt.

FSB och de gamla strukturerna står inte under parlamentarisk kontroll. Det är inte ens klart i vilken utsträckning som den ryska regeringen har kontroll över dess olika organ och delar. I sammanhanget är viktigt att förstå att det ryska samhället är fullt av f.d. agenter och krigsveteraner, vilka lärt sig skjuta och döda. De är ofta psykiskt skadade, arbetslösa och skyller sitt olyckliga öde på den ryska nationens fiender. De har inga problem med att skjuta ihjäl en ”förrädare” mot landet eller systemet när så ”behövs”.

Notabelt är att det inte längre diskuteras huruvida Kreml låg bakom mordet på Alexander Litvinenko – utan på vilken nivå beslutet fattades. Det är inte heller av vidare intresse att finna den som utförde själva mordet. Frågan är om det går att binda president Putin eller någon annan regeringsmedlem vid mordet. Innebörden är socialismens kännetecken: makt utan ansvar. Stenhårt och oantastligt.

Hotet från öst

Kan vi nu, till slut, spola struntpratet om att ”den ryska demokratin är i fara”? Den ryska demokratin existerar endast på pappret! När situationen är såsom nu är det mycket, mycket allvarligt. Den ”ryska björnen” har vaknat igen, lämnat sitt ide och är ute på jakt.

Det är ett av jordens största och mäktigaste länder vi talar om här. Det är ett av Sveriges grannländer, och det beter sig både illa och hotfullt. En allians mellan Ryssland och Vitryssland spås vara å färde. I Sveriges riksdag sitter 5,85% bekännande kommunister. Consider this.

Jakob E:son Söderbaum

7 Svar to “Den ryska björnen är ute på jakt”


 1. 1 militarareflektioner januari 15, 2007 kl. 16:11

  Intressant det du skriver Jakob. Dags för det svenska försvaret att ta sig samman! Den ryska björnen är en tuff motståndare.

 2. 2 henrikhall januari 15, 2007 kl. 19:29

  Oavsett hur mycket Sverige skulle rusta upp, ner, fram eller tillbaka så skulle björnen ändå krossa oss, eftersom en kanin bara kan bli så stor.

 3. 3 militarareflektioner januari 15, 2007 kl. 20:01

  Man kan inte lita på att den finska björnen skulle hjälpa Sverige. Den kommer att ha fullt upp med att försvara sitt eget vinteride.

 4. 4 henrikhall januari 16, 2007 kl. 0:13

  Nej, men kanske NATO eller EU. Hade velat ha en bra djurmetfor där med, men kan inte påminna mig om björnens naturliga fiender…

 5. 5 Militära Reflektioner januari 16, 2007 kl. 2:11

  Björnen är skogens Konung med stort k. En björn kan endast besegras av en annan björn. Sverige är lille skutt jämfört med Ryssland.

 6. 6 henrikhall januari 16, 2007 kl. 15:01

  Vilket var precis vad jag skrev i min första kommentar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 056 287 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar