Sverigedemokraterna ett hot mot konservatismen

>Publicerat i Captus Tidning nr 85 2007

SVERIGEDEMOKRATERNA ETT HOT MOT KONSERVATISMEN

Carl-Robert Lindgren, som är en av initiativtagarna till den välkända bloggen Kulturrevolution.se, skriver i Captus Tidning nr 83 att anledningen till att ”mer intellektuella konservativa” inom kristdemokraterna känner sig föranledda att angripa sverigedemokraterna, är att vi känner oss hotade av att sverigedemokraterna växer så snabbt. Sverigedemokraterna är, enligt honom, ”det närmsta man kan komma en politisk konservativ rörelse i Sverige idag”.

Det är riktigt att t.ex. jag, som är konservativ och kristdemokrat, känner mig hotad av att ett växande sverigedemokraterna försöker plocka poäng genom att profilera sig som konservativa. Det stora hotet mot konservatismen idag härrör nämligen från risken att konservativa värderingar sammankopplas med rasism. Rasism har ingenting med konservatism att göra (rasismen är en radikal idéströmning som totalt saknar den respekt för kulturskillnader som konservatismen vill befrämja), men såväl vänstern under hela 1900-talet som högerextremister särskilt från 1980-talet och framåt har ansträngt sig för att få konservatismen associerad med högerextremism. Vänstern för att de vill svartmåla konservatismen, och extremhögern å sin sida för att de anser att det under alla omständigheter är mer fördelaktigt att kalla sig ”konservativ” än ”fascist”, ”nationalsocialist” eller dylikt.

Sverigedemokraternas bakgrund

Jag tror säkert att den bild som ges i svenska media av sverigedemokraterna som ett parti bestående av dömda våldsverkare i kostym, inte är alldeles rättvisande och säkert i stor utsträckning till för att ”demonisera den nya utmanaren”. Det är en välkänd gammal härskarteknik. Men det spelar ingen roll om sverigedemokraterna egentligen är sympatiska och helyllemänniskor som bara vill föra en konservativ politik. Det har i och för sig ganska tydligt framgått i deras fria argumentation i media att de inte har någon konservativ åskådning i konservatismens bemärkelse. Men det viktiga är att även om partiets företrädare idag kategoriskt skulle vara ”bra människor” så skulle de behöva lägga ner partiet och starta ett helt nytt parti för att komma bort från sverigedemokraternas tvivelaktiga förflutna.

Det är nämligen inte sannolikt att ett parti som sverigedemokraterna någonsin kan locka de intellektuella konservativa i Sverige, med anledning av partiets bakgrund. I det vänsterdominerade svenska mediasamhället är arvsynden inom högern lika förhärskande som ”guilty by association”-principen, medan det är glömt imorgon alla tokigheter som vänstern gör. Tro mig, insikten om dessa förhållanden sitter mycket djupt rotad i traditionella konservativa led i Sverige. Därmed kan sverigedemokraterna heller aldrig framträda som en trovärdig, legitim representant och samlande politisk kraft för konservatismen. Än mindre få fart på den konservativa rörelsen så som Lindgren skriver. Vilket är bra, för konservatismen i Sverige har absolut inget behov av ytterligare ”tecken” på att rasismen ligger nära konservatismen.

Tålamod är en dygd

Det är fortfarande delvis oklart exakt var någonstans som konservatismens framtid i Sverige finns. Men jag tror att vi ändå alltjämt kan blicka med viss tillförsikt mot de etablerade borgerliga partierna. Vi har en kulturminister – Lena Adelsohn Liljeroth (m) – som öppet kallar sig själv för värdekonservativ, socialkonservativ och kulturkonservativ. Redan att hon medges att göra så säger en hel del, liksom det faktum att hon efterträdde en Timbro-liberal på posten. Och om alla liberaler vore som Jan Björklund (fp) skulle det inte behövas några konservativa.

Som konservativ är det i och för sig lätt att förtrösta i det politiska klimatet i dagens Sverige, som så totalt domineras av socialismen och liberalismen. Jag vet, som har varit aktiv på arenan i sju års tid och sett både moderaterna, kristdemokraterna och deras ungdomsförbund inifrån. Men jag kommer också ihåg att till för ungefär fem år sedan var det politiskt självmord att kalla sig själv öppet för ”konservativ”. Förutom att konservatismen vid den tidpunkten varit klart impopulär i 20 år internt i sitt ”hemparti” moderaterna, var Salt- och Engelbrekt-affärerna omkring millennieskiftet det senaste som då inträffat på vår planhalva. Idag går det utan vidare att öppet kalla sig för konservativ, det har t.o.m. för två år sedan kallats ”trendigt” av flera initierade bedömare på landets ledarsidor. Och då är det – uppenbarligen – inte att vara sverigedemokrat som är ”trendigt”.

Den första plikten man har som konservativ är att arbeta osjälviskt för det långsiktigt hållbara, och det sista man ska göra är att falla till föga för den omedelbara behovstillfredsställelsen. Att gå till sverigedemokraterna är som fåret som gömmer sig i vargens välkomnande famn av rädsla för mörkret.

Behovet av större genklang i Alliansen

Förhoppningsvis blir läget i detta avseende ännu lite… ljusare, för konservativa inom Alliansen – d.v.s. inte bara för partianslutna konservativa utan också i riktning mot väljarna. Annars ligger nog både Alliansen och konservatismen pyrt till vid nästa riksdagsval. De flesta har ju till slut börjat inse att det finns ett stort vakuum på den konservativa sidan av politiken, med reellt politiskt potential, och att sverigedemokraterna gör sitt bästa för att få sina grödor att slå rot där.

Jag vill bestämt uppmana mina egna partikamrater att sluta upp med att bara hålla med varandra i diverse utläggningar i interndebatten om hur viktigt det är att taga debatten med sverigedemokraterna – och istället gå från ord till handling. Förutom att vara det parti som sverigedemokraterna försöker kannibalisera mest på är nämligen kristdemokraterna nyckeln till en valseger 2010, i och med våra svaga opinionssiffror. Det är också kristdemokratin av idag som står närmast konservatismen, vilket många inklusive sverigedemokraterna har insett.

I så måtto gör Carl-Robert Lindgren helt rätt, när han vänder sig till kristdemokraterna och lyfter denna fråga. Låt oss hoppas att resultatet av det som nu påbörjats till slut blir det bästa tänkbara – för Sverige.

Jakob E:son Söderbaum
Kristdemokrat och grundare av
Konservativt Forum

19 Svar to “Sverigedemokraterna ett hot mot konservatismen”


  1. 1 robsten mars 26, 2007 kl. 5:58

    Tja, först så måste vi se till fakta, är SD rasistiskt eller inte, jag tar för givet att innan du skriver en artikel i ämnet så har du läst partiprogrammet. Hittade du något rasistiskt där? Att starta ett nytt parti med samma innehåll skulle inte göra någon skillnad, då de etablerade politiska krafterna skulle smutskasta detta parti lika mycket som SD nu. De är naturligtvis rädda för att förlora makt och röster, samt slå hål på den politiska korrekthet som råder. Som sann konservativ skulle man inte heller stå upp för dagens politiska korrekthet (alla tider har sannolikt sin politiska korrekthet).
    Som sann konservativ skulle man enligt alla principer rösta på det parti som bäst företräder värderingarna, men det är klart, ingen har lust att hamna i kylan, inte du eller någon annan heller. Men vissa människor har ändå tagit steget att hamna i kylan och fått utstå spott och spe, detta för att de tror på något och står upp för det, trots en motvind som uppnår stormstyrka, heder åt dessa människor. Du min käre Söderbaum ser till att inte råka ut för dessa stormvindar.
    Så vad tycker du egentligen om KD, handen på hjärtat?
    Jag läste ett tag bloggen från KDU:s ordförande, Bolin. Att hon skulle företräda konservativa ståndpunkter är rent skrattretande.

    Du skriver ”Det är nämligen inte sannolikt att ett parti som sverigedemokraterna någonsin kan locka de intellektuella konservativa i Sverige, med anledning av partiets bakgrund.”.

    Det stämmer kanske, de ”intellektuella” vågar väl inte stå i stormens epicentrum, de har väl inte gjort sig kända för mod precis. Men om de dessutom köper vad DN:s ledarredaktion skriver (att SD skulle ha med något facism att göra), då är de dessutom dumma i huvudet, att vara intellektuell trodde jag innebar att man åtminstone kunde tänka själv och inte köpa det uppenbart mest propagandistiska.
    Förresten har jag redan sett ett par konservativa bloggare som börjat snegla åt SD efter valet, tror du mig inte?

  2. 2 Söderbaum mars 26, 2007 kl. 11:39

    Vad jag skriver i min artikel är alltså för det första att jag inte utan vidare tror på vad som sägs om SD i media, och för det andra att det inte spelar någon roll om SD:s företrädare inte är rasister. Det spelar möjligen viss roll om SD skulle ha ett rent konservativt partiprogram, såtillvida att det skulle vara ett problem för konservatismen i Sverige.

    Att starta ett nytt parti skulle spela stor roll, såtillvida att man med trovärdighet kan säga att man med detta verkligen vill markera att man inte står för det gamla och vill lämna detta bakom sig.

    Du undrar vad jag ”egentligen” tycker om kd. Jag håller med om 95% av åsikterna i principprogrammet (biståndsfrågan hör till de där resterande 5%), att jämföra med moderaternas (mitt första parti) som jag håller med om 25% i. Konservatismen har mycket större acceptans i kd än i moderaterna. Läs även min artikel om ”Kristdemokratins gemensamma beröringspunkter med konservatismen”: http://jesoderbaum.wordpress.com/2005/11/17/kristdemokratin-och-konservatismen/ . Den behandlar inte samtliga beröringspunkter, men den sätter fingret på det som är avgörande i sammanhanget.

    KDU:s nuvarande ordförande Ella Bohlin kuppade för två år sedan bort valberedningens förslag den konservative Charlie Weimers, med 79 röster mot 76. Det är riktigt att hon inte är konservativ. Weimers blev istället förste vice.

  3. 3 Carl-Mikael A. Teglund mars 26, 2007 kl. 21:04

    Bra skrivet, även om jag anser att konservatism i sig faktiskt kan leda till rasism.
    Men hur som helst. Tycker du borde skriva om Linda Skugge-faktorn. När hon slutade helt öppet att vara gnällig och skrikig och dryg feminist och gick över till att vara moraltant och konservativ förespråkare och borgerlig på Expressen så innebar det ju en hel del. SVDs ledare skrev lite om det.
    Spåna lite på det ämnet.
    Rekommenderas! =)

    Kvedja!
    //Calle

  4. 4 Tore mars 27, 2007 kl. 1:34

    SD tar röster från både unga och äldre ,
    konservativa som socialister. Ditt resonomang tycker jag icke har en saklig grund, utan du spelar som många övriga på okunskap om SD politik. Läs den, du som är en KD. Då kommer du att få en betydligt sannare utsago, istället för att skrika ”rasister”.

  5. 5 Fänrik Stål april 11, 2007 kl. 13:20

    Efter att ha läst dina skrifter om konservatismen och sedan jämfört det med SD:s principprogram kan jag konstatera att det du skriver om konservatismen stämmer väldigt bra med det SD skriver. SD lägger ännu mer fokus på nationen än vad du gör men förutom det så ser det ganska liknande ut.

    SD ÄR ett socialkonservativt alternativ för de som VERKLIGEN bryr sig om Sverige. Du bör inse att de borgerliga partierna inte längre är konservativa och inte kommer att bli det igen.

    SD kommer in i riksdagen 2010, ingen tvekan på saken. Om du verkligen bryr dig om Sverige tipsar jag dig om SD. Läs igenom partiets skrifter så kommer du att märka att SD är ett seriöst nationalkonservativt alternativ.

    Angående partiets ”mörka” förflutna kan jag ju säga att samtliga partier har mer eller mindre pinsamt förflutet. SDs ”mörka bakgrund” är skrattretande jämfört med t.ex. Centerpartiets som öppet pläderat för rashygien i sitt partiprogram.

    Nä, Jakob, jag tycker efter att ha läst dina skrifter om konservatismen att du mer hör hemma i SD än i KD. Som sagt, bryr du dig om Sverige och det svenska folket väljer du det nationella socialkonservativa alternativet: Sverigedemokraterna.

  6. 6 Fänrik Stål maj 29, 2007 kl. 12:58

    Och man får gärna svara…

  7. 7 BERNT oktober 15, 2007 kl. 3:46

    SD är ej konservativa, men ej heller facister, utan bara populister som borde upplösa sitt parti omgående, men det borde Reinfeldt göra med sitt också.

  8. 8 Grue oktober 16, 2007 kl. 17:54

    Sd är snarare en välsignelse för riktiga borgare. I dom länder där liknande partier haft framgångar har hela den politiska skalan vridits åt anti-multikulti och i anti-PK-riktning. Ta t ex Danmark där dom danska sossarna tydligen har samma invandringspolitik som en del invandringskritiska partier i andra länder.

    Det ligger mycket i Robstens analys. Dom här partierna är dom enda som tar sitt ansvar, och för det får dom utstå spott och spe från etablissemanget, inkl. från dom som kallar sig (men inte är) konservativa. Dom kallas för ”populister” men det är ren lögn – en populist är en som driver en viss politik för egen vinning. Har Richard Jomshof, tre gånger sparkad för sina åsikters skull i den sista sovjetstaten, vunnit på sitt engagemang? Är det populistiskt att driva en politik som gör att man blir mordhotad och misshandlad?

    Nej, Sd-politikerna är dom sanna idealisterna. Många riksdagspartiers ledamöter är däremot allt annat än idealister och hade gett upp direkt under dessa förutsättningar. Dom är mest där för att det är ett lugnt och tryggt jobb med hög lön – skulle dom sakerna försvinna skulle dom försvinna fortare än kvickt.

  9. 9 Söderbaum oktober 16, 2007 kl. 22:18

    Grue: ”Sd är snarare en välsignelse för riktiga borgare.”

    Tänk om de LO-medlemmar som röstade på SD i valet 2006 läste det här? 😉

    Ärligt talat Grue, vem du än är. Ser du inte några relevanta problem med SD?

  10. 10 Grue oktober 16, 2007 kl. 23:14

    Ja, jag tycker ärligt talat lite synd om många gamla S-väljare som kommer att tvingas att rösta på ett parti som stöder deras gamla fiender, borgarna. Men Mona ger dom inget val.

    För mig som borgerlig är valet enklare. Jo, det är klart att jag ser en del problem med Sd. Jag skulle också hellre va utan en del av historien. Men politik handlar om handling, om att förändra samhället till det bättre, inte om vilket parti som ger den ”bästa känslan”, det ”bästa intrycket”, etc. Jag tror inte på det mångkulturella samhället och jag ser Sd som enda räddningen från det. En röst på Sd ser jag som det effektivaste sättet att närma mig det samhälle jag vill åt.

    Jag kanske blev lite väl arg där. Jag tror att vi är ganska nära varandra vad gäller målet, men skiljer oss åt vad gäller medlen. Om du nu vill jobba mot det mångkulturella samhället och allsköns nihilism inom dom etablerade partierna så fine, lycka till – alla krafter behövs. Jag tror att Sd är ett effektivare vapen men som sagt, alla insatser behövs.

    Jag är anonym pga att det inte är nyttigt att avslöja sig som Sd-sympatisör i dagens Sverige, ffa inte för karriären. Jag hade föredragit att inte behöva va anonym men nu är det som det är. Jag är inte organiserad i nåt parti utan står fri från Sd.

  11. 11 BERNT oktober 17, 2007 kl. 2:37

    Bästa Grue, om du läser sd program och historia kan du se att de har ändrat program när det gäller bland annat skatten för att få med exmoderaten Sten Andersson, en populist har oftast ingen klar ideologisk grund, utan tar frågor för att få väljare.
    SD kan använda både höger och vänsterargument emot invandringen, både folkhämsk anda och skattesänkar konservativ andra, de vet inte vilket ben de skall stå på.
    De vill stå för allt utom rasism.
    Jag säger igen som jag sagt förut, lägg ned SD omedelbart, detta parti är en soppa av id ioti.

  12. 12 Marthin oktober 17, 2007 kl. 19:10

    Bernt;
    Har faktiskt unnat dig av min tid att ta mig igenom några av dina, enligt mig, konstigheter innan här på Söderbaums blogg.

    Sverige om någon demokrati är fullständigt sönderpräglad av likinriktning och ständiga kompromisser, samtidigt som det i modern tid inte leder till några sammanslagningar eller utbrytningar bland de mer etablerade partierna. Den tydligaste separationen i modern tid står faktiskt Sverigedemokraterna för, där uppslutningen kring ”bara” en viss definition banade väg för en partinybildning.

    Jag tycker att du skall jämföra Riksdagspartiets underliggande ideologi-/er, för att sedan försöka dig på att falsifiera eller verifiera Francis Fukuyamas påstående att ”ideologierna är döda”.

    Vad gäller just KD; Tag en titt på principprogrammet. Lägg märke till vilka frågor som _inte_ berörs, och berätta sedan i vilket annat svenskt parti du kan skönja den politik som du antager står där men inte vågar göras gällande.

  13. 13 BERNT oktober 18, 2007 kl. 0:34

    Bästa Marthin, du måste förstå en sak, att sverigedemokraterna blandar höger och vänster, de kan inte välja vilket ben de står för de är både nationalkonservativa när de passar dem och folkhämska när de passar dem.
    De kommer inte med någonting nytt varken konservatism eller nationalism.
    Se deras årsmöted då de hade politik om två områden invandring och äldreomsorg.
    Personligen är jag för en invandring och det säger jag inte bara för att min hustru kommer från ett annat land, utan för att all inavel reduceras till en idioti, det ser man även på djuren.
    Jag håller med dig i kritiken om riksdagspartierna att de är inkompetenta inom många områden speciellt områden som skolan.
    Personligen anser jag att alla dagens partier borde förklara sig själva i recess och inställa sin verksamhet permanent eller åtminstone i 25 år, som några andra b orde få chans att regera landet.
    Dagens partier är elitdrivna och därför ser deras program ut som det gör.
    Jag känner till detta.

  14. 14 Marthin oktober 18, 2007 kl. 16:18

    Om du plockade fram en skyffel eller kanske ringde en plogare, så du kunde frigöra dig från den enorma snöhög som verkar blockera dig i förmågan till frigörelse från högervänster-skala-tänket; Så vore det ju en fördel. Den existerar nämligen inte, en tvådimensionell politisk skala är inte minst föråldrad; men även _kraftigt_ missvisande.

    Givetvis är partierna ”elitstyrda”, det är hela den politiska agendan. I många demokratier röstar folket enbart efter vilka frågor som läggs fram i valkampanjen, och sedan anser sig partierna vara representativt valda i övriga frågor också. Det är bland annat därför som Reinfeldt med övertygande trygghet kan yttra sig som att Sverige välkomnar Turkiet in i den så kallade Europeiska Unionen.

    Omkring 1,6 miljarder kronor; Det är vad skattebetalarna får slita ihop för att Riksdagspartiet skall sitta orubbat.

  15. 15 Söderbaum oktober 18, 2007 kl. 23:10

    Marthin: Även jag tycker att höger-vänsterskalan är totalt förlegad. Jag har själv föreslagit en tredimensionell politisk skala (se en bild samt en mer utvecklad förklaring här). ÖVERDELEN är indelad i progression, konservation och koncentration. Mellan dessa krafter äger den dragkamp rum som för samhället framåt. Mot dem alla står figurens UNDERDEL som handlar om degression, d.v.s. de krafter som är samhällsupplösande.

  16. 16 Mirco december 26, 2007 kl. 0:31

    Jakob måste vara släkt med Alexandra Pascalidou eller hemligt kär i Dr Alban. Vad är det med den här killen egentligen? Jakob verkar avsky fosterlandet och förfäder mer en AFA. Tragisk kille.

  17. 17 David juli 3, 2008 kl. 10:11

    Vem har sagt att Sverigedemokraterna är rasister? Du? Ansvarsfull invandringspolitik är inte samma sak som hat och massmord. Lär dig skillnaden.

  18. 18 Fredrik april 5, 2015 kl. 19:02

    Medveten om att jag minst sagt kommer in sent i denna debatt så skulle det vara intressant att höra din uppfattning idag, 8 år senare, gällande SD:s konservatism.

    Utgör det fortfarande ett hot för konservatismen i stort att SD idag kallar sig för ett ”socialkonservativt” parti!? Och hur gick det med den svenska konservativa ”ljusningen”!?

    Min uppfattning är snarare att det endast finns spår kvar av konservatism i något av de fyra allianspartierna år 2015.
    Allianspartierna har inte enbart liberaliserats, dessa svenska liberaler har tagit en ordentlig vänstersväng i värderingsfrågorna och står idag betydligt närmare den postmarxistiska vänsterns samhällsanalyser i praktiskt taget alla värderingsfrågor, än vad man står konservatismen.

    Detta har gjort att det råder konsensus kring landets officiella ”värdegrund” – vilken alla i samhället måste förhålla sig till för att inte riskera att placeras i giftskåpet. En värdegrund vilken som sagt nästan är identisk med den postmarxistiska vänsterns ideologi, minus specifika uppfattningar om hur den ekonomiska politiken bör utformas.(Värdegrund och tillika åsiktskorridorer och ”politisk korrekthet” är neutral kring frågor rörande den ekonomiska sfären)

    Möjligen kan en något mer konservativ inriktning tas av KD och dess nya partiledare Ebba Busch Thor, men det återstår att se.

    Det svenska ”etablissemanget är rakt igenom anti-konservativ. Rakt igenom anti-konservativa värderingar strömmar idag från höger till vänster, via all etablerad massmedia och via den statliga normbildningen. Och alla förhåller sig till detta. De svenska liberalerna dubbar idag till och med den (vänster)radikala samhällsanalysen till sanning som beskriver Sverige som ett land där kvinnor, HBTQ-personer och ”rasifierade” är förtryckta och underordnade av de normer och strukturer som upprätthålls av de överordnade; vita heterosexuella män. Och de svenska liberalerna sluter upp bakom vänsterns klassisk kommunistiska metoder som skall hamra in de ”rätta” åsikterna och värderingarna och rasera de felaktiga; inskränkt yttrandefrihet, demonisering och nidbilder av oliktänkande, angeriverikultur, propaganda och ambitiösa statliga planer om att på djupet skapa nya ”rätta” människor.

    SD står idag som enda motpol, en konservativ sådan.

    Är det fortsatt år 2015 läge för traditionella konservativa att ”ta kampen” mot SD och samtidigt förlika sig med vänsterpartierna!? Ja, allianspartiera avviker förvisso lite genom att argumentera för marknadsekonomi och privat äganderätt, men om utvecklingen fortsätter där den marxistiska vänsterns ”värderingsideologi” dubbas till sanning så har vi snart endast vänsterpartier kvar i Sverige.

    Är det fortsatt SD som utgör fienden enligt din syn på konservatismen!?
    Dvs. hellre liera sig med marxistiska värden, än med SD:s konservativa!?


  1. 1 Tommy Funebo » Blog Archive » Söderbaum Trackback vid oktober 14, 2007 kl. 16:52

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s





Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.



Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.



Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 1 060 063 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar