Reinfeldt bekänner sig till konservatismen

”Det är särskilt viktigt för ett parti som har som en av sina ideologier att bekänna sig till konservatismen.”

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar att moderaterna nu också överger kyrkan som gammal sakpolitisk kärnfråga, i senaste numret av Världen Idag (läs här).

Reinfeldt anser att politikerna inte ska lägga sig i kyrkan och kyrkliga frågor, och det är självklart en grundläggande konservativ åsikt. Redan i artikelns ingress visar sig dock en illavarslande motsägelsefullhet i det aktuella utspelet:

”Långsiktigt tror jag inte att politiken har någon roll att spela där, säger Reinfeldt, som också vill se en könsneutral äktenskapslag.”

Men oavsett ”nya arbetarpartiets” politik tycker jag det är strålande att statsministern uttalar att partiet bekänner sig till konservatismen! 🙂 Begreppet “konservatism” används nu alltså t.o.m. av statsministern på ett erkännande sätt och i positiv bemärkelse! Det är mycket stort, mycket betydelsefullt att detta överhuvudtaget händer. För fem år sedan hade det här inte ens gått att drömma om, om vi så hade haft Reinfeldt som statsminister redan då.

Sedan har naturligtvis under alla omständigheter de värdekonservativa väljarna att rösta på det parti de anser ger dem mest av vad de önskar. Jag för min del är övertygad kristdemokrat, på basis av kd:s principprogram som genomsyras av konservativa tankegångar och sakfrågor (läs en utvikning om detta här).

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

7 Responses to “Reinfeldt bekänner sig till konservatismen”


 1. 1 Grue oktober 9, 2007 kl. 18:46

  Tja, stod inte DDR för ”Tyska Demokratiska Republiken” också? Ord har liten betydelse, särskilt i politikers munnar.

 2. 2 Marcus Widgren oktober 9, 2007 kl. 20:26

  små steg i rätt riktning, det gäller att glädja sig åt det lilla.

 3. 3 Söderbaum oktober 9, 2007 kl. 20:45

  Grue: VILKA ord en politiker väljer att taga i sin mun och PÅ VILKET SÄTT, är det som spelar roll. Begreppet ”konservatism” används nu t.o.m. av statsministern på ett erkännande sätt och i positiv bemärkelse. Det är mycket stort, mycket betydelsefullt att detta överhuvudtaget händer. För fem år sedan hade det här inte ens gått att drömma om, om vi så hade haft Reinfeldt som statsminister redan då.

  Så även om det är en liten sak t.o.m. i detta utspel, så är det någonting att verkligen glädja sig åt för oss konservativa.

 4. 4 Giulia Guidi oktober 10, 2007 kl. 9:17

  🙂 Det var roligt att få höra det!

  Detta skulle kanske kunna stödja min gamla teori att det moderata väljarkåret är mycket mer konservativt än den moderata ledningen och den officiella moderata partilinjen.

  Reinfelds uttalande kan därför vara taktiskt: Kanske har han äntligen insett att den svenska borgerliga väljarskaran består av flera vanliga, genomsnittligt värdekonservativa medelklassfamiljer och individer än dogmatiska socialliberaler.

  Och nu försöker han att “run with the hare and hunt with the hounds” i ett desperat diplomatiskt försök att inte alienera sina traditionella värdekonservativa väljare och förlora många gamla konservativa röster, utan att samtidigt svika de nyvunna socialliberala väljarna.

  Samtidigt instämmer jag med Herr Widgrens kloka, optimistiska och hoppfulla ord: “små steg i rätt riktning, det gäller att glädja sig åt det lilla.” 🙂

 5. 5 Christopher Dywik oktober 11, 2007 kl. 0:31

  Ser inte alls på vilket sätt statsministerns uttalande kan tolkas positivt. Det herr statsminister ger uttryck för i artikeln är, och det måste jag påpeka, inte konservativa åsikter. Att sedan kalla dem för det är givetvis bara statsministerns sätt att få med sig de mer konservativa delarna av hans parti på de förändringarna han vill göra.

  Givetvis är det positivt att ännu ett politiskt parti väljer att åtminstone sikta in sig på att sluta blanda sig i kyrkans angelägenheter. Men för den skull behöver det verkligen inte vara en typisk konservativt åsikt, jag råkar känna till ett antal aktade konservativa som överhuvudtaget inte ställde sig positiva till delningen mellan Svenska kyrkan och staten. För att sedan tala om resten av besluten.

  Som vanligt när liberalerna inom Moderaterna förändrar är det ett steg åt rätt håll och två åt fel, och som alltid fokuseras det på det positiva. Varför tror mina herrar annars att förändringsprocessen har gått så smärtfritt som den har gjort. Genom att muta konservativa med ord och uttrycka så har de pacificerats, och kommer tydligen fortsätta göra det. Har historien lärt oss något, så är det att vi inte har lärt oss ett dyft av historien.

  Ett äpple är fortfarande ett äpple även om jag kallar den banan.

  Med vänliga hälsningar
  Christopher

 6. 6 Giulia Guidi oktober 11, 2007 kl. 11:24

  Christopher:

  ”Ser inte alls på vilket sätt statsministerns uttalande kan tolkas positivt. Det herr statsminister ger uttryck för i artikeln är, och det måste jag påpeka, inte konservativa åsikter.”

  Jag tycker att du har hel rätt! När jag först läste den ovanstående artikeln tänkte jag precis samma sak, men senare försökte jag att se det positiva och det glädjande i det hela.

  Reinfeldts uttalande verkar dock bara taktiskspel: en liten, ytligt PR-vink till de konservativa. Men, som du mycket riktigt påpekar, även om man kallar en banan “päron”, förblir den fortfarande en banan.

  [Förresten använder jag också samma uttryck ganska ofta (det är en mycket effektiv och klok metafor, måste jag tillägga), och min fästman driver alltid med mig p g a det! 😉 ]

  Det kan dock vara betydesfullt och optimistiskt att han ändå verkar tycka att de konservativa har blivit tillräckligt många och tillräckligt viktiga och starka att det kan löna sig att försöka fjäska för dem lite grann. 🙂

  Därför kan statsministen Reinfeldts uttalande tolkas som ett indirekt positivt resultat.

 7. 7 Christopher Dywik oktober 12, 2007 kl. 9:19

  ”Det kan dock vara betydesfullt och optimistiskt att han ändå verkar tycka att de konservativa har blivit tillräckligt många och tillräckligt viktiga och starka att det kan löna sig att försöka fjäska för dem lite grann.”

  Ja, tillräckligt många i Kristdemokraterna eller på väg till oss… eller gud förbjude, Sd.

  Reinfeldt är helt sonika rädd att hans vänstersväng inte längre ska accepteras efter hans regerings klantiga hanterande av diverse händelser som faktiskt inte borde vara negativt för regeringen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser