Jan ”Duke Nukem” Björklund!

Idag har folkpartiledaren tillika utbildningsminister Major Jan Björklund tillsammans med tre andra ledande FP:are gjort ett utspel på DN Debatt om att vi behöver bygga ut kärnkraften i Sverige. Inte mindre än fyra (!) nya reaktorer behövs, menar de. Redan tidigt under nästa mandatperiod bör kärnkraftsplanerna sättas i… VERKET. Argumenten som framförs är att minska växthuseffekten och klara klimatmålen. Man ger t.o.m. (!) en känga till USA + Kina och menar att det är där som det stora slaget om framtidens miljö äger rum.

Jajamensan! Äntligen! Han är allt riktigt bra Jan Björklund. För närvarande den ende partiledaren inom Alliansen som både flyttar fram sina egna positioner i politiken och opinionen (vilket i sig är fantastiskt för hela Alliansen i det dystra dagsläget), och dessutom gör det i fråga efter fråga av den sort som ”sådana som jag” älskar och önskar! Synd att hans parti kallar sig ”Folkpartiet liberalerna”. Jag vet inte hur KÄRNväljarna ställer sig till en förändring därvidlag, men det är nog inte bara jag som känner mig KLUVEN inför det där andra ordet i partinamnet och skulle anse det STRÅLANDE om det ströks. Tidigare hette de ju bara ”Folkpartiet”. Less is more! Och länge leve REAKTIONEN!

Under alla omständigheter är det hur bra som helst att det väcks liv i denna debatt, som tidigare varit helt tabu. Ännu ett tankeförbud har avskaffats, hurra för den friare samhällsdebatten!  

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

7 Responses to “Jan ”Duke Nukem” Björklund!”


 1. 1 Giulia Guidi januari 12, 2008 kl. 13:25

  Jag håller med om att det skulle vara bra med utbyggd kärnkraft, åtminstone tills man hittar någon annan lösning.

  I Italien har kärnkraften desvärre helt avvecklats, men jag tycker att den bör återinföras.

 2. 2 Patrik M januari 12, 2008 kl. 16:31

  Instämmer!

  All energi har ett visst pris att utvinna. På sikt kommer säkert vetenskapen att ge oss tekniker som är bättre än dagens (inklusive kärnkraft), men i dagsläget får nog kärnkraft anses vara det bästa alternativ vi har.

  Oavsett vad man tror om global uppvärmning och orsakerna till denna, så kommer man aldrig förbi det faktum att huvuddelen av världens oljereserver är förlagda till mellersta östern som styr av , eller riskerar att styras av radikala islamister, och att en stor del av de övriga oljereserverna kontrolleras av Ryssland och tillsammans med gasen har blivit ett viktigt påtryckningsmedel för Putin mot inte bara de f.d. sovjetrepublikerna, utan även mot EU.

  Genom att bygga ut vår kärnkraft så att vi kan exportera el till kontinenten kan vi bidra till att minska användningen av kol och olja för att producera el, vi kan vrida gasvapnet ur Putins händer, och kanske t.o.m. möjliggöra stängning av ett och annat gammalt sovjetbyggt kärnkraftverk med allt vad de innebär av defekt kvalitet och miljörisker.

  Heja Björklund!

 3. 3 Lovisa januari 12, 2008 kl. 20:50

  JA till minst 10 nya kärnkraftverk! Och så kör vi enbart eldrivet i tätorter! Jag menar vindkraft… hur ska det fungera?! Dessutom förstöra våra landskap med 10-20 000 stolpar överallt – nej tack! Något långsiktigt och realistiskt förnuft måste ju råda!

  Men sedan undrar jag vad du anser om det här blogginlägget:

  http://everykindapeople.blogspot.com/2008/01/syftet-med-guillous-historiefrfalskning.html

 4. 4 Söderbaum januari 12, 2008 kl. 21:29

  Lovisa: Hmm… bloggförfattaren tycks mena att det kulturella inflytandet från islam över västerlandet under medeltiden varit mindre än vad Jan Guillou försöker göra gällande. Jovisst, även jag är tveksam t.ex. till att någon svensk korsriddare för tusen år sedan skulle ha kommit från det Heliga landet tillsammans med ett tjog muslimska vänner och tillsammans med dem grundat Sverige. Vad vederbörande däremot inte tycks veta är att det är genom araberna som vi under medeltiden återvunnit större delen av det antika filosofiska arvet. Utan korstågen hade klostrens munkar kort sagt inte haft speciellt många ”gamla grekiska” skrifter att kopiera, kommentera och väcka intresse för i Europa. Däremot är det riktigt att redan på 700-talet omtalade Alcuin av York (han som på Karl den stores uppdrag drog igång vad som utmynnade i universitetsväsendet) ett antal skrifter av antika filosofer som han hade i sitt bibliotek, däribland Aristoteles, Virgilius och Cicero. Var han fått dessa ifrån förtäljer inte historien, men däremot vet man att i Bagdad fanns på den tiden alla sådana skrifter – sedan långt tidigare erövrade av araberna. Rekommenderas varmt SvD-artikeln ”När Bagdad var världens centrum”
  http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_400951.svd

  Särskilt intressant i sammanhanget är också att medan det bara finns små spillror av källfakta om korstågen ur Europas synpunkt (vi var helt enkelt inte så bra vare sig på att nedteckna eller bevara källfakta på den tiden), så finns denna tid i stort sett nedtecknad timme för timme i de arabiska källorna.

  Sedan kan man ju förvisso fundera över varför samhällsutvecklingen i den muslimska världen stod still fram till mitten av 1800-talet, och varför de sekulariseringsprocesser som framåt 1900-talet slog igenom i Turkiet och Iran blev ett misslyckat projekt, varpå Iran efter mullornas revolution vred klockan tillbaka tusen år och drog med sig resten av den muslimska världen minus Turkiet som dock haft vissa kända bekymmer härvidlag under de senaste två åren.

 5. 5 Lovisa januari 13, 2008 kl. 18:46

  Ok, tack för ditt svar!

 6. 6 Söderbaum januari 13, 2008 kl. 22:57

  Helt appropå hittar jag i SvD att kommunala tjänstemän i Eskilstuna liknar att komma som invandrare från Irak, Afghanistan eller Somalia vid att komma från medeltiden:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_761055.svd

  De lär i och för sig få på nosen för ett sådant uttalande.

 7. 7 Lovisa januari 15, 2008 kl. 20:27

  Men ack så rätt de har… och folk borde inte resa till framtiden, det brukar bara bli problem…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,138 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser