Rätt av facket att agera som i Vaxholm?

Hänvisning 1
Hänvisning 2

Nu har EG-domstolen avgjort Vaxholms-målet. Ni vet, det rättsfall som blev följden av att fackförbundet Byggnads blockerade en byggarbetsplats där lettiska byggarbetare jobbade, och förhindrade dem att utföra sitt arbete eftersom de inte hade tecknat svenskt kollektivavtal. Det väsentliga i utslaget är att EG-domstolen slår fast att vad som skedde i Vaxholm är oförenligt med EG-rätten.

I SVT 1:s nyhetssändning igår kommenterade en representant för de lettiska byggarbetarna utslaget leende och i mycket positiva ordalag, inför en desperat SVT-reporter som alltför uppenbart istället ville höra ”usch och fy, detta innebär ju att letter inte kan tjäna lika mycket när de jobbar i Sverige som svenskar”. Lettens långa kommentar handlade istället om hur den fria konkurrensen segrat, och hur bra det är att EU har kunnat lösa en sådan här sak för hennes land.

Arbetsgivarsidan i konflikten betraktar likaså utslaget som en seger. Arbetstagarsidan (LO) däremot ser absolut inte utslaget som ett nederlag. LO anser att det nu är ”oklart” vad som gäller i en sådan här fråga på den svenska arbetsmarknaden – och ropar på tydligare lagstiftning. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) beklagar (!) i dagens Göteborgs-Posten EG-domstolens besked. Han vill helst inte ändra reglerna på den svenska arbetsmarknaden eftersom han vill behålla den svenska modellen intakt, men detta kan nu dock bli nödvändigt, säger han.

Det ser alltså ut att kunna bli en inskränkning i konflikträtten? Nej. Det har redan skett en inskränkning i konflikträtten i och med EG-domstolens avgörande. Littorin påpekar också detta inför GP-reporterns fråga, även om han kunde ha varit tydligare med att EG-domstolens avgöranden gäller som lag i Sverige. Majoriteten av svenska folket har ju ingen aning om att det faktiskt är så. LO, som är högst medvetna om folkets okunnighet, har nu för sin del tydligt aviserat att socialdemokratin inför valet 2010 kommer att propagera för att det är Alliansens fel att det sker begränsningar i den svenska fackrörelsens konflikträtt till följd av den uppmärksammade Vaxholms-konflikten.

Då är det inte läge för en borgerlig arbetsmarknadsminister att försvara den svenska modellen – som alltså innebär att en stor offentlig sektor i kombination med en stark fackföreningsrörelse betraktas som motorn i landets ekonomi, en modell som alla förutom (tydligen!) De Nya Moderaterna ansåg fullständigt kollapsade i samband med bankkrisen vid 1990-talets början. Istället är det då läge att möta upp LO:s dylika retorik, och stolt hålla med och betona att fallen Vaxholm och salladsbaren i Göteborg är groteska exempel på att LO har kört fast i ett 1900-talstänkande och att denna sorts agerande i allra högsta grad utgör maktmissbruk.

Nu har vi hört Svin-Otto försvara facket i både fallet salladsbaren och fallet Vaxholm. Måtte triumviratet Reinfeldt-Borg-Littorin undanröjas allra senast i valet 2010. Ingen sosse i världen blir bättre för att han är minister i en borgerlig regering.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

5 Responses to “Rätt av facket att agera som i Vaxholm?”


 1. 1 Marthin december 19, 2007 kl. 15:10

  Det väsentliga här är inte hur man må anse att det skall eller bör vara och fungera. Det väsentliga här är att EU-integrationen gör sig illa påmind genom att visa hur utsåld svenskens folksuveränitetsprincip i realitet äro. Omkastningen kan komma att bli alltför enorm.

  All offentlig makt i Sverige utgår från folket, svenskarna bestämmer således om och när samt i vilken takt en omställning tillåts ske.

  Föresten, sedan när började även du anse att grunden skulle skeppas iväg till Serla för att bliva toalettpapper? Är du även positiv till en fullständig rasering av Sverige och svenskarnas folksuveränitetsprincip genom att stödja EU-konstitutionen?

 2. 2 populisten december 19, 2007 kl. 16:13

  En vinkling på Vaxholmsfallet som förtjänar att lyftas fram mer är att EG-domstolens avgörande inte ändrar ett dugg för majoriteten av oss privatanställda. Vi är nämligen sedan mycket lång tid redan utsatta för arbetskraftskonkurens från låglöneländer. Inom både produktions- och tjänstesektor så är ju globaliseringen och flytten av jobb från väst till öst och från hög timkostnad till låg en väldigt påtaglig realitet sedan över ett decenium.

  Nu beskrivs domen som om den skulle i grund förändra förhållandena för alla svenska arbetstagare. Vore det inte en mer korrekt beskrivning att säga att byggnadsarbetarna nu kommer att få verka på samma villkor som alla andra?

  ”Ingen sosse i världen blir bättre för att han är minister i en borgerlig regering.” Nej snarare sämre.

 3. 3 Söderbaum december 20, 2007 kl. 13:43

  Marthin: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket, svenskarna bestämmer således om och när samt i vilken takt en omställning tillåts ske.”

  Nej. Det står i och för sig så i grundlagen, men så har det i realiteten inte varit sedan Regeringsformen 1974 började gälla (se gärna min artikel Det demokratiska underskottet i Sverige). Idag är det också så att domar från EG-domstolen gäller som svensk lag och ”prioriteras” över annan svensk lag i den mån EG slår fast någonting som är ”nytt” för svenska rättsförhållanden. Det är inte för inte som det nu pågår en grundlagsutredning som ska föreslå en ny svensk grundlag, vet du.

  ”Är du även positiv till en fullständig rasering av Sverige och svenskarnas folksuveränitetsprincip genom att stödja EU-konstitutionen?”

  Jag är emot en EU-konstitution och jag stödjer varken ett Europas Förenta Stater eller ett federalt Europa. Jag stödjer inte heller Sverige som ensam nationalstat mot världens stormakter och unioner, och jag tror inte på det Sverige som socialdemokraterna har byggt och som Alliansen idag förvaltar. Jag vill ha en Europeisk Gemenskap och jag vill ha ett starkt (=mycket starkare och mer integrerat) Norden inom ramen för denna gemenskap. Detta bygger på min övertygelse som konservativ om att naturliga gemenskaper är av godo och ska odlas. Praktiskt-politiskt innebär det också att Sverige skulle få mesta möjliga att säga till om internationellt, på ett sätt som är på Nordens och Europas villkor snarare än den svenska socialdemokratins.

 4. 4 Marthin december 21, 2007 kl. 0:44

  Söderbaum;
  Jo, jag skrev det mer menat som att det hade varit högst önskvärt om så vore fallet – och att det således borde arrangeras en folkomröstning.

  Kan tänka mig att jag låter som en amerikansk politiker då jag beklagar mig över att ”annan domstol” bestämmer över mitt egna lands dito.

  Håller i övrigt med dig om EG, och ser inte direkt glatt på EU – eller kommande EF. Att den nordiska gemenskapen hamnat i skymundan, anser jag på liknande grund som dig, vara högst beklagligt.

 5. 5 Giulia Guidi december 22, 2007 kl. 2:06

  Marthin:

  “Kan tänka mig att jag låter som en amerikansk politiker då jag beklagar mig över att ”annan domstol” bestämmer över mitt egna lands dito.”

  Skillnaden är kanske att under de sista åren har de flesta internationella organisationer (inte minst ICC, den ”andra domstolen” som du kanske implicit syftar till) varit öppet och principiellt emot USA, medan EU verkar inte ha tagit samma fördomsfullt negativa och strarkt motsatta och fientliga principiella ställning mot Sverige (fast jag är utlänning och inte särskilt insatt i förhållandena mellan EU och Sverige, så vad vet jag!). 🙂

  De konservativa amerikanska politikernas oroliga och försvarande attityd verkar därför mera berättigad, mera förståelig.

  Mitt enkla intryck är att under årens lopp har EG-domstolen försökt att styra Sverige mot en aning mera marknadsliberal politik, vilket förefaller mig vara positivt ur konservativt perspktiv. Jag tycker att det faktiskt är viktigt att skilja mellan det (ny)nationalistiska och det (klassiskt) konservativa perspektivet, som just om detta inte alls stämmer överens.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser