OK att vara lokalpatriot igen!

Plötsligt är det OK att vara lokalpatriot igen! Och inte nog med det – det uppmuntras av media! Jag trodde inte mina öron när jag hörde TV4-reportern redogöra för de ”nya” rönen.

Anledningen är att man har upptäckt (!) att det är mer miljövänligt att stödja lokalproducerade varor, än att de ska fraktas långa sträckor bara för att det någon annanstans finns någon som kan ge dig vad du önskar till ett lägre pris.

Att stötta lokal produktion har ALLTID varit en konservativ princip. Förutom att på detta sätt odla stolthet för den egna byggden och landet, är det en princip som också underlättar för folk att bo kvar i glesbyggd och att åstadkomma små, gemytliga samhällsgemenskaper där alla känner ett ansvar inför varandra och där familjens heder är kännbart betydelsefull för det uppväxande släktet.

Det är en kulturdanande och civilisationshöjande princip. Det är, med ett ord: fosterländskt.

När ska miljörörelsen och konservatismen förenas? Jag har tidigare skrivit en artikel om saken (läs här: Konservatismen & miljörörelsen). Även miljörörelsen bygger på förvaltarskapstanken och det personliga ansvaret, och det är påfallande hur ofta man som konservativ drager samma slutsatser. Problemet är att miljörörelsen har kidnappats av socialismen och oftast kommer till användning som ett socialistiskt kontrollredskap.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

5 Responses to “OK att vara lokalpatriot igen!”


 1. 1 Peter Green augusti 28, 2007 kl. 17:03

  Inom Amerikansk konservatism utanför det Republikanska partiet har det alltid varit en självklarhet med just den typ av miljöengagemang som du beskriver. Om inte annat framgår det tydligt i Rod Drehers utmärkta bok Crunchy Cons – The New Conservative Counterculture and Its Return to Roots.

  För övrigt vore det roligt om du läste denna bok och kanske skrev en rad om den här på en blogg som heter Konservativa perspektiv, med tanke på uppmärksamheten den rönt inom den Amerikanska konservatismen.

  Med vänlig hälsning

  Peter Green – Stockholmsprovinsialist!

 2. 2 Patrik M augusti 29, 2007 kl. 16:39

  Bra inlägg Jakob!

  Tyvärr tenderar miljöfrågor att inte få den uppmärksamhet de förtjänar från konservativt håll. Detta hänger säkert samman med att (i alla fall i Sverige) miljöfrågorna kidnappats av vänstern, och därmed blivit stämplade som suspekta från högerhåll.

  Bevarandet av vår natur är självfallet ett centralt konservativt värde. När det gäller småskalighet och värdet av lokalproducerade varor kan man till och med säga att bevarandet av kulturella värden också kommer med i bilden.

  Kapitalismen är grymt effektiv på att sortera bort det olönsamma och gynna det lönsamma. Detta är ett av dess styrkor (och en anledning till att man som konservativ sannolikt är tämligen pro-kapitalistisk). Denna effektivitet har dock en baksida, speciellt när den drivs till sin spets.

  Att lokala producenter slås ut är en sådan effekt. En annan, vilken lär ha ännu mer förödande konsekvenser på transportbehov/utsläpp är utslagningen av lokala handlare.

  När jag växte upp (och jag är ändå inte så rysligt gammal) fanns fortfarande riktiga kvartersbutiker överallt. Det var fullt möjligt att gå eller cykla till affären, och körde man bil blev det en kort sträcka.

  Idag kan snabbköpen även i en medelstor stad räknas på ena handens fingrar. Det är gigantiska anläggningar som med storskalighet konkurrerat ut de små. Till dessa reser kunderna med bil, ofta långa sträckor. De samlade transporterna mellan hem och affär blir enormt mycket mer bensinslukande än de gamla samordnade transporterna till fler affärer.

  Förutom naturvärden och kulturvärden (hur mycket mysigare var inte de gamla småskaliga butikerna med personlig service och individuell charm) finns ytterligare en aspekt ur konservativ synvnkel.

  Konservativa betonar det positiva med ett väl spritt ägande för medborgaranda och samhällsansvar. Följaktligen borde ett stort antal självägande handlare vara bättre än ett mindre antal antställda butiksföreståndare och något fler övriga anställda hos ett fåtal stora koncerner.

  Sedan inser jag också att det gamla samhället aldrig kommer tillbaka, och det blir svårt att skapa bra spelregler för marknaden som behåller huvuddelen av fördelarna med marknadens konkurrens, men samtidigt skyddar lokala producenter och handlare från att utraderas. Det borde dock inte hindra oss från att försöka.

 3. 3 BERNT september 8, 2007 kl. 23:52

  Har alltid varit lokalpatriot, oavsett mode eller inte. Det gäller även fast jag ej har gift mig med tjejen nästgårds.

 4. 4 Magnus W september 13, 2007 kl. 17:36

  Jag tycker att det är en självklarhet att man ska kunna vara stolt över sin stad, by eller kvarter utan att för den sakens skull automatiskt vara negativt inställd till andra städer, byar etc.

  Jag tycker om att dricka öl på min kvarterskrog och handla grönsaker på det lokala torget. Tyvärr så ser man hur de lokala handlarna i så gott som alla branscher får det svårare och svårare att överleva. ”You don´t know what you got until it´s gone” känns träffande när det gäller uppskattningen av lokal handel.

 5. 5 Marthin september 13, 2007 kl. 23:40

  Nyligen uppflyttad till övre Norrland så slås jag av den lokalpatriotism som råder här, och inte minst den lokalpatriotiska marknadsföringen från företagen. Arla i kyldiskarna? Glöm det. Här gäller Norrmejerier för alla slantar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser