Striden mot privata sjukhus en modern ”Don Quijote”

Don Quijote var riddaren i sagan som fåfängt slogs mot väderkvarnar i tron att de var onda jättar. En strid mot väderkvarnar som vänstern får mycket stort debattutrymme för i svensk media, är den mot privata sjukhus. I dagens SvD finns den senaste i raden av sådana angrepp på den privata sjukvården, denna gång av en generaldirektör och en projektledare vid Socialstyrelsen som skriver under rubriken ”Ökade klyftor i sjukvården”. Artikeln presenterar Socialstyrelsens årliga rapport om svensk sjukvård, vilket ger en hyffsat bra bild förutom ifråga om den internationella jämförelsen där Sverige har otroligt långa vårdköer. Men syftet med artikeln är uppenbarligen inte att redogöra för den nya rapportens innehåll, utan den är framför allt skriven för att slå ett slag mot den privata sjukvården: ”Det är mycket viktigt med en väl fungerande öppenvård för alla, oavsett bakgrund.”

Hela den här debatten om ”problemet med privat sjukvård” förs som att de rika går före i långa vårdköer, och att det är ojämlikt och ”feodalt”. Men de som använder sig av privat läkevård betalar ju BÅDE den offentliga sjukvården via skattsedeln och den privata med sina egna pengar! Genom att taga in på t.ex. S:t Görans sjukhus när man blir sjuk MINSKAR ”de rika” de långa vårdköerna till de offentliga sjukhusen. Dessutom betalas mer skatt till staten i samband med att läkarna på de privata sjukhusen får sin betalning. Privata sjukhus vid sidan om offentliga sjukhus är med andra ord både en ekonomisk vinst för staten, och leder på samma gång till att de mindre välbeställda får vård fortare.

Svensk samhällsdebatt är i många stycken rent IQ-befriad.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “Striden mot privata sjukhus en modern ”Don Quijote””  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 986,273 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser