Vadå ”lika lön för lika arbete”?

”Lika lön för lika arbete” har från första början varit en av arbetarrörelsens främsta paroller. Från 1970-talet och framåt har en begreppsglidning skett i retoriken, och innebörden har varit ”lika lön för arbete”.

I en debatt med moderaternas partisekreterare Per Schlingman meddelade igår LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin att man går ett steg längre: nu gäller ”lika lön oavsett arbete eller ej” som arbetarrörelsens linje.

Enligt recensionen i Dagens Industri anser LO-ordföranden att ”Ekonomiskt ska det inte skilja sig så mycket mellan att arbeta och inte arbeta. Man vill ha ett jobb, man vill vara del i arbetsgemenskap. Det är det som är arbetets belöning, att man är en del av arbetsgemenskapen.”

Arbetsgemenskapen är naturligtvis viktig för de allra flesta, men umgås med folk kan man också göra på fritiden (har jag hört). Det är dessutom mera avslappnat och man kan göra så mycket mer tillsammans på fritiden än på jobbet, där man har en plikt att göra den uppgift man fått av sin arbetsgivare. Detta gäller självklart lika mycket i privat sektor som i offentlig sektor. Möjligen lite mindre i offentlig sektor, för ofta hör man ju om offentliga tjänstemän som porrsurfar på arbetstid.

Sverige har världens mest sjukskrivna befolkning. De som inte redan är sjukskrivna men på god väg torde vara minst dubbelt så många, och naturligtvis skulle de vilja ”softa” lite mer – kanske på heltid (de om några vet ju att värdera sin fritid!) om bara staten går in och betalar. Och varför jobba om ingen annan jobbar, varför ska jag slita ut mig för att andra ska kunna ”softa”? Man frågar sig varifrån pengarna ska komma när hela folket plötsligt bestämmer sig för att det är skönare att ”softa” än att jobba och draga in pengar till staten?

Att Wanja Lundby-Wedin med detta vill få de ARBETSLÖSA att tycka bättre om å ena sidan facket och å andra sidan sossarna är uppenbart. Men kan hon verkligen räkna med att ARBETSTAGARE fortsätter att uppskatta facket och sossarna med ett sådant här uttalande?

Personligen anser jag det självklart att den enda godtagbara principen i sammanhanget är ”samma lön för samma arbete”. Givetvis ska det också löna sig mer för den enskilde att jobba än att inte jobba. Liksom de som bidrager mer till samhället och utvecklingen ska tjäna mer.

”Den som inte arbetar skall inte äta.”
—Karl Marx

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Vadå ”lika lön för lika arbete”?”


 1. 1 Undrande april 20, 2007 kl. 19:31

  Läs andra mer trovärdiga tidningar eller läs DI en gång till…

 2. 2 dagelf april 21, 2007 kl. 0:09

  Den som inte VILL arbeta ska heller inte äta.
  – Martin Luther

 3. 3 Söderbaum april 21, 2007 kl. 0:30

  Dag: Hmm.. Jag medger att jag har svårt att få ihop mycket av ”typisk” vänsterpolitik med det presumtiva Marx-citatet. Så det är möjligt att det är Martin Luther som har sagt det, och inte Karl Marx (och med den skillnad i utformningen som du påpekar). Samtidigt låter det, i mina visserligen föga lutheranska öron, lite för politiskt för en teolog?

  Å andra sidan medgav ju Luthers lära just att politiken började… äta sig in i kyrkan.

 4. 4 Dead as a Dodo april 24, 2007 kl. 17:45

  Jag har hört att det var Stalin som är upphovsman till citatet. Nåväl kärt barn.. nej, kärt citat har många namn.. eller kärt citat har många upphovsmän. Det funkade inte riktigt som jag tänkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser