Fackrörelsen & minimilönerna

FACKRÖRELSEN & MINIMILÖNERNA

Så länge som det inte finns någon lagstadgad minimilön i Sverige har facken ett existensberättigande. Omvänt gäller att det bästa sättet att krossa fackrörelsen är att lagstadga om en viss minimilön.

Vad minimilöns-ivrarna på högersidan ofta förbiser, är att det då blir majoriteten i riksdagen som beslutar om minimilönens nivå. D.v.s. de som utlovar högst minimilöner får flest arbetarröster, och det blir väldigt lätt för vänstern att fiska röster genom att lova att om de bara är i majoritet så kommer de successivt att höja minimilönen. Väljarna vet också att det är sant, för högerblocket kommer alltid att motarbeta att den sålunda lagstadgade minimilönen höjs. Vilket i sin tur, givetvis, leder till att den politiska retoriken kommer att fokusera i mycket stor utsträckning på huruvida högerblocket representerar ”de rika som enbart vill sko sig själva och hålla de fattiga kvar i fattigdom” eller inte.

Minimilön värre än facket för arbetsgivarna

Faktum är att de fattiga skulle skadas mest om minimilönerna höjdes genom politiska manifestationer i riksdagen snarare än i förhandling mellan arbetsmarknadens parter. Om arbetsgivare genom kontinuerliga förändringar av minimilönenivåerna i en minimilönelag tvingas betala arbetarna högre löner än marknadslönen, skapas för det första en oförutsägbarhet i lönesystemet som gör det betydligt mer osäkert för arbetsgivaren att nyanställa (och det är osäkert nog som det är idag!). Det kan kallas för minimilönens indirekta effekt. Dessutom blir den direkta effekten av en oproportionerligt hög minimilön, sett till marknadskrafterna, att arbetstillfällena kommer att minska. Färre arbetstillfällen leder till minskad produktion, minskad produktion leder till minskad konsumtion och minskad konsumtion skapar hål i kassakistan hos Staten som då frestas att höja skatterna för att klara av att försörja den allt större andelen arbetslösa… Det blir väldigt lätt en ond spiral.

Välståndet ökar inte

Dessutom måste man alltid taga inflationen i beaktande. Om lönerna höjs oproportionerligt sett till marknadsmekanismerna, så höjs priserna. Inflationen slår mot grunden för det kapitalistiska systemet och skapar oro inom bankväsendet – som är tillväxtens motor. När inflationen äter upp realvärdet i landets sparade tillgångar är det också i första hand småspararna som drabbas hårdast.

En lagstadgad minimilön leder alltså till att fackens maktbas sprängs och därmed kunde vi kanske bli av med facken. MEN det ökar i varje fall inte välståndet och det minskar inte heller i realiteten fattigdomen. Att politikerna ska bestämma om minimilönen känns dessutom mera planekonomiskt än att arbetsmarknadens parter – arbetsgivarorganisationerna och arbetstagarorganisationerna – gör upp om saken.

Facket behövs

I så måtto behövs faktiskt facket. Men det är helt riktigt, som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin påpekat, att dess funktion i samhället behöver ses över. Ett bra förslag från hans sida är att facken ska få ansvar inte bara för att försvara dem som arbetar utan också för att arbetslösa kommer i arbete. Alltså inträda i den offentliga arbetsförmedlingens roll i samhället. Däremot bör fackrörelsen också respektera såväl föreningsfriheten som avtalsfriheten. Det har de problem med idag, vilket bl.a. har drabbat salladsbaren Wild n’ Fresh i Göteborg, och DET problemet sitter i själva lagstiftningen.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Fackrörelsen & minimilönerna”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser