Är detta enbart Kubas syn på Sverige?

Utrikesminister Carl Bildt höll häromdagen ett anförande i FN och riktade i förbigående kritik mot Kuba för att inte leva upp till de mänskliga rättigheterna (se SvD).

Den kubanske FN-ambassadören blev då vred, och svarade att Bildts tal påminde om den tid då Sverige var en blodbesudlad imperialistisk stat som förtryckte grannländerna och ägnade sig åt slaveri under den kolonialistiska stöveln.

Kubanen var inte bara halvkass på historia, han hade tydligen också fått IG i svensk samhällskunskap. Han ville nämligen särskilt framhålla att ”Kuba, till skillnad från Sverige, förföljer inte invandrare och genomför inte etnisk rensning som bara tillåter dem vars hudfärg och hårfärg stämmer överens med de rasdrag som de gamla vikingarna hade att stanna i landet.”

Min första tanke var att kubanen måste ha gjort bort sig totalt i alla internationella sammanhang, när han inte bara visar sig obesinnat aggressiv utan dessutom så urbota påläst. För visst har Sverige varit en stormakt och på den tiden också haft kolonier i både Nordamerika och Söderhavet. Men inte ägnade vi oss åt slaveri (slaveriet förbjöds i Sverige på 1300-talet) och inte förtryckte vi våra grannländer. Dessutom har Sverige idag västvärldens mest generösa invandringspolitik, och de personer vars utseende påminner om vikinga-stereotypen ”blond och blåögd” är ett vanligare inslag i samhällsbilden hos våra grannländer än hos oss.

Min andra tanke var: vad är det egentligen som säger att denna bild av Sverige INTE finns på fler håll? Vi har ju i 75 av de senaste 86 åren haft en socialdemokratisk regering som inte bara har kramat socialistiska diktaturer. Sossarna har också hela tiden ägnat sig åt att måla upp en så förskräckande bild som möjligt av Sveriges historia, och i mera modern tid även göra gällande att svenskar är ett ”rasistiskt folk”. Om den socialdemokratiska propagandan och retoriken varit sådan inrikes – vad är det då som säger att den inte varit det också utrikes? Problemet är alltså eventuellt större än ”en ensam mans fantasier”.

Både Bildts och kubanens anförande finns att beskåda på den här sidan (dock utan översättning).

Rök din Havanna grundligt nästa gång. Det kan vara din sista.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

12 Responses to “Är detta enbart Kubas syn på Sverige?”


 1. 1 sami mars 22, 2007 kl. 14:38

  Kuba är rätt!!!

 2. 2 Nisse62 mars 22, 2007 kl. 15:04

  Även om vi förbjöd slaveriet på 1300-talet så ägnade sig Västindiska kompaniet åt slavhandel under sent 1700-tal. Man använde den svenska kolonin Saint-Barthélemy som omlastningsplats för slavarna.

  Så när det gäller just slaveriet så var Kubanen inte helt ute och cyklade till skillnad mot många av hans andra påståenden.

  Bolma på!

 3. 3 Bjarne Ritzén mars 22, 2007 kl. 15:19

  Daltandet med den totalitära staten Cuba har pågått alldeles för länge. Under socialdemokraternas styre i Sverige tillät man alla avarter av diktatur i världen bara man kunde pressa in socialism eller kommunism som prefix.
  Nuvarande stormakters övergrepp på folkrätten , (USA, Ryssland, Storbrittanien, Kina m fl) rättfärdigar inte vad som hänt och händer på Cuba.

 4. 4 Magnus mars 22, 2007 kl. 17:01

  Jakob: ”han hade tydligen också fått IG i svensk samhällskunskap”

  (ett bildskt) Njaa. Frågan är om inte kubanen bara läst en svensk skolbok i samhällskunskap?

  SvD-journlisten Hernadi skrv om FN-mötet ”…där Sverige fick utstå hård kritik från Kuba”.

  Att man beskriver det som hård kritik och inte som ett hätskt och förvirrat utfall.

  Fast Kuba kanske planerar krig mot Sverige nu när kommunismen hotas… (Är det så här WWIII ska börja, när det bara gyttrar av militanta islamister, Kina blir monsterlejon o s v. ;o)

  En knepig slddhärva för Bilt att reda ut.

 5. 5 Robert mars 22, 2007 kl. 19:07

  Om slaveri; Pa Kuba tvingas alla till att arbeta for den allsmaktige ledaren. Alla inkomster gar direkt till honom, slavarna pa Kuba tvingas acceptera lite ris och vatten for att overleva, om deras hydda har stora hal i tak eller vaggar sa kan dom fixa det sjalva, utan byggmaterial, sant finns inte pa Kuba. Kott importen gar enbart till turisterna, en Kuban far inte ata kott om man inte heter Fidel Castro. Kuba ar ett av de fatal lander som idag bedriver slaveri. Fidel ar chockad, i alla ar har Sverige gett Fidel miljarder kr i broderligt socilaistiskt stod, nu plotsligt kritiseras kommunismen. Klart att dom ar chockade.

 6. 6 miipan mars 22, 2007 kl. 20:47

  ja du den bilden har ju en hel del innevånare i sverige oxå. och me tanke på hur segregerat vissa svenska städer ser ut så är det inte konstigt att folk tycker så. själv är jag kluven och tror inte på en sanning.

 7. 7 Tom A. mars 23, 2007 kl. 5:38

  När/Om resurserna till att överleva vardagen tryter och folk vant sig vid en viss levnadsstandard , då lär slaveriet återkomma. Då är det ju självklart att varje konsverativ skall äga en. Det skulle ju vara lika självklart som att hata/förfölja vänstern eller liberaler. Sluta hyckla och se er själva i spegeln.

  Våra gränser för vad som är ”moraliskt” möjligt kanske inte ligger så långt borta som den osympatiske kubanske ambassadören tycker.

  Jag skrattade när jag hörde uttalandet, men det är också sant att vi har haft vår del av blodiga ultra-våldsamma stöveltramphistoria (måhända inte riktiga stövlar). Kanske det var en av anledningarna ”de ariska Tyskarna” beundrade oss så mycket under andra världskriget?

  Man skulle faktiskt kunna tro att ”mänskliga rättigheter” är ett mode eller en fluga ur historiskt perspektiv som snart är över.

  Jag väntar fortfarande på när ni ”s.k konservativa” en gång för alla tröttnat på ”gulleriet” och börjar dyrkar starka hårda män i odisputabel ställning som inte väjer för ”lite hårda tag”.

 8. 8 Jakob E:son Söderbaum mars 23, 2007 kl. 13:56

  Nisse62: Jag vill på intet vis försvara slavhandeln, eller för den delen Sveriges agerande med sagda koloni vid slutet av 1700-talet. Men för det första är slavhandel och slaveri två olika saker… För det andra bedrev Västindiska kompaniet inte heller någon egen slavhandel. De var stationerade på St Barthélemy för att administrera och tjäna pengar på andra kolonialmakters idkande av slavhandel på ön. Vilket skedde på kronans uppdrag under ett och ett halvt års tid.

  Miipan: Att Sverige är segregerat är näppeligen ett tecken på att vi i Sverige bedriver “etnisk rensning”.

 9. 9 Anders mars 26, 2007 kl. 8:59

  miipan: ja du du vet inte vad du pratar om och har ingen åsikt. Intressant inlägg.

  JES: ”så urbota påläst” – du menar nog dåligt påläst…

 10. 10 Anders mars 26, 2007 kl. 9:00

  Tom A: Är du helt dum i huvet eller bara delvis?

 11. 11 Söderbaum mars 26, 2007 kl. 10:51

  Anders: ”Urbota” betyder ”jätteilla”. Sedan har jag ingen aning om vilka personer som står bakom pseudonymerna miipan och Tom A, men jag tycker inte att man ska vara ohövlig. Det gäller bägge sidor.

 12. 12 Dag mars 26, 2007 kl. 17:45

  Urbota kommer ifrån fornsvenskan. Då användes det för att beskriva brott som inte kunde betalas med bot (böter). Till dessa brott räknades bl. a. dråp i kyrka och landsförräderi.
  I dag har urbota blivit ett förstärkningsord; alltså skulle den korrekta meningen varit ”så urbota dåligt påläst”. Detta betyder att man är så dåligt påläst att man inte kan avhjälpa det/att man är bortom all försoning. Alltså säger du tvärtemot det du egentligen ville få fram; att vara urbota påläst (så påläst att man inte kan avhjälpa det) torde ändå vara ganska påläst =).

  Språkliga misstag är lätta och göra, och ingenting man ska haka upp sig på, särskilt inte i ett blogg. Däremot skulle det inte sett särskilt snyggt ut i en publicerad artikel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser