Varför klär sig alla så dåligt?

Vem som helst har råd att klä sig snyggt. Så enkelt är det.

Men eftersom de flesta svenska killar och män (ja, det är i stor utsträckning en könsfråga) har så urbota dålig känsla för stil och smak, leder den socialistiska jämlikhetsdogmen till att man inte får lov att klä sig snyggt om det inte finns ”särskilda skäl”. Att vara välklädd blir därför att vara överklädd, och att vara underklädd är dogmen från vilken man inte avviker med omgivningens respekt i behåll.

Att vara underklädd har ingenting att göra med ”casual wear”, och gentlemannens tumregel om att ”less is more” har verkligen fallit till föga i Sverige när det gäller klädval.

Nej, nej det handlar INTE om att ha dyra märken. Jag talar inte heller om klassiskt herrmode vs. streetwear. I och för sig betraktas det klassiska herrmodet alltid som ”överklätt” i Sverige, vilket är beklagligt och förmodligen avhängigt samma sociala fenomen – men strängt taget en annan sak.

STIL och SMAK kostar ingenting och är någonting som alla kan få om de bara vill. Med stil och smak kan Du uttrycka Din personlighet – och inte bara vara en av de där grådassiga skuggorna i tillvaron. Med stil och smak gör Du dessutom hela världen en tjänst: den blir vackrare och mer inspirerande!

Några enkla tips (för män):

-Använd inte samma kläder två dagar i streck.
-Trasiga kläder är totalförbjudet när man vistas bland människor.
-Sportkläder används… när man sportar.
-Skapa alltid någon form av kontrastverkan i helheten.
-En tillrättalagd frisyr är lika viktigt som valet av skor.
-Färgade skor (d.v.s. som inte är svarta) måste matchas med någonting på överdelen, företrädesvis med skärp eller skjorta.
-Ge Dina vänner en komplimang när de klär sig ovanligt snyggt! Det hjälper både dem och Dig själv.

Jakob E:son Söderbaum

15 Svar to “Varför klär sig alla så dåligt?”


 1. 1 henrikhall januari 17, 2007 kl. 18:39

  Sopa rent framför egen dörr först och plocka bort slipsklämman!

 2. 2 sbaum januari 17, 2007 kl. 19:30

  Haha. Jag är nyviktorian, vet du. Dinglande slipsar ger oanständiga associationer. 😉 Slipsnål är, som bekant, alternativet till väst när avsikten är att se ”uppknäppt men proper” ut. Men nu är du alltså inne på det klassiska herrmodet, som egentligen inte är föremål för det aktuella inlägget.

 3. 3 konstprojektet januari 17, 2007 kl. 22:45

  Det bästa är att ha en hustru som engagerar sig i klädseln. Då blir allt så mycket lättare.

  🙂

 4. 4 Militära Reflektioner januari 17, 2007 kl. 22:50

  Nämen Herregud Jakob! Borde inte du göra lite värnplikt, så du lägger av med de där klädkoderna? Du för ju ännu värre regemente än en överste!

 5. 5 henrikhall januari 17, 2007 kl. 23:45

  Du är av banan igen! Slipsnål är en cool accessoar som ingen längre använder, slipsklämma är en ful grej som kommunala tjänstemän tycker är himla ”praktiskt” att ha så inte kappahlslipsen hamnar i soppan. 😉

 6. 6 Militära Reflektioner januari 18, 2007 kl. 0:39

  Håller med dig Mr Hall! Jag avskyr slipseri överhuvudtaget. Detsamma gäller fluga. Vad är det för nått? Vet att Jakob håller på med sådana märkeliga ting.
  Nej, killar ser snyggare ut, utan slips och fluga. Slips måste vara lika obekvämt att bära som en hängsnara kring halsen.

 7. 7 sbaum januari 18, 2007 kl. 2:11

  Henrik Hall: Blanda inte ihop slipsnål med kravattnål – slipsnål är vad jag har på bilden ovan. Men är man på det humöret kan man förstås lika gärna kalla den för klädnypa. Problemet med kommunala tjänstemän är att de (i regel) inte vet att man har kavajen stängd när man sätter sig till bords. 😉

  Marie: Slipsen är till för knuten, brukar jag säga. En gentleman ska inte blotta sin hals, vet du väl. Fluga är mindre tjänstemannamässigt, mer akademiskt och dessutom ROLIGARE än slipsen som ”fenomen” i våra dagar.

  (Inser att jag ändå hamnade i en diskussion om klädval inom det klassiska herrmodet – men det går väl för sig det också. Vill dock betona med UNDERTRYCK att mitt inlägg även omfattar jeans och vanliga hederliga collegetröjor samt s.k. sneakers!)

 8. 8 Militära Reflektioner januari 18, 2007 kl. 12:17

  Jaså du Jakob. Ser att du äntligen har börjat kalla mig vid förnamn. Tackar tackar! Nu känner jag mig som hemma.
  Vadå inte blotta sin hals!? Tror du kvinnor tittar på det? Jag tittar på ögonen jag. Dessutom är det modigt av mannen att blotta sin strupe inför hans mäktigaste vän och fiende någonsin…kvinnan!

 9. 9 henrikhall januari 18, 2007 kl. 15:14

  Bara en sann konservativ kan skriva ”s.k. sneakers”!
  Slips är snyggt som fan, vilket iofs också gäller för fluga men det är lite svårare att motivera att bära fluga.
  Å andra sidan – kan man inte knyta sin slips ordentligt så borde man avstå. Tänk på alla förfärliga four-in-hand-knutar som sitter snett…

 10. 11 sbaum januari 19, 2007 kl. 20:17

  Bara en sann liberal talar om ”four-in-hand-knutar”… 😉

  Skämt åsido. Fransk och engelsk slipsknut, såvitt jag vet är det den smalare franska som du åsyftar. (Och ja, jag vet att det finns fler – men inte för en konservativ. 😉 )

  För egen del har jag inga problem med en slipsknut som sitter lite på sniskan, eller en fluga som är lite skev och vind. De ger ett mer påtagligt intryck av att vara ”handgjord”. Det fulaste som finns enligt min mening är de stora blaffiga ”TV-knutarna”.

 11. 12 Carl-Mikael A. Teglund januari 20, 2007 kl. 21:01

  We all dress differently owing to our individual taste of clothing. If all sought to dress the same, the world would be a far less happy place to live in, don’t you think?

  hmm
  //Calle =)

 12. 13 sbaum januari 20, 2007 kl. 21:30

  Poängen, Calle, är som sagt att de flesta (män) saknar stil och smak i sitt klädval. Jag skulle aldrig önska, utan tvärtom gå in för att motverka, att folk klär sig likadant. Vad jag menar är att kombinera saker och ting rätt med varandra och att tänka på de detaljer som framhäver ”den individuella smaken” snarare än det provokativt ogenomtänkta i klädvalet.

  Jag tycker du klär dig jättesnyggt, fastän du klär dig allt annat än klassiskt. Du har alltid ett genomtänkt klädval, som blivit mer och mer individuellt präglat med åren. Det tyder på både smak, självförtroende och integritet.

  Now, let us drink our gin in accordance with conservative lifestyle. (Citat från Elfströms blogg). 😉

 13. 14 Marcus Widgren januari 21, 2007 kl. 0:27

  tar åt mig av denna betraktelse, när man rör sig bland socialister och liberaler är det lätt hänt att hänfalla till osmaklig klädstil:)

 14. 15 tegis januari 22, 2007 kl. 6:04

  Man bugar & bockar för de fina orden. Själv har du ju alltid en oklanderlig klädsel, likaså din vackra lägenhet vilken alltid är ett nöje att besöka där bakom Universitetshuset i Uppsala.
  Jag har tagit till mig ditt råd angående bloggandet och skaffat mig en wordpress istället. Adressen är tegis.wordpress.com. Känn dig välkommen både dit och till Island – any time!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 056 290 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar