Konferensen i Wien

Har man sagt A får man säga B. Samtidigt inser alla inblandade organisationer behovet tills vidare av viss diskretion.

Det var i alla fall en mycket givande konferens på ett slott utanför Wien. Ämnen som avhandlades var ”Is conservatism counter-Enlightment?”, ”Ideas for a European summer school”, ”Conservative economics”, ”Is there a conservative aesthetics?”, “Classics of European conservatism”, “The one and the many: Conservatism and the EU” och “A strategy for European renewal”.

Allting var väldigt välarrangerat, och däremellan frikostigt bjudet. Fastän den politiska situationen för konservativa runtom i Europa har stora likheter med hur det är i Sverige (vilket säkerligen beror på att vänstern alltid haft ett intimt internationellt samarbete), så är det uppenbart att tillståndet för konservatismen är värst i Sverige och Ungern. Lika uppenbart är att övriga länder har oändligt mycket lättare att skaka fram kapital i respektingivande mängder till sådana här tillställningar. T.o.m. alkohol och havannacigarrer bjöds generöst på.

Bland deltagarna var fem stycken professorer. Dessvärre kom inte prof. Roger Struton, p.g.a. att Heathrow blev terrorbombhotat (!) precis när han skulle flyga ner. Istället lästes ett brev från honom till sällskapet upp. Många var disputerade och många var jurister som jag. Åldersmässigt var de flesta faktiskt i min egen ålder, den yngste deltagaren var 24 år. Vi kunde optimistiskt konstatera efter överläggning att konservatismen de facto är den politiska inriktning som lockar flest ungdomar runtom i Europa.

Under det kommande året kommer eventuellt en mera fast organisation att bildas. Fram till dess kan jag dock inte svara på ytterligare frågor.

Vad gäller nostalgin att återkomma till Wien efter nio år, så var det precis lika underbart som jag hade trott! Sista natten bodde jag på Hotel am Schubertring, som ligger vid Schwarzenbergplatz där jag bodde på den tiden. Mitt konservativa hjärta blev dock krossat när jag upptäckte att e precis hade rivit huset där jag bodde! Och det har skett helt nyligen, för byggarbetarna höll fortfarande på att rensa upp efter rivningen. Härligast var att sitta ner vid vackra Karlsplatz, där jag gått förbi till och från tunnelbanan varje dag då när det begav sig.

På hemresan blev jag glatt överraskad att träffa Charlotta Levay, som skulle med samma flyg tillbaka till Stockholm efter att själv ha bevistat en konferens under samma dagar i Wien.

(Bild: Karlsplatz)

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

7 Responses to “Konferensen i Wien”


 1. 1 Christopher Dywik juli 12, 2007 kl. 1:21

  Oh, man I wish I was there. Det är alltid något speciellt med nya evenemang, att skapa något nytt, en ny tradition, en ny plattform osv.

  Finns nog en liten liberal någonstans i mig 🙂

 2. 2 Söderbaum juli 12, 2007 kl. 12:52

  Dywik: Det är aldrig för sent att starta en ny tradition. 😉

  Sedan är det naturligtvis fantastiskt att få vara med när historia skrivs.

 3. 3 Giulia Guidi juli 12, 2007 kl. 15:40

  Vad tråkigt att de rev hotellet!

  Min favoritfråga är: ”Is there a conservative aesthetics?”

  Det självklara svaret är förstås “ja”!

  Jag skulle kunna skriva en lista över de typiska drag av denna eststik, men jag tycker att det är onödigt i all sin förutsägbara självklarhet.

  En enligt mig betydligt intressantare fråga skulle vara: ”Is there a MODERN conservative aesthetics?”

  Svaret till dena fråga är kanske ”nej”: ända sedan modernism blev den hegemoniska stilen och den rådande estetiska ideologin, har det funnits väldigt lilte plats för en en ”modern” (fast inte modernistisk) och kreativ konservativ estetik.

  De enda betydlig reaktionerna mot modernismens tråkiga hegemoni har faktiskt kommit från liberalt håll.

  Det estetiska intresset bland konservativerna har därför minskat eller vänt sig mot traditionella eller till och med nostalgiska former. Detta har i sin tur lett den konservativa bortvaro från den moderna konstscenen, den nutida estetiska debatten och den nyskapande estetiska produktionen, som i sin tur har blivit väldigt radikal, vänsterdriven och dogmatiserad.

  Den logiska följden är därför frågan: ”Hur kan en sådan estetik utvecklas?”

  Jag återkommer med svaret inom ett par dagar (just nu har jag brist på tid p.g.a. den hektiska amerikanska jobbetiken)! 😉

  Ha en trevlig semester, önskar

  Giulia

  PS: Jag antar dock att det viktigaste frågan för den socialkonservative är just ”Conservative economics”, eftersom det är inte det lättaste som finns att förena socialkonservativismens idéer med allmänkonservativa grundprinciper som frihandel, en relativt begränsad Stat och ett mycket begränsat statligt ingripande: Vad går gränsen, egentligen? (Krigiskt uttryck, förresten! 😉 )

  Eftersom du kallar dig själv för ”framstegsvänligt konservativ”, borde du också ha tyckt om frågan ” Is conservatism counter-Enlightment?”, fast kanske har den hunnit bli lite gammal och sliten för dig, såsom den om den konservativa estetiken för mig. Det är dock alltid intressant att lyssna på andras åsikter: Ibland upptäcker ma nya synpunter, och då är det självklart alltid intressant att föra samma diskussion igen och ”piffa upp” den lite grann! 🙂

  OBS! Dessa var bara några tankar och synpunkter, och jag begär absolut inga svar som på något sätt skulle kompromettera eller genera dig. För närvarande jobbar jag för det amerikanska försvaret och har hemlig ”clearance” (?), så jag har full förståelse för din belägenhet.

  Ha det riktigt bra på den vackra svenska västkusten! Här finns det inget vatten (förutom i den fuktiga luften), men på veckoslutet ska jag till Schlitterbahn i New Braunfels TX, världens bästa vattenpark! Mighty water sildes, here I come! 😀

  Ciao!

 4. 4 Giulia Guidi juli 12, 2007 kl. 15:42

  Forlat alla (sakliga och sprakliga) misstag och slarviga skrivfel pa sistone, men jag har som sagt varit lite tidspressad!

 5. 5 Söderbaum juli 26, 2007 kl. 22:06

  Giulia:

  ”Vad tråkigt att de rev hotellet!”

  Nej, ännu värre: de rev huset där min lägenhet låg. 😦 En fin tvåa på 82 kvm, med ett vackert takvalv i hallen och gasspis i ett kök med ovanligt högt i tak. Visserligen det det mest moderna huset i omgivningen (på det viset var det ju en välgärning), men det var en riktigt mysig lägenhet med utsikt från sovrum och vardagsrum mot det 10 m höga sovjetiska krigsminnesmonumentet (i och för sig också på sitt sätt en förfärlig utsikt, men trots allt en vacker staty i en fontän som lystes upp av strålkastare i olika färger på kvällarna).

  Lyckligtvis låg Hotel am Schubertring kvar, så att jag ändå kunde bo i samma kvarter som då det begav sig.

  ”Jag antar dock att det viktigaste frågan för den socialkonservative är just ”Conservative economics”, eftersom det är inte det lättaste som finns att förena socialkonservativismens idéer med allmänkonservativa grundprinciper som frihandel, en relativt begränsad Stat och ett mycket begränsat statligt ingripande: Vad går gränsen, egentligen? (Krigiskt uttryck, förresten!)”

  Det beror väl på hur man ser det, vad som är ”viktigast” för den socialkonservative menar jag. Kanske i och för sig i just detta sammanhang. Kort och gott går min egen uppfattning ut på att en marknadsekonomi är grundprincipen, men vad som helst ska inte sättas på marknaden och konsumenterna ska ha ansvar för sina preferenser.

  ”Eftersom du kallar dig själv för ”framstegsvänligt konservativ”, borde du också ha tyckt om frågan ” Is conservatism counter-Enlightment?”, fast kanske har den hunnit bli lite gammal och sliten för dig, såsom den om den konservativa estetiken för mig.”

  Nej då. Eftersom jag ju hade skrivit en artikel som berörde ämnet så sent som nu under våren, bidrog jag med några av resonemangen ur den till diskussionen som var.

  ”OBS! Dessa var bara några tankar och synpunkter, och jag begär absolut inga svar som på något sätt skulle kompromettera eller genera dig.”

  Haha, ingen fara.

  ”För närvarande jobbar jag för det amerikanska försvaret och har hemlig ”clearance” (?), så jag har full förståelse för din belägenhet.”

  Grattis till ett sådant uppdrag! Jag tror dock inte att jag riskerar bli bortförd i en USA-skyltad helikopter för att jag korresponderar med dig. Åtminstone inte som ett hot mot världsfreden. 😉

 6. 6 Laurent november 3, 2007 kl. 15:25

  Giulia Guidi :
  ”Den logiska följden är därför frågan: ”Hur kan en modern konservativ estetik utvecklas?””

  Det jag nu kommer att skriva kanske för er bara är förutsägbara självklarheter, men försöka duger ju.

  Det är en estestik sprungen ur lokala traditioner och moraluppfattningar som väcker konstruktiva tankar och känslor samt i längden stärker välbefinnande och trivsel . Alltså inte konst med förolämpande eller allt för provocerande underton, som mycket av den moderna socialistiska/liberala konsten uttrycker. Inget säger dock att konsten skall vara statisk eller reaktionär. Då är det ingen konst. Arkitektur behöver dock inte alltid vara nyskapande, bara den är vacker, användbar och skapar trivsel.

  De estetiska yrkeskåren skall utgöras av moraliskt sinnade fria individer med stor kunskap om vår historia. Inte en liten elit som mer eller mindre mot folkets vilja tvingar på dem sina verk. Se t.ex. socialingenjörernas uppifrån påtvingade totalt traditionslösa modernism som gav upphov till miljonprogrammet och rivandet av våra stadskärnor och det efterkommande missnöjet.

  Tyvärr verkar sådana attityder fortfarande råda bland arkitekter och konstnärer. Det framgår bland annat uav Thomas Sandells och Claes Brittons texter i pressen eller boken ”Acceptera inte” av Björn Klarqvist och Sven Thilberg.

  En ändring av konst- och arkitekturklimatet kräver nog en omfattande revidering av utbildningarna.


 1. 1 Svar till Giulia Guidi « Konservativa perspektiv i 2000-talet Trackback vid juli 26, 2007 kl. 22:17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 953,021 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar