Greve Magnus Stenbock död

  • Östgöta Correspondentens minnesartikel
  • Norrköpings Tidningars minnesartikel
  • TT:s notis i Dagens Nyheter
  • Sista intervjun med Stenbock
  • SVT:s dokumentär om Stenbock från år 2004 har nyligen kommit ut på DVD
  • Mitt blogginlägg till tvåårsminnet av vårt besök på Herrborum
  • Den legendariske Greve Magnus Stenbock, Östergötland, har avlidit vid en ålder av 95 år. Stenbock var en med svenska mått mätt kontroversiell man, med sitt breda åsiktsbatteri djupt förankrat i den svenska 1800-talsaristokratins världsbild och med buddhistiska influenser. En tvättäkta kuf, men utan tvekan en sann människovän och begåvad med en inte så liten gnutta humor.

    Stenbock har inte gjort väldigt mycket mer i sitt liv än att ”leva herrgårdsliv”. Men han har skrivit en bok: Tankar & synpunkter i några av tidens frågor. Han har också tryckt och sålt den själv. Det som framför allt gör hans bok läsvärd är att den utgör ett massivt generalangrepp på modernismen och det politiserade samhället utifrån en komplett världsbild och verklighetsuppfattning där dessa frön verkligen aldrig någonsin har kunnat slå rot.

    Med Greve Magnus Stenbock dör den sista levande länken till det förmodernistiska samhället. Nu levande personer som både har minnen av det förmodernistiska samhället och som kanske också kan anses ha fått en ”1800-talsuppfostran” får ursäkta. Men hos greven på Herrborum stod verkligen tiden stilla. Det var inte de gamla minnena som gjorde Herrborum så fantastiskt att besöka – det var att Herrborum faktiskt var en överlevande, frodig bastion av den gamla verkligheten. Unik och isolerad.

    Ett välformulerat avtryck av denna verklighet finns kvar – i och med grevens bok Tankar & synpunkter. Den kan förmodligen sägas utgöra 1900-talets viktigaste inlägg i samhällsdebatten. Trots att ganska få har läst den, än mindre debatterat den. Passa på nu och läs den, vare sig det är i nyfikenhet för denna högst originelle man, till minnet av en HELT annan tid, för att få perspektiv på livet idag eller för att helt enkelt skrocka över den magnifika kontrasten mellan det nya som vi ser och det gamla som vi inser när vi läser Tankar & synpunkter.

    Den värld vi lever i, och som våra föräldrar och deras föräldrar levt i, betraktade Stenbock från behörigt avstånd. Han lämnade aldrig denna värld – nej, han hade aldrig tagit steget ner i den. Det är inte så att Greve Magnus Stenbock nu lämnar oss. Det är hans värld som lämnar oss – och hans minne lever vidare.

    Greve Magnus Stenbock är död. Leve han!

    ”Vi satt en kväll å pratade
    Greven, Plast å jag
    Vi grundade med groggen
    å hade det ganska bra
    Vi hade blivit gamla
    nästan hundra år
    Å vi satt som vi alltid hade gjort
    å följde gamla spår
    Vi talade om Sverige
    som är landet där vi bor
    Där alla har det bra
    å där ingen blir för stor”

    —Ur ”Sent en lördagkväll” av Nationalteatern

    Jakob E:son Söderbaum (som fyller år samma dag som greven gick ur tiden: 2 maj)

    22 Svar to “Greve Magnus Stenbock död”


    1. 1 Palena maj 7, 2007 kl. 16:32

      Greven skickade boken till mig för många år sen. Har skummat lite. Bra gjort att våga vara så konservativ idag måste jag säga. Han skrev adressen själv på paketet.

    2. 2 Anonym. maj 8, 2007 kl. 13:47

      Kände Magnus mycket bra då jag är uppväxt i trakterna av Herrborum, hann även med att på senare år lägga titlarna åt sidan med honom. Kändes konstigt att tilltala greven med förnamn.
      Det är med sorg jag mottagit beskedet av hans bortgång.
      Mina tankar går även till gården Herrborum och dess ägor, det har i många år varit en gåta vad som skall hända med den då Magnus bevarade hemligheten i alla dessa år. Ännu är något testamente inte funnet..

    3. 3 Söderbaum maj 8, 2007 kl. 13:55

      Anonym: Av SVT:s dokumentär framgick att han har en skyddsling, en ung släkting, som kallar honom ”farbror Magnus”. Det troligaste är väl att han ärver. Det låter dock märkligt att man ännu inte funnit något testamente. Jag vill inte tänka tanken på att man INTE hittar något testamente.

      Meddela gärna nyheter om detta, eller annat som kan vara av intresse och som du vill dela med dig av.

    4. 4 jimpan maj 9, 2007 kl. 15:36

      På vilket sätt var greven influerad av buddhistiskt tänkande? Jag är också nyfiken på hur man får tag på hans skrift. Den tycks inte finnas på universitetsbiblioteken.

    5. 5 Söderbaum maj 9, 2007 kl. 18:16

      Stenbock levde väldigt strängt enligt maximen att inget levande fick dödas, så t.ex. sprang det runt ett 50-tal katter på hans gård som för sin del var så vildvuxen att grenar från träd hade börjat leta sig in genom fönster i mangårdsbyggnaden. Han åt inte heller kött, samtidigt som han inte hade någonting emot att servera det. Han hade en gyllene Buddha-staty på framträdande plats i matsalen. Vid sidan om detta var han fascinerad av yoga, så snarare än att placera honom i ett buddhistiskt eller hinduiskt fack (vilket i sig är fel eftersom det bara var en del av hans tänkande) tror jag man bättre kallar honom starkt personligt influerad av indisk livsfilosofi.

      När jag söker på Libris (databasen för alla Sveriges universitetsbibliotek) hittar i alla fall jag den. Boken borde finnas på ganska många bibliotek och kanske på antikvariat.net (även om man väl kan tänka sig att det blir en extra hård åtgång nu efter hans död). Att den tryckts i elva upplagor betyder inte att den har ändrats innehållsmässigt elva gånger – det är i huvudsak samma innehåll idag som den som trycktes 1961.

      Däremot torde den inte gå att få tag på i nyupplaga längre, eftersom man ju beställde boken direkt från honom personligen. Han VAR väldigt gammaldags.

    6. 6 jimpan maj 9, 2007 kl. 20:18

      Tack för ditt intressanta svar! Jag ska göra ett nytt försök att hitta boken. Sökte bara på Göteborgs universitetsbibliotek, så kanske kan det bara vara så att den inte finns där. Ha en trevlig kväll!

    7. 7 jimpan maj 9, 2007 kl. 20:22

      Märkligt. Nu när jag gjorde om min sökning hade jag inga problem att hitta den på GUB. Måste ha gjort något fel förra gången.

    8. 8 Sanjay maj 10, 2007 kl. 0:43

      Jag såg den där dokumentären om honom när den gick på SVT och det som slog mig då var att han påminde väldigt mycket om Mahatma Gandhi i sin livsfilosofi. Även om Gandhi i väst aldrig varit någon konservativ symbol, snarare tvärtom.

    9. 9 jimpan maj 10, 2007 kl. 7:59

      Sanjay: Det beror förstås på vilka sidor hos en person man väljer att lyfta fram. Å andra sidan har den anarkistiska tradition (Thoreau, Tolstoj), varifrån Gandhi fått en del influenser, vissa beröringspunkter med konservatismen.

      Vet Söderbaum om greven haft influenser också från den s k traditionella skolan?

      Jag försöker hitta den där dokumentären på SVT:s hemsida. Någon som har en länk?

    10. 10 Söderbaum maj 10, 2007 kl. 9:37

      Jimpan: Jag får be dig att förtydliga vad du menar med ”den traditionella skolan” innan jag kan ge ett definitivt svar. Han var inte den sortens person som satt och läste in sig på konservatismen, om det är det du menar.

      Dokumentären ligger som sagt inte ute på SVT:s hemsida, däremot kan man köpa den på DVD via den länk jag angivit i början av detta blogginlägg.

    11. 11 Helena Palena maj 10, 2007 kl. 9:53

      Greven var nog lite mystisk. Bra att han var buddist tycker jag. Bättre än kristendomen. Katterna – ett kapitel för sig. Pratade även med honom i telefon angående boken. Hans bok passade inte på DN & Co precis. Därav vet inte folk så mycket om den. Undrar vem som ärver gården? Vore synd om Allmänna Arvsfonden får förskingra det hela!

    12. 12 jimpan maj 10, 2007 kl. 15:44

      Café Exposé brukar skriva om representanter för den traditionella skolan, och Wikipedia beskriver den hyfsat. Det var apropå grevens influenser från buddhism, yoga och indisk livsfilosofi som jag gjorde den reflektionen.

    13. 13 Shyrer maj 19, 2007 kl. 11:02

      Hav förtröstan. AAF ärver nog ej. Begravningen annonserades ut idag i NT, ÖC och DC. Vad jag erfar är chefen P Trygg på Fonus i Östergötland inblandad. ( troligen en av de mest kunnige begr entreprenörerna i Sverige på adliga begravningar, trots Fonus) Det känns gott! Denne sköter Douglas, Mörner och så vidare….

      Det finns en släkting Stenbock enligt annonsen som troligen ärver. Gott.

    14. 14 Georg augusti 10, 2007 kl. 20:19

      Greven Stenbock bör ha en Estnisk gren, för
      familjen hade stora egendomar i Estland på sin tid, före den ryska revolutionen.

    15. 15 Söderbaum augusti 13, 2007 kl. 22:53

      Georg: Det är riktigt, Greve Magnus Stenbocks far var uppvuxen på estniska slottet Kolk. Även Greve Jarl Stenbock har nära anknytning till Kolk. Efter karolinen och fältmarskalken Greve Magnus Stenbocks (d.ä.) död i dansk fångenskap levde hans ättlingar vidare på Kolk, och flyttade åter till Sverige med ”vår” Greve Magnus Stenbocks far. Huvudmannagrenen, med Greve Jarl i spetsen, kommer (nu) närmast från Finland.

    16. 16 Hans-Erik mars 26, 2008 kl. 20:55

      Det är med sorg och saknad, som jag återupplever Greve Stenbocks bortgång, efter en lång tid utomlands. Den stora eken har fallit.
      Hur går vi vidare i detta hemska land, fyllt med män utan resning.

    17. 17 Elenore november 6, 2008 kl. 2:21

      Programmet om Greven var fasinerende. Han var en mann av sin tid.
      Det minnet meg om mormors beskrivelse av livet i forrige århundre. Et liv hvor kvinnens plass var på ”kjøkkenet barbent og gravid”!
      Den tid er forbi;standsforskjellen;familielivet som i filmen ”Fanny og Alexander ”med kokkepiker ,stuepiker og daddaer ! Kanskje har vi som greven sier mistet noe på veien i vår moderne tid? Forskjellen på høy og lav er utvisket, men er den det? Arbeiderklassen er blitt dagens akademikere. Innvandrere tar jobben vi andre ikke lenger vil ha. Kriminaliteten øker og øker. Kirkene er folketomme . Vi er blitt et sekulært samfunn, hvor våre tradisjoner og verdier er snart saga blott. Vi forsaker våre normer til fordel for det multikulturelle ! Destod mer utsvevende vi er destod mer påholdne blir muslimene .
      I modernismens navn bygger vi slott i ”Stalin Barokk”. Er vi så blitt et bedre samfunn uten klasseskille? Nei, klasseskille vil alltid bestå , bare i en annen forkledning ! Se deg omkring, hirakiet blomstrer som aldri før!!

    18. 18 zilceb juni 10, 2009 kl. 14:31

      greve är snäll bara på hans gästerna !! han är väldigt konstigt, konservativ, jävla snål vi arbetade hårt hans hem ta emot gästerna, laga mat, både gästerna och katterna, mycket jobb, fan börjar jobba från kl. 5 på morgonen till kl. 20.00 speciellt när många gäster som kom vi fick bara 200 kr. om dagen !! ca.10 timmar om dagen……. typisk snål han utnyttjade mycket folk

    19. 19 Söderbaum juni 10, 2009 kl. 14:35

      Zilceb: Om du har jobbat där, varför jobbade du då där?

    20. 20 Anonym juni 11, 2009 kl. 3:39

      Ang. jobb hos greven har jag lärt känna många av dem som jobbat där, och har haft en ganska nära anknytning till platsen i många år.
      Ingen av de andra skulle hålla med om det Zilceb skrev.

    21. 21 kjell sjunnesson juli 31, 2010 kl. 9:31

      Besökte Herrborum juli 2005.Satt och pratade med greven i mer än 1 timme.Beställde boken och fick den 6 mån. senare.Har läst den .I boken fick jag uppgifter på annan literatur som mitt bibliotek letade fram. Även läst dessa.4st.Beundrar GREVEN och respekterar honom för alltid.


    1. 1 allt jag har tänkt sen igår | Thereses dagbok Trackback vid januari 6, 2013 kl. 15:00

    Kommentera

    Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

    WordPress.com-logga

    Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

    Facebook-foto

    Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

    Ansluter till %s





    Organisationer & information


    Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.



    Informationsportalen Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


    Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.



    Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

    Antal besökare

    • 1 061 274 träffar
    Bloggtoppen.se

    Politik bloggar