Olika sorters människosyn

OLIKA SORTERS MÄNNISKOSYN

Följande exempel belyser både vad människosyn ÄR och vilka skillnader det finns ifråga om människosyn.

SITUATION: Ett hotell brinner. På hotellet bor Du, Din familj och en mängd främlingar av helt olika bakgrund. Vad gör Du?

Vårt handlande i denna situation präglas naturligtvis av vad vi har för huvudsaklig människosyn.

Kristna: Rädda så många kvinnor och barn som möjligt. Av vilken anledning? –Därför att kvinnor är bärare av livet och barnen är allas vårt hopp inför framtiden. Varför ska Du agera så? –Gud önskar det.

Konservativa: Rädda Din familj först. Därefter andra kvinnor och barn om det kan ske utan överhängande livsfara för Dig själv. Av vilken anledning? –Därför att Din familj är viktigare än Du själv och man ska vara en gentleman. Varför ska Du agera så? – Du har en familj som behöver Dig och som Du måste taga hänsyn till samtidigt som Du måste vara ett gott föredöme.

Liberaler: Rädda Dig själv först. Sedan, kanske, andra personer om det inte är alltför riskfyllt. Av vilken anledning? –Därför att det är självbevarande, och Du är värd mest av allt. Varför ska Du agera så? –Det är Din innersta vilja.

Socialister: Rädda så många som möjligt. I valet mellan att rädda en familjemedlem eller två främlingar ska Du rädda de två främlingarna. Av vilken anledning? –Därför att alla är jämlika och Du är osolidarisk om Du inte offrar Dig för flertalet. Varför ska Du agera så? –Det är nyttomaximerande och osjälviskt.

Fascister: Rädda eliten, eller dö tillsammans med dem. Av vilken anledning? –Därför att Du ska veta Din plats och vara hedrad över att få offra Dig för dem som är bättre. Varför ska Du agera så? –Övermänniskor är värda mer än undermänniskor.

Anarkister: Spring ut, och tänd eld på ett hotell till. Av vilken anledning? –Därför att människor inte ska behöva buntas ihop i någon annans ordning och t.o.m. tvingas betala för det. Varför ska Du agera så? –Det finns dessutom en hotellföreståndare som tjänar pengar på verksamheten.

Jakob E:son Söderbaum

10 Responses to “Olika sorters människosyn”


 1. 1 Almgren april 27, 2007 kl. 18:51

  Bra skrivet, och ganska underhållande också =). Däremot tycker jag det blev lite fel att ha med kristna. För man är antagligen även någonting annat på listan, fast man fortfarande är kristen.

 2. 2 Söderbaum april 27, 2007 kl. 20:36

  Förvisso, men beroende på vilken människosyn som är den mest dominanta i ens åskådning agerar man också därefter. Har man en genuint kristen människosyn om man bara ”sköter sig själv och skiter i andra”? Om man bara gör som någon annan vill? Etc.

 3. 3 christoffern april 27, 2007 kl. 23:33

  Gäller Liberal:
  Han skriver ”Rädda Dig själv först. Sedan, kanske, andra personer om det inte är alltför riskfyllt”

  Jag är väldig liberal och gör rädda mig själv även andra rädda min familjen (min föräldrar och syskon), tredje gör rädda släkter.

  Om kapitalist med liberal samhället så säker folk vill rädda familjen och släkt också.

  Kapitalist mycket lite eller saknar välfärdstaten leder till släkter gör egen välfärd t.ex barn tar gamla föräldrar, släkter försörjer handikapp, bror blir arbetslös så han får försörjas av sina syskon. T.ex jag åker till min pappas sommarstuga i morgon och hjälper krattar och städa och sover två nätter. Jag tackade min pappa för att jag var liten, då pappa försörjar mig. min mamma var väldig liberal och sade mig ”Du kan hjälpa min mamma som blir gammal”

  Liberal kapitalist kommer lika mycket gemesamt släkter som vad är konservativ.

 4. 4 Sanjay april 28, 2007 kl. 0:20

  Det finns inga liberaler, jag lovar.

 5. 5 christoffern april 28, 2007 kl. 3:46

  Sanjay!

  Konservativ vill straffarbeta för relation homosexuella som Sverige hade förbjudit relation till 1943 och dödstraff för incest som vuxna är frivillig.

  Liberaler vill homosexuella ska ha möjlig adoption barn och skaffar barn via surrogatmamma även legalisera homoäktenskap, incestäktenskap och mång äktenskap. framför avskaff äktenskap.

  Det är mycket stor skillnad mellan konservativ och liberal.

 6. 6 Puman april 28, 2007 kl. 13:52

  Väldigt bra skrivet! Jag är libral. 🙂

 7. 7 Almgren april 30, 2007 kl. 13:48

  Christoffern: Är du så sjuk att du vill legalisera incestäktenskap? En normal människa vill ej idka incest, och de som vill det skall placeras på mentalsjukhus, då någonting är gravt fel med deras tänkande.

 8. 8 christoffern april 30, 2007 kl. 14:21

  Jag kan inte acceptera mig om politik gör tvång mot vad folk välja. jag måste respekt för vuxna vill gift sig vem som är frivillig. Politik äger inte folks kropp och jag äger inte andra folks kropp heller.

  Jag är för frihet och tar absolut avstånd från kommunism som är ofrihet, därför jag gör acceptera sig legalisera incestäktenskap.

  Jag frågade nyliberala i email ”Gör du acceptera dig incestäktenskap och mångäktenskap” Dom svarar JA även Incest får möjlig adoptera barn också.

  Varför jag gör acceptera mig att politik röra folks frihet.

  Jag vill inte förbjuda kristna och muslimer i Sverige, därför jag vill Sverige vara frihet.

  SAMHÄLLET BEHÖVER FRIHET

  Jag har hört några säger religiösa är sjuka men
  Jag gör inte tänka incest och religiösa är sjuka utan människor har väldig olika smak.

  Det är precis som 100 år sedan, då säger dom homosexuella är sjuka grund av samhället var mycket konservativ.

  NEJ till auktoritär! och JA till Folk har frihet.

 9. 9 Gustav Hansson maj 1, 2007 kl. 22:16

  Christoffern: Jag kallar mig själv liberal och kan absolut inte gå med på att det skulle vara en liberal ståndpunkt att legalisera incestäktenskap.

  Det finns goda medicinska anledningar till att ovan nämnda äktenskap är och ska förbli förbjudet!

 10. 10 emmi januari 31, 2012 kl. 14:33

  Har en skoluppgift om olika människosyner i vår västerländska kultur, kan du hjälpa mig med det?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 1 034 035 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar