Oj – något nytt har hänt i svensk politik!

Hänvisning

Zimbabwes president Robert Mugabe gick i ett tal häromdagen till attack mot Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland. Han menar att dessa länder, som han nu betecknar ”de fyras gäng”, går in för att svärta ner hans land.

Statsminister Fredrik Reinfeldts kommentar vid en hastigt sammankallad pressträff efter detta påhopp och synbarligen godtyckliga sammanblandning med andra länder som uppenbarligen har retat Mugabe med sitt ifrågasättande av hur han styr landet, var att det är ”utomordentligt hedrande” att på detta sätt få räknas till ”en krets som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati”.

Har man hört på maken! Sveriges statsminister kaxar upp sig mot en nutida diktatur. Det är någonting fullständigt nytt i svensk politik. Frågan är om det överhuvudtaget finns någon idag levande svensk som har upplevt någonting liknande?

Reinfeldt sätter i och för sig ganska mycket på spel när han på det här viset slår in på en ny bana både i fråga om en svensk statsministers möjliga framförhållning och retorik. Han har naturligtvis väldigt mycket att vinna på saken – de flesta ute i världen undrar nog vad problemet är med svenska regeringar som aldrig kritiserar diktaturer, och det skulle t.o.m. förvåna mig om inte de flesta svenskar (som tror att vi lever i det mest demokratiska av länder) också finner det något besynnerligt. Förutsättningen, märkväl, är att Reinfeldt fortsätter rakryggat på samma spår. MEN om detta uttalande står ensamt vid nästa val blir det istället minuspoäng bland väljarna för att Reinfeldt (i så fall) har visat prov på ännu ett barnsligt, känslostyrt utspel. Ett utspel som då snarare sätts i relation till uttalanden som ”vem har sagt att hon var full?” om Schenström-affären.

Men en eloge ska han i alla fall ha just nu för detta uttalande, statsministern. Bravo! Och ett uppriktigt lycka till, på den inslagna vägen! Han går inte spikrakt åt pipsvängen – vi ska inte glömma att han har ytterligare tre år på sig att visa sig duglig och kanske t.o.m. bra som statsminister, och sådant här tänder ju alltid hoppets gnista även när vinternatten eljest ser ut att bara bli mörkare.

Kan någon förklara för mig så jag förstår vad som är skillnaden mellan Robert Mugabes politik och nazism? En totalitär och imperialistisk stat, med en enväldig diktator som anser sitt eget folk stå högst i en etnisk hierarki, och som bedriver en hatkampanj mot och utrensning inklusive massmord av ett annat folkslag inom staten som också beskylls för att vara roten till allt ont i landet.  

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

2 Responses to “Oj – något nytt har hänt i svensk politik!”


  1. 1 Giulia Guidi december 11, 2007 kl. 12:04

    Bravo, Statsminister Reinfeldt!

  2. 2 Patrik M december 15, 2007 kl. 22:06

    Oj, detta har jag missat. Uppfriskande med en svensk statsminister som skäller på diktaturer istället för demokratier.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser