RFSU – den sociala manipulationens sexuella gren

I helgen har Riksförbundet för Sexuell Upplysning (RFSU) kongress i Uppsala. RFSU ”vill skapa en värld där varje individ har möjlighet att njuta av sex”. UNT publicerar idag en helsidesartikel om saken (nej, jag länkar ej). Artikeln inleds med orden ”sex är politik”. Mer läser jag inte innan jag går och sätter på ACDC på stereon, och den glada hårdrockslåten ”I’m on the hiiiiiighway to hell!”.

Finns det någonting som är mer privat än sex?

Svaret är NEJ.

RFSU är socialdemokratins maktorgan för sexuell frigörelse och födelsekontroll. RFSU har tre olika huvuduppgifter: (1) sexualupplysning, d.v.s. upplysningsarbete om sexuallivet och erotisk teknik; (2) främjandet av födelsekontroll, vilket innefattar allt från upplysning om preventivmedel till opinionsbildning för allt friare abort; (3) den långsiktiga, genomgripande uppluckringen av ”den borgerliga moralen” i samhället. RFSU startades som ideell organisation år 1933 eftersom den socialdemokratiska regeringen inte själva ansåg sig kunna driva den här typen av opinionsbildning, med risk för att förlora väljare inte minst på den puritanska landsbygden. RFSU har självfallet från första stund uppburit ekonomiskt understöd från staten för sin verksamhet.

Som politiskt instrument kan sex fungera som en verksam säkerhetsventil. Blir missnöjet med den förda politiken för stort, så kan man alltid ”knulla sig lycklig” (kolumnisten Johanne Hildebrandts ordval). Det är också ett utmärkt sätt att få den unga generationen att frigöra sig från sina föräldrars påbud. På så sätt behöver unga aldrig lära sig om sedlighet, de behöver aldrig känna att familjens önskningar är viktiga – och framför allt kan de alltid känna att ”samhällets” uppfattningar är mer ”förstående” än föräldrars. Om vissa typer av omoraliskt sexuellt umgänge blir populärt finns därmed inga gränser för hur långt brytningen kan gå mellan de yngre och de äldre generationerna med sin ”borgerliga moral”.

RFSU och den sexuella revolutionen i Sverige är därmed perfekt ur socialdemokratisk synpunkt (oavsett om de regerar eller ej). Kan man sedan också som socialdemokratin peka – i efterhand, för så har det fungerat – på att det är under socialdemokratins varma hand som ”den sexuella revolutionen” ägt rum i Sverige, så ger det förstås många sexglada röster vid valurnorna. Sex är ju trots allt en av våra allra mest grundläggande instinkter.

Populism är bara förnamnet.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

11 Responses to “RFSU – den sociala manipulationens sexuella gren”


 1. 1 Almgren maj 11, 2007 kl. 13:57

  Kul med att inleder med att det inte finns något som är mer privat än sex, men ändå senare propagerar mot ”omoraliskt” sex. Hur får du det resonemanget att gå ihop?

 2. 2 Söderbaum maj 11, 2007 kl. 14:09

  När politiken tränger sig ända in i sovrummet, och tränger ut moralen, finns det inte mycket till privatliv kvar. Då är det självklart att slå ett slag för moralen och mot den socialistiska uppfattningen att ”allt är politik”. Den privata sfären är inte privat om den är huvudsakligen politiskt betingad.

  Moral och sedlighet är inte politik. Det är kultur.

  Jämför kulturpolitiken. Borgerligheten har alltid varit emot kulturpolitik därför att kultur inte ska politiseras, vilket har gjort att vänstern som är för kulturpolitik har kunnat taga över och politisera hela kulturlivet.

  Kulturen måste försvaras mot politiken. I sista hand handlar det om att bemöta radikalismen på den politiska arenan och återupprätta kulturen där den tappat fotfäste.

  Nej, jag är INTE för en liberal ordning.

 3. 3 Niklas Larsson maj 11, 2007 kl. 14:11

  Så, vad menar du med ”omoraliskt sexuellt umgänge”, och vad är det som gör detta omoraliskt?

 4. 4 Söderbaum maj 11, 2007 kl. 14:36

  Niklas Larsson: Omoraliskt sex är allt sex som inte syftar till att sätta barn till världen.

  Jag tycker det är en märklig fråga. Men nu har du hört det från mig. Också.

 5. 5 Söderbaum maj 11, 2007 kl. 14:52

  Huruvida jag eller någon annan vid tillfälle bryter mot de moraliska påbuden är: en privatsak.

  I det offentliga samhället ska de högre idealen vara norm. Ingen människa är ofelbar, men man måste också inse när man avviker från ”det bättre”. Att bli vuxen handlar om att ”bli bättre”.

 6. 6 Marcus Widgren maj 11, 2007 kl. 22:28

  Bara att hålla med Jacob, i denna fråga är det viktigt att inta den politiskt inkorrekta ståndpunkten

 7. 7 Niklas Larsson maj 14, 2007 kl. 18:24

  Så… varför är det omoraliskt med sex som inte syftar till att sätta barn till världen?

  Ponera att man p.g.a. en genetisk defekt är kroniskt oförmögen att få barn. Är det då moraliskt fel att överhuvudtaget ha sex?

 8. 8 Söderbaum maj 16, 2007 kl. 15:21

  Larsson: Det blir inte mindre syndigt för att man är ofruktsam eller för att man använder preventivmedel.

  Däremot kan ju de enskilda människorna komma överens om att det går an dem emellan. Då är det människornas lägre åsikt, men den måste förstås skiljas från och aldrig sammanblandas med Guds högre åsikt.

 9. 9 Erik maj 16, 2007 kl. 22:29

  Den grundläggande frågan är här huruvida egoism finns och är eftersträvansvärd. Enligt samtlia religiösa arv innebär ökad frihet (som person) att överkomma sin egoism. Enligt RFSU tycks det ofta mer handla om att omfamna sin egoism (utifrån mottot att vi alla är egoistiska – allt går ju att vrida och vända på) och utan minsta tanke på barn som kan komma att dödas (abort), kvinnor som måste äta skadliga piller, bristen på ömsesidigihet i att inte vara beredd på att få barn med den man ”älskar ” osv. köra på.

  RFSU bedriver galen politik som kraftigt ökat det totala antalet aborter (inklusive uppskattningar av illegala). Och så har man mage att hävda att det enda etiska är att exportera denna misslyckade politik till resten av världen.

  Allt medan den unga befolkningen blir allt olyckligare pga. inte minst föräldrarnas rekord vad gäller skiljsmässor. Till stor del en följd av vuxnas växande oförmåga och brist på kulturellt stöd och normativ vägledning vad gäller att hålla ihop och prioritera sina egna barn.

 10. 10 Söderbaum maj 17, 2007 kl. 0:44

  Erik: Väl talat!


 1. 1 Ett kristligt perspektiv på romersk-katolsk sexualskräck « Kunskap * Bildning * Tradition Trackback vid oktober 9, 2009 kl. 11:28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser