En ny försvarspolitisk debatt behövs!

EN NY FÖRSVARSPOLITISK DEBATT BEHÖVS !

Nu står det så illa till med det svenska försvaret, att ÖB Håkan Syrén har gått ut med att ”Sverige kan inte försvaras”, och han delar inte heller alls försvarsberedningens syn på hotbilden mot Sverige (d.v.s. att det inte finns något militärt hot, läs närmare om detta här). För exakt 10 år sedan, när undertecknad tog studenten, diskuterade initierade bedömare på debattsidorna det stora problemet i att den dåvarande svenska försvarsmakten endast kunde försvara Stockholm. Det var i början på de stora nedskärningarna… Men men. Det är i alla fall bra att frågan lyfts igen från högsta ort: Sveriges försvar duger överhuvudtaget inte till att försvara Sverige. T.o.m. media (Svenska Dagbladet) talar nu öppet om en ”försvarskris” – men det är förvisso i termer av en ”prestigestrid mellan regeringen och ÖB”. Det känns helt ofattbart, på ett sätt som kryper längs ryggraden, att krisen med en sönderfallande, alltför ynklig och icke-fungerande försvarsmakt – som knappt ens är värd namnet – kan nå så lågt som till en prestigestrid om själva formen för de fortsatta nedskärningarna! Det är ju landets och medborgarnas yttersta livslina vi talar om!! Detta är realiteten:

  ”Med några pennstreck krymps Sveriges arméförband till 8 000 stridande, hemvärnet halveras, kusterna lämnas utan marina bevakningsbåtar och flygbaserna blir så få att svenska plan inte hinner möta en kränkning.”
  ”När omvärlden nu åter ökar försvarsanslagen skulle alliansregeringen då göra Östersjöns största strandstat till ett militärt vakuum.”

I samband med detta måste framhållas att Sverige har en mycket lång och framgångsrik militär historia, som inte alls ”bara” handlar om svensk stormaktstid och hur de legendariska karolinerna lyckades hålla stånd mot en mångfalt större rysk fiende. Och för den delen inte heller handlar om våra nu ca 200 år av fred. För att istället se till vår mer moderna militärhistoria, har Sverige en tämligen unik ställning som utvecklare och tillverkare av krigsmateriel. Trots landets blygsamma storlek har vi tagit fram mycket framgångsrik utrustning på snart sagt alla områden. Att det dessutom ofta skett till en bråkdel av den kostnad stormakterna och större västländer haft för liknande utveckling, är ytterligare en styrka – och för den delen en förklaring till att vi kunnat hänga med så pass bra som vi gjort.

Ett aktuellt exempel är JAS 39 Gripen, som just nu diskuteras internationellt att det är ett av världens allra bästa stridsflygplan och att det har haft en klart mycket lägre utvecklingskostnad än vad konkurrenterna (MIG m.fl.) haft. Om Indien nu köper Gripen kommer svenska Saab-JAS att ha motsvarande marknadsandel som amerikanska försvarsmakten har avseende stridsflygplan, och världen ser med spänning på hur det nu kommer att gå med den saken. Sverige har också världens bästa u-båtar i sin storleksklass, liksom det ska framhållas att vi i modern tid hävdat oss mycket väl på områden som luftvärn, pansarvärn, sjömål och kryssningsmissiler, marin smygteknik (stealth), radar och mycket annat. Dessvärre har försvarsneddragningarna redan inneburit att delar av denna på alla sätt och vis ytterst värdefulla spetskompetens är borta – för alltid. Annat är på väg mot soptunnan, medan vissa saker överlever endast tack vare att vi kunnat samarbeta med andra EU-länder.

Det är verkligen på tiden att borgerligheten börjar brumma för dessa högst relevanta förhållanden. Just nu är det ett utmärkt läge att få till stånd en förnyad, fräsch försvarspolitisk debatt i Sverige! Skriv på uppropet Nu får det vara nog! Du också!

Jakob E:son Söderbaum
Patrik Magnusson

Annonser

1 Response to “En ny försvarspolitisk debatt behövs!”


 1. 1 Patrik M maj 16, 2008 kl. 19:09

  Väl talat!

  Förfallet måste få ett slut. Det är inget annat än pinsamt att en borgerlig regering låter detta ske. Att det kan kosta alliansen nästa val må vara hänt (är man inte bättre på ta ansvar för riket än man nu visat förtjänar man inte fortsatt förtroende), men vad värre är att det är ett högt spel med alla svenskars säkerhet och ytterst med vårt rikes existens som suverän nation.

  Redan 90-talets nedskärningar berövade oss i praktiken förmågan att värna vårt territorium. Kritik viftades bort med det lugnande ”vi kan alltid rusta upp igen om läget skulle bli värre igen”

  Är det något historien borde ha lärt oss är det att detta resonemang inte fungerar. Precis på detta sätt resonerade demokratierna när Hitler tog makten 1933. Önsketänkandet fick råda och det dröjde flera år innan demokratierna till slut satt fart, år som gav nazisterna ett värdefullt försprång, och höll på att bli avgörande för krigets utgång.

  Idag ser vi oroande tecken från Ryssland. Demokratin är om inte avskaffad så i alla fall grundligt urholkad. Ryssland har femdubblat sina försvarsanslag sedan 2001. Rysslands grannar har fått känna på dess nya självhävdande utrikespolitiska linje, i form av allt från energiutpressning, till Cyberattacker och nedskjutna flygfarkoster.

  Faktum är att de oroande tecknen från öster idag är tydligare än de vi såg från Tyskland i mitten av 30-talet. Och hur hanterar vi dessa varningssignaler? Jo, med ytterligare slakt på den lilla försvarsförmåga vi har kvar.

  Jag vill uppmana regeringen att ta sitt ansvar för fosterlandet, och även alla väljare att ta sitt ansvar – skriv på uppropet, skriv till era riksdagsledamöter, partiledare, till vår tids svar på Neville Chamberlain: Borg och Tolgfors, och förklara att ni inte ställer upp på detta.

  Endast genom att få regeringen att inse att vi, deras trognaste anhängare, är beredda att fälla dem 2010, om de fortsätter att missköta försvarspolitiken, har vi en chans att påverka dem.

  Därför säger jag här och nu:

  Tar inte regeringen sitt ansvar i denna fråga, kommer jag att verka för att den inte blir omvald 2010, hur mycket det än smärtar mig, och jag känner många som resonerar som mig i detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,136 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser