Fyrverkeri & förmynderi – problemet är inte raketerna

Jag blir så förgrymmad på den här debatten om att vi ”nog” ska förbjuda fyrverkerier! Flera kommuner rapporteras redan ha infört sådant förbud i samband med stora högtidsdagar. Varför då? Jo, för det är farligt och man kan skada både sig själv och andra. Vad är det här för tramserier!

Ska vi inte förbjuda knivar också? Man kan ju faktiskt skära sig på knivar om man brukar dem vårdslöst, och man kan både skada och t.o.m. döda andra med dem. Eller varför inte förbjuda strykjärn? De kan man ju få brännskador av, och de är en fara inte bara för dig utan också för dina grannar om du glömmer dem på när du går hemifrån – då kan det ju börja brinna! Mig veterligt är inte ens gasspisar förbjudna i Sverige. Glömmer man dem på under natten så kan man kvävas, det har hänt många husvagnsägare. Och om man inte kvävs, så kan man ändå dö en våldsam död när man tänder morgonens första cigg. Det var väl det som polisen trodde hade hänt någon i Stockholm förra året, när hans lägenhet exploderade så kraftfullt att hela kåken sprack från tak till gata och alla fönstren i kvarteret krossades av tryckvågen.

ALLTING är farligt, om man inte handskas med det med sunt förnuft. Alla vet att man inte ska göra sönder fyrverkeripjäser man köper för att tillverka egna hemmabyggen. Liksom man ska tälja från sig och inte mot sig med kniven. Alla vet också att man inte ska skjuta med vare sig jaktgevär, pilbågar eller fyrverkerier i riktning mot andra människor.

Eget krut kan man tillverka med basvaror man köper på Ica. Salpeter, svavel och träkol. Det vet också varenda människa. Att förbjuda fyrverkerier löser inga problem, det gör bara livet mindre festligt. Vad som gäller är naturligtvis HÅRDA STRAFF för dem som avfyrar fyrverkerier mot människor (som på tunnelbanestationen i Rinkeby).

Jag är också arg och besviken över att man har förbjudit smällare. De är ju knappast farligare än fyrverkerier, men SÅ mycket roligare! Ryssar, Kinapuffar, Pumaskott, Treöresskott, smatterband, humlor – kommer ni ihåg? 🙂 Så mycket roligt jag hade med det som barn! Har det skett någon förändring i det svenska samhället under de senaste 10 åren som gör att folket nu plötsligt inte längre förväntas kunna hantera smällare och fyrverkerier? Visst har det skett påtagliga förändringar i samhället, det kan vi ju vara överens om. Men tittar man på Räddningsverkets statistik för personskador och bränder med koppling till fyrverkerier under den senaste 10-årsperioden så pekar de faktiskt på en klar nedåtgående trend.

Mitt parti tjatar om sin verklighetsfrånvända idé om civilkurage-lag (läs här och här vad jag skrivit om detta tidigare). Vad sägs om en sunt förnuft-lag istället?? Det är ju ändå ganska grundläggande för hela rättsordningen att medborgarna agerar i enlighet med ”sunt förnuft”, och kan man inte förvänta sig det längre av medborgarna så borde det kanske läggas till i lagstiftningen. Vad ”sunt förnuft” är är (fortfarande!) tämligen vedertaget. Och är det någon som behöver särskilda kurser i vad som är ”sunt förnuft i praktiken” så kan väl det anordnas både på frivillig basis och laga förordnat för dem som visar prov på motsatsen. Krav på ”sunt förnuft” borde åligga varje myndig medborgare i alla situationer och sammanhang.

Nej, men ärligt talat. ”Sunt förnuft” är uppenbarligen något som tydligare borde fokuseras i grundskolans undervisning (heja det återinförda betyget i ordning och uppförande!). Annars är det sannerligen någonting man kan förvänta sig att föräldrarna lär sina barn. Det stora problemet i sammanhanget tror jag är just att Staten hela tiden fråntager medborgarna möjligheter att lära sig att stå på egna ben, inklusive att man undergrävt föräldrarnas och grundskollärarnas auktoritet. Liksom socialdemokraterna under 1900-talet har tagit död på den urgamla idén om att man för att bli betraktad som vuxen måste visa sig alltmera mogen och förståndig ju äldre man blir – idag duger Du ändå, och tvärtom är det sorgliga idealet att man ska vara och bete sig som en ungdom tills man dör.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

6 Responses to “Fyrverkeri & förmynderi – problemet är inte raketerna”


 1. 1 Lars Anders Johansson januari 13, 2008 kl. 19:15

  Väl skrivet! Försöker man skydda medborgarnas från alla tillvarons vassa kanter blir de snart oförmögna att skydda sig själva. Det gäller såväl bildligt som bokstavligen.

  Fram för folkvett och sunt förnuft!

 2. 2 sivan januari 13, 2008 kl. 19:30

  Bra skrivet. Finns en bok som beskriver det överbeskyddade svenskarna. Glömt namnet.
  Och nu har man ju hittat det verkliga domedagsskottet. MILJÖKATASTROFEN? Efterföljande generationer kommer att ha roligt åt härligheten.

 3. 3 Thoralf A januari 13, 2008 kl. 23:44

  Håller helt med dig!

  Se min blogg och inlägg för lite information om skadade och antalet bränder orsakade av fyrverkerier.

  http://thoralfalfsson.webblogg.se/1199865727_fyrverkeri_som_vapen.html

 4. 4 Söderbaum januari 14, 2008 kl. 0:52

  De siffror Thoralf A hänvisar till finns på Räddningsverkets hemsida:

  http://www.srv.se/templates/SRV_Page____22374.aspx

  De visar på att personskadorna av fyrverkerier faktiskt har gått ner markant, liksom räddningsinsatserna i samband med bränder orsakade av fyrverkerier, under den senaste tioårsperioden.

  Blogginlägget har uppdaterats.

 5. 5 Steve januari 14, 2008 kl. 1:07

  Bra att någon vaknar! Att förbjuda fyrverkeri och smällare är ingen lösning. Hemmapyssel är värre, rörbomber och annat är riktigt farligt. Det är bra om det finns fabrikstillverkade produkter som kan köpas. Sunt förnuft har de flesta, och de som inte har det kommer att skjuta sönder sig själva och andra, oavsett om det finns raketer i butiken.

 6. 6 Söderbaum januari 14, 2008 kl. 1:45

  Steve: Du är den tredje läsaren av min blogg som uppger koppling till en hembygdsförening. Kul! 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser