Eric Ericson prisad för svensk kulturimperialism

Igår fick den store Eric Ericson regeringens (!) nyinstiftade Sverigefrämjarpriset ”för mångåriga insatser för främjandet av svensk musik i utlandet”. D.v.s. svensk kulturimperialism. Nejnej, priset som sådant kunde ju lika gärna gått till Ace of Base eller så, och det hade förstås inte varit samma sak. Här var det alltså dirigenten och körledaren Eric Ericson som belönades. Ett av Ericsons verkligt stora bidrag till vår värld är nämligen vidmakthållandet och populariserandet av traditionell svensk kultur i Sverige. Under 40 (!) år, mellan 1951-91, var han körledare för rikets mest kända kör Orphei Drängar (OD). Ericson räknas därtill som en av världens absolut främsta körledare. Än lever den svenska kvaliteten!

Låt mig härvid varmt rekommendera ”‘Ett bondbröllop’ och andra manskörsklassiker”, där Eric Ericson frontar OD i 34 st svenska manskörssånger. ”Manskörssångerna” är inte rätt och slätt sånger som sjungs av manskörer. Det är en egen genre, och en tämligen svensk sådan till på köpet. Manskörssångerna som företeelse uppkom i det tidiga 1800-talets studentkörrörelse och kännetecknas av lika mycket harmoni och svulstighet i musiken som fosterländskhet och nationalromantik i texterna. Skivan ingår i serien Musica Sveciae, som kort och gott samlar traditionell svensk musikkultur. Bl.a. har i serien utgivits två samlingar med musik från svensk stormaktstid (”Musik på Tre Kronor” och ”Dygd och Ära – Adeln och Musiken i Stormaktstidens Sverige”).

Guldglimtar på nämnda skivan ”Ett bondbröllop” är:

  Under Svea Banér – Marche för studerande i Upsala
  Kung Karl den unge hjälte
  Till Österland
  Hör oss, Svea
  På fjället i sol
  Domaredansen

Den stora favoriten är den förstnämnda ”Under Svea banér”, som också räknas som den allra första manskörssången och därmed roten på detta vackra träd i den akademiska gården av svensk kultur. Texten är skriven av S. Ödmann år 1801 och musiken av J. C. F. Hæffner år 1808. Här kan du lyssna på ett ljudklipp!

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Eric Ericson prisad för svensk kulturimperialism” 1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser