En konservativ kvinnorättskämpe

Få kvinnliga samhällsdebattörer idag driver kvinnofrågor så bra som Fil. Dr. Charlotta Levay. Där feminismen framträder som en allting översköljande nymarxistisk, normupplösande åskådning, står Levay stadigt och ståndaktigt rotad i jorden och lyfter det motsatta perspektivet: vikten av att värna det specifikt kvinnliga och det kvinnonyttiga på basis av historisk erfarenhet. Och hon gör det inte ibland – utan hela tiden, och i flera olika tidningar och debatter. Hon är i sanning en konservativ kvinnorättskämpe, och hon är duktig. I det följande vill jag rekommendera två artiklar av och ett program med henne från våren 2008.

I Expressen 4 april skriver Levay att arvet från 1968 års sexuella revolution är att ”Vi har reducerats till utbytbara sexleksaker” och att det är på tiden att tänka efter och gå emot det etablerade paradigmet att man inte får ifrågasätta den sexuella revolutionen och dess konsekvenser. Om vi tillåter oss lite historiemedvetenhet, vilket både socialister och liberaler förvisso aktivt motverkar i alla hänseenden, så menar hon att vi definitivt bör ställa oss frågan om inte den sexuella revolutionen har varit mer till skada än till nytta, både på det samhälleliga planet och även det mänskliga:

    ”För några dagar sedan rapporterade medierna att Sverige nu har fler nya fall av hivsmitta än på över ett årtionde. Ingen tidning plockade upp tråden, ingen funderade över om ökningen av till exempel hiv och klamydia hör ihop med den norm om sexuell utlevelse som präglar vårt samhälle.”
    ”I botten finns ett problem som ingen riktigt vill ta i: människor blir inte lyckliga i ett samhälle som ständigt uppmuntrar till promiskuitet, sexuell utlevelse och experimenterande. Det är i själva verket ett hjärtlöst och kallt samhälle, ett där personer betraktas som utbytbara och där kärlek inte ges någon plats. Sexualiteten frigörs inte utan trivialiseras.”

I Borås Tidning den 15 januari lyfter Levay in ett annat högst relevant perspektiv som framträder i den brittiska samhällsdebatten, men fullständigt sopas under mattan i den svenska. Under rubriken ”Äktenskapsåtervinning ger hållbart samhälle” skriver hon att:

    ”Enligt en färsk opinionsundersökning tycker de flesta att det är en god idé att bilda familj före 30, och nära 40 procent menar att barn tas bäst om hand av en hemmamamma. Skilsmässorna är färre än på två decennier. Otvetydig statistik visar att barn till gifta klarar sig bättre när det gäller hälsa, utbildning och sociala förhållanden, och därför vill brittiska höger- och vänsterpolitiker ge skatteförmåner åt folk som håller samman sina äktenskap.”

Sverige skulle verkligen behöva fler debattörer som Charlotta Levay. Eller åtminstone lyssna mer på henne – för hon är bra, kunnig, påläst och har helt andra uppfattningar än vad som är comme il faut i Sverige idag. I så måtto borde hon ju otvetydigt vara intressant också för dem med helt andra uppfattningar.

Se också hennes insats i Kanon-TV på temat ”Sex överallt”. I programmet diskuterar tre kvinnliga debattörer det faktum att i sexualundervisningen i skolan, i kvällstidningarnas sexrådgivningsspalter och från sexindustrin uppmanas ständigt till att ompröva och experimentera med den egna sexualiteten – är det bra och rimligt, för unga tjejer och killar och för samhället i stort? Kanon-TV är programmet på Axess-TV som leds av den konservative Johan Tralau, och som allt som oftast lyfter konservativa frågor utifrån konservativa frågeställningar. Avsnitten är 30 min långa.

(Bild: Charlotta Levays typgodkända idolporträtt av Tommy Wiberg)

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

0 Responses to “En konservativ kvinnorättskämpe”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser