Miljöansvaret är politikernas – inte folkets!

>Publicerat i Captus Tidning nr 93

MILJÖANSVARET ÄR POLITIKERNAS – INTE FOLKETS!

Redan innan jag går in på ämnet vill jag klargöra för läsaren att även om detta är ett angrepp mot den vänstervridna miljöpolitiken så är det lika mycket ett angrepp på den liberala varianten. Jag är konservativ, och ser mycket allvarligt på miljöfrågan. Det betyder inte att jag tycker att den nuvarande svenska miljöpolitiken har många rätt.

”Är Du beredd att taga Ditt miljöansvar?” Det är den nya eviga frågan, som ställs i diverse undersökningar och som ältas i politisk propaganda från olika riktningar. Särskilt från vänsterhåll. Tro inte att vänstern har blivit stenåldersreaktionärer för att bereda sig själva tillfälle att utveckla en ortodox särskola inom konservatismen. De har insett potentialen i att göra miljöfrågorna till ännu ett politiskt kontrollredskap, ännu ett verktyg att kontrollera och manipulera folket. Det sorgliga är att vänsterns auktoritära miljöagenda anammats i väsentliga delar också inom center–högern.

Särskilt i Sverige spelar det otroligt liten roll vad enskilda gör för att förbättra miljön. Miljöproblemen är globala, och kräver därför globala insatser. Det är på politisk nivå – hos stater och mellan stater – som frågan verkligen kan lösas. Allt annat är struntprat.

Ett av de verkligt stora problemen för miljön under senare år har varit att USA inte undertecknat Kyotoprotokollet. Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse mellan stater från 1997 där undertecknarna förbinder sig att verka för en årlig minskning av utsläppen av växthusgaser på 5%. Varje svensk släpper i genomsnitt ut 6 ton koldioxid per år. Varje amerikan släpper årligen ut 21 ton koldioxid, vilket är mest i världen. Lägg till det att USA har en befolkning på 300 miljoner, så inser man snabbt att ett sänkande av levnadsstandarden i Sverige till förmån för miljön inte har någon egentlig betydelse för Saken. Vi kan statuera exempel, men vi ska INTE offra oss själva för världen – framför allt för att det inte gör någon större skillnad för världen.

Att USA inte undertecknat Kyotoprotokollet hänger samman med vad president Ronald Reagan en gång sade om att ”The American way of life is NOT negociable!”. I liberalismens land framför andra är det en ”mänsklig rättighet” att taga körkort redan vid 16 års ålder, och omkostnaderna är så låga att också 62% av de fattiga hushållen har bil. Detta har viktiga implikationer på medborgarnas känsla av att de får frihet och blir tacksamma för att de bor i ett så underbart land. Därför har det också gnölats något enormt i USA när bensinpriset höjts till en dollar per gallon. En gallon motsvarar ca 3,8 liter, och idag står dollarn i ca 6,80 kr. Sluta tala om att höja bensinskatten i Sverige!

I USA är det också för det första självklart att stödja den inhemska bilindustrin – som näppeligen konkurrerar med japanska bilar om att vara bränslesnåla. Dessutom är det ett tecken på status i USA när man har råd att ha en bil som drager mycket bensin – och att ha fler än en bil i hushållet. På industriell nivå blir det, förstås, ett ännu större problem än bland de enskilda medborgarna att USA inte har undertecknat Kyotoprotokollet. Att USA:s huvudsakliga inställning i miljöfrågan inte har ruckats på många millimetrar de senaste åren blev uppenbart när de så sent som i onsdags (6/6 2007) vid upptakten till senaste G8–mötet lät meddela att USA säger Nej till ett nytt långsiktigt internationellt avtal om en minskning av utsläpp (se SvD).

Titta ut över övriga världen. De senaste åren har ekonomierna formligen exploderat i Asien. Framför allt Kina har gjort sig berömt för att på ett mycket påtagligt sätt sätta den ekonomiska framgången framför miljön. Kina är idag näst efter USA världens största miljöbov. Kina är som bekant också världens största land, med över 1,300 miljoner invånare. Och moderniseringen av Kina har bara börjat. Say no more.

Vad en enskild svensk gör för ansträngningar för miljön spelar verkligen ingen roll så länge som USA och Kina (m.fl. länder) får fortsätta att spy ut koldioxid och miljögifter över världen. Vad Sverige som nation gör spelar inte heller någon roll. Möjligen i egenskap av internationellt föredöme. I sammanhanget kan gärna noteras att de flesta amerikaner inte har en aning om vart landet Sweden ens ligger. Faktum är att Sverige inte ens finns med på vissa hyfsat moderna franska europakartor.

Det betyder inte att Du inte ska göra en insats! Engagera Dig i politiken, och kräv att Dina politiker samarbetar i riktning mot att Sverige som EU–medlemsstat lyckas övertyga EU–parlamentet om att hela EU måste sätta press (i första hand) på USA och Kina ifråga om att göra världen mera miljövänlig. Gör inte misstaget att tro att Miljöpartiet De gröna här i Sverige är roten till allt gott, för det är framför allt de som vill använda miljöfrågan som ett socialt kontrollredskap. Engagera Dig istället i Ditt eget parti och se till att lyfta frågan – det här är ett problem som det måste till ett brett politiskt samarbete kring!

Att Du är miljömedveten i Dina vardagsval är och förblir ett bra sätt för Dig att inte glömma hur viktig denna fråga är, och Du påminner samtidigt Din omgivning och kommande generationer om detta genom att statuera personligt exempel. Men det är vi som måste sätta press på politikerna att taga sitt globala ansvar, långt innan de har rätt att kräva att vi ”tager vårt personliga ansvar”. I synnerhet här i Sverige, där en sund miljömedvetenhet redan är ett allmänt faktum.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Miljöansvaret är politikernas – inte folkets!”


 1. 1 jimpan juni 8, 2007 kl. 15:40

  Menar du att man ”från vänsterhåll” hävdar att miljöansvaret ligger på den enskilde? Det brukar väl snarare vara så att man ”från vänsterhåll” säger att miljön kräver politiska lösningar. Se t ex Göran Greiders vurm för ”demokratisk planhushållning”.

  Jag kan ha missförstått dig, men får det inte riktigt att gå ihop.

 2. 2 Söderbaum juni 8, 2007 kl. 16:47

  Det är vänstern som drivit igenom att folk ska gå omkring och handla miljövänligt, tänka på att kunna återvinna så mycket som möjligt, kompostera själva, tycka att det är i sin ordning med en kolossal bensinskatt osv.

  Varför skulle vi inte kunna skapa jobbtillfällen som sköter det mesta av dessa saker åt oss istället? Svaret är: social manipulation, du ska lära dig att foga dig efter vad Staten säger och du ska lära dig att det alltid finns en ”god” anledning för de krav som Staten ställer på dig. Oavsett om det i grunden enbart handlar om trendiga politiska idéer.

  Problemet ligger INTE hos den enskilde, som i Sverige utsätts för alla dessa påtryckningar från både politiskt och medialt håll.

  Det är vad jag menar.

 3. 3 jimpan juni 8, 2007 kl. 18:00

  ”Varför skulle vi inte kunna skapa jobbtillfällen som sköter det mesta av dessa saker åt oss istället?”

  Du behöver inte försöka övertyga mig om den saken. Där håller jag helt med dig.

 4. 4 Johan Stenberg juni 18, 2007 kl. 9:09

  Tja, om växthuseffekten är den enda och viktigaste miljöfrågan så har du rätt.

  Men det som påverkar våra naturupplevelser när vi är ute och söndagspromenerar i Sverige är framförallt biodiversitet och mänsklig lokal påverkan.

  Dina och mina naturupplevelser beror inte på hur mycket olja amerikanarna förbränner, utan på om vi väljer att (1) inte skräpa ner och (2) köpa miljömärkta jord- och skogsbruksprodukter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser