Sänkt eller höjd bensinskatt, KD?

Frankrikes borgerlige president Sarkozy vill sänka bensinskatten (läs här). I Sverige har Alliansregeringen fortsatt i socialdemokratins gamla uppkörda spår, och höjt den om igen. Hur kan det komma sig att KD ställer sig bakom att höja bensinskatten, när en av våra mest uppmärksammade valfrågor var att vi skulle SÄNKA bensinskatten? Vänsterflygeln inom partiet har förstås aldrig ställt sig bakom det, och de menar att det är i strid med förvaltarskapstanken (förvisso en av konservatismens grundprinciper, om att vi måste överlämna någonting till kommande generationer som är lika bra eller bättre än det vi själva fått) att sänka priset på bensin, eftersom de ser en klar koppling mellan höjda skatter i Sverige och bättre miljö i världen. Men är det då bara ”högerpopulism” (som de värsta meningsmotståndarna har kallat det) att gå till val på att sänka bensinskatten, så som KD gjorde år 2006?

Det är i och för sig riktigt att det är en ny politisk ståndpunkt för KD. Förmodligen formades den på basis av att KD är och ska vara ett parti som försvarar och värnar Sveriges familjer. Och det är oerhört svårt för familjer idag att klara sig utan bil. Denna sunda principinställning i kombination med insikten om att all statistik visar på att bilkörandet i Sverige inte minskar bara för att priset på bensin ökar (man drager istället ner på andra utgifter, bl.a. mat), torde ha lett till den fullt logiska och helt rimliga slutsatsen att det för det första vore ett slag mot Sveriges familjer att höja bensinskatten – och för det andra skulle det tvärtom hjälpa Sveriges familjer om vi sänker bensinskatten.

Det påstådda sambandet mellan höjd bensinskatt och förbättrad miljö är i sig mycket tvivelaktig, att döma av tillgänglig relevant statistik. Men även om det skulle finnas ett sådant samband så är det fullständigt orimligt att hävda att Sveriges medborgare har något som helst vidare miljöansvar utöver dagens ansträngningar. Om vi i Sverige så skulle reformera oss tillbaka till att bo i grottor och att laga vår mat över öppen eld, så skulle det inte påverka världsmiljön ett endaste dugg. Det är på politikerna som ansvaret ligger, inte på medborgarna. Politikerna måste driva linjen och hitta samarbeten på världsarenan för att sätta press på USA och Kina, som är världens överlägset största miljöbovar, att de ska minska sina utsläpp.

Sedan kan man fråga sig varför KD ska konkurrera med Miljöpartiet om en socialistisk miljöpolitik, när ingen annan än KD värnar familjerna, och familjerna formligen har krossats under 1900-talet (som jag nyligen utvecklat i ett inslag i tidningen Barometerns webbradio). Vi är dessutom ett uttalat borgerligt parti sedan en god tid tillbaka.

Självklart ska vi kristdemokrater fortsätta att driva frågan om sänkt bensinskatt!

Läs också:

* ”Miljöansvaret är politikernas, inte folkets!”

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

2 Responses to “Sänkt eller höjd bensinskatt, KD?”


  1. 1 populisten maj 29, 2008 kl. 13:17

    Personligen tycker jag det var tydlig “högerpopulism” när KD gick till val på sänkt bensinskatt. Men då ska man ha klart för sig att jag, till skillnad mot de flesta, lägger en starkt positiv värdeladdning i det epiteten.

  2. 2 Gubben juni 3, 2008 kl. 10:58

    Äh, det är ju bara lantisar som klagar på bensinpriset. Dom får väl ta tunnelbanan som alla andra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 988,918 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser