Landslagströjan ny symbol för rasism?

En rektor i skånska Klagshamn har förbjudit sina elever att bära fotbollströjor vid fotograferingen (läs här). Beslutet motiveras med att det kan sända ”rasistiska” signaler och uppfattas som en ”politisk manifestation”.

Jag kan i och för sig hålla med om att skolelever inte ska fotografera sig i fotbollströjor. Men att förbjuda det p.g.a. att det skulle vara “rasistiskt” – gudars skymning, det är ju rent groteskt!! Om han åtminstone hade sagt att det är vårdad klädsel som gäller när det är till att fotograferas på hans skola.

Själv är jag mycket stolt över att ha dansat folkdans på både högstadiet och gymnasiet, som en del av gymnastikundervisningen. Schottis, polska, Oxdansen… Det måste ju vara ännu mera “rasistiskt” i ånämnda rektors ögon att inte bara lära ut svensk folkdans (och inga andra länders folkdanser, bevars bevars) – utan dessutom att de stackars invandrarna i årskurserna tvingas vistas bland mängder av jämnåriga svenskar utstyrda i traditionell svensk folkdräkt! Jag har i och för sig sett personer där med t.ex. skotskt, iranskt och indiskt påbrå, som också varit klädda traditionellt enligt de egna ländernas sed. Men vilken kolossal och enormt “rasistisk” manifestation det måste ha varit för dessa stackare att se sina klasskamrater i svensk mundering, don’t you know? För att då inte tala om risken för dem att behöva bli fotograferade tillsammans på detta vis…

Hål i huvudet, det är vad det är. Man undrar ju om rektor Blondell också har infört förbud mot t.ex. slöjor och palestinasjalar på sin skola? För även det är väl en klar manifestation för ”vi och dem”, eller hur? Det senare är utan tvekan en glasklar politisk manifestation (och antisemitisk är den också, men likväl tycks den tolereras här i landet).

Nej men… jösses! Sakta i backarna. Blondell, alltså? Heter den där rektorn Blondell?? Scheisse! Ett taget namn som luktar ganska kraftigt av tyskt 30-tal, tycker ni inte? Och ett slag i ansiktet på alla som är brunett, det är ju hur tydligt som helst! Får man verkligen heta så?? Dessutom utpekar det ju alla Bengtsson och Svensson som mindervärdiga, att gå och taga sig ett namn bara sådär. Fyyy… och rektor är han till på köpet! Han kunde uppenbarligen inte nöja sig med att vara vanlig lärare, va?? Nähänä. Är han vit också eller? Ja herregud, det är ju bara att lägga ihop ett plus ett… för så gör vi i Sverige.

Men… kanske att vi inte borde göra det. Eller? Nej.

”The botten is nådd
Hur långt kan man gå?
Hur lågt kan man sjunka?
Hur kasst kan man må?”

—Ur ”The botten is nådd” av Timbuktu

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

5 Responses to “Landslagströjan ny symbol för rasism?”


 1. 1 S september 7, 2007 kl. 13:00

  Bra Jacob!

  Mvh/ S

 2. 2 Christopher Dywik september 7, 2007 kl. 16:26

  ”Jag kan i och för sig hålla med om att skolelever inte ska fotografera sig i fotbollströjor.”

  Varför?

 3. 3 Söderbaum september 7, 2007 kl. 19:18

  Dywik: Därför att jag tycker man ska ha vårdad klädsel på sig på skolfotografier. Då faller fotbollströjor, t-tröjor, linnen och kortbyxor helt enkelt bort.

  Men att påstå att svenska landslagets fotbollströja är rasistiskt att ha på sig – det är ju vansinnigt.

 4. 4 Marthin september 8, 2007 kl. 12:37

  På min teve är nu kanal5:s ring-in-och-gissa-ord-program igång. Programledaren har en svensk fotbollsdress på sig, och så hänger där även en svensk flagga.

  Rektorn i Klagshamn måste vara förskräckt, om han nu tittar på det.

 5. 5 Elisabeth september 14, 2007 kl. 17:25

  Hittade hit till din blogg av en slump. Bra och intressant läsning.
  Måste bara få lägga in en kommentar till ditt inlägg här.
  Jag kommer ihåg när min äldste son slutade 9:an 1994. Då fick eleverna inte sjunga svenska nationalsången på skolavslutningen. Just för att det ansågs vara ”rasistiskt”. Herregud. Snacka om att underminera. Det är ju just sånt här som ”skapar” den sk rasism vi har idag. Under ganska många år på 90-talet vågade ju inte ens folk hänga ut den svenska flaggan i sina trädgårdar eller på sin balkong för att de var rädda för att bli kallade rasister. Man kan inte skylla annat än på den politik vi har haft. De som har fått ta mest stryk av det här, är barnen som vuxit och blivit tonåringar under det här politiska klimatet. Oavsett om det är svenska barn eller om det är barn till invandrare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser