Regeringen Ingvar Carlsson (s) till höger om Alliansen!

På gårdagens ledarsida i SvD finns en mycket angelägen och välskriven artikel om hur ryggraden i ekonomin – d.v.s. kompetensen, entreprenörskapet och finansiärerna – i Sverige straffas ut genom höga och strukturellt mycket osunda skatter:

”Vid 42300 kronor i månaden drabbas forskare, företagare och fria yrkesutövare av marginalskatt på 57 procent (67 procent med arbetsgivaravgifter). I hela världen är det bara danskar, som måste betala in sina socialavgifter själva, som får vara med om något liknande. En tysk hög¬inkomsttagare kan som mest få betala 47,5 procent i skatt. Det är för all del inte lite, men då måste hon också ha en års¬inkomst på en bra bit över två miljoner kronor. I Norge är toppskatten 40 procent.”

Förutom att vi har progressiv beskattning i Sverige så har vi en skattestruktur med stora trappsteg mellan olika nivåer. Detta för bl.a. med sig det kuriösa faktum att somliga s.k. ”höginkomsttagare” i Sverige har mindre pengar i plånboken varje månad än andra som klassificeras som ”låginkomsttagare” (detta faktum berörs tyvärr inte i artikeln). Ändå är statens inkomster av den s.k. värnskatten tämligen blygsamma – ungefär 4-5 miljarder. Ny forskning visar dock att statens inkomster sannolikt skulle ÖKA om värnskatten togs bort, med upp till 4,7 miljarder kr extra i statskassan varje år. Med andra ord är det märkligt att Alliansregerinen endast talar om att sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare, inte bara ur ideologisk synpunkt utan framförallt ur social synpunkt. Hela samhället – inklusive välfärdssystemen och den allmänna prisutvecklingen – skulle tjäna på att värnskatten avskaffas. Artikelförfattaren PJ Anders Linder vidgar perspektivet:

”Inkomstskatten tuktar inte bara dem som tjänar riktigt mycket pengar, det räcker med en vanlig tjänstemannalön för att man ska få vad man tål. Så fort inkomsten går upp över brytpunkten – efter en befordran, en vidareutbildning eller lång tjänst i yrket – stiger marginalskatten från 32% till 52%. Det är egentligen ännu extremare än värnskatten. En engelsman i motsvarande situation möter en marginalskatt på 22%, en finländare 42%.

Sveriges 52% är världens näst högsta icke-danska marginalskatt [och den] betalas av praktiskt taget alla tandläkare och rektorer, av fyra femtedelar av ingenjörerna, högskolelärarna och psykologerna men också av stora grupper lärare och ¬naturvetare. Den drabbar var femte sjukgymnast lika obarmhärtigt som ryggskott.”

I artikeln hänvisar Linder med högaktning, vilket kan förvåna en och annan, till de principer som dåvarande socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson drev för snart 20 år sedan. Carlsson satsade då på den s.k. 50/15-principen. D.v.s. ingen ska betala mer än 50 procent i skatt på marginalen och högst 15% ska betala så mycket. Linder skriver att det minsta man kan begära idag är att förverkliga Carlssons politik. För en borgerlig regering borde det t.o.m. vara OTILLRÄCKLIGT, i synnerhet två decennier efter detta socialdemokratiska förslag. ”Hälften kvar av en helt vanlig lön är för mycket till staten och för lite till individen”, skriver Linder mycket slagkraftigt.

Lika förvånande som det kan tyckas vara att SvD:s politiske chefredaktör längtar tillbaka till en socialdemokratisk statsminister i relativt modern tid, lika otrolig är faktiskt den ekonomiska politik som Alliansregeringen driver under ledning av finansminister Anders Borg. Och under förevändningen att det skulle ha någonting överhuvudtaget att göra med borgerlig politik!

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Regeringen Ingvar Carlsson (s) till höger om Alliansen!”


  1. 1 populisten april 7, 2008 kl. 19:49

    Linder avslutar ju med en förhoppning om inte bara avskaffad värnskatt utan t.o.m. platt skatt. Ljuvare musik har inte klingat i skattedebatten på länge. Tänk om den kunde höras ända in i Rosenbad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser