Israel övade bombräd mot Iran

Israel har genomfört en militärövning officiellt rubricerad som ”Rehearse Iran attack”, rapporterar BBC. Övningen gick ut på att öva ett flygbombsanfall mot Irans kärnkraftsanläggningar, för att undvika att Iran framställer kärnvapen som de kan använda mot Israel. År 1981 bombade Israel en irakisk kärnkraftsanläggning under förevändningen att man trodde att det fransk-byggda kärnkraftverket var gjort för att tillverka kärnvapen att användas mot Israel.

Kritiken mot Israel är förstås stor från vänsterhåll. Det är onekligen en mycket känslig fråga. Tänk dig själv om Ryssland skulle genomföra övningar officiellt rubricerade som ”övning för militär räd mot Sverige”. Då skulle nog de mest inbitna pacifister och försvarsmotståndare runtom i Sverige tystna (även om de kanske inte skulle sälla sig till den då säkerligen växande skaran upprustningsivrare). Så visst är det tämligen magstarkt av Israel att genomföra en militärövning som officiellt har ett sådant här syfte.

Rätten att försvara sig torde förstås vara självklar. Men hur långtgående är egentligen rätten till militärt självförsvar? Jag hör till dem som aldrig tyckt det var rimligt att USA anföll Irak i försvarssyfte, särskilt som det varken fanns några kärnvapen i Irak eller direkt koppling mellan Irak och de terrordåd som USA drabbats av.

Till relevanta fakta i det specifika fallet med Israels senaste ”militärövningsskandal” hör naturligtvis att judehat är ett ständigt återkommande tema i den politiska retoriken hos Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Liksom hans hitlerianska utspel om hur viktigt det är att utrota Israels folk. För att då inte tala om hur ovilliga Irans regering är att ge världssamfundet nödvändig insyn i en kärnkraftsutveckling vars procedur av allt att döma pekar just i riktning mot att Iran framställer kärnvapen.

Har Israel i det läget rätt att bomba Iran – i försvarssyfte? Nja… Å andra sidan, ska Israel bara sitta och vänta på att få en iransk atombomb över sig? Det ligger ju så att säga i sakens natur att det inte skulle finnas så mycket mer att göra för Israel när smällen och tryckvågen har lagt sig.

Att i ljuset av det officiellt – så hela världen får veta det – rubricera en militärövning som ”att öva en bombräd mot Iran” torde nog trots allt vara det bästa sättet för Israel att utöva självförsvar mot Iran i dagsläget. Om inte den israeliska regeringen visar att de tager Irans militanta antisemitism och hatpropaganda på allvar är risken alltför stor att judarna drabbas av ännu en förintelse. Mitt framför ögonen på oss västerlänningar som har all möjlighet att lära av historien INNAN någonting sådant skulle behöva hända (igen).

Lika mycket som varje folk har rätt till sitt eget land har de rätt att inte bli kränkta vare sig genom militära offensiver, terrordåd eller i politisk retorik från andra länder.

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

1 Response to “Israel övade bombräd mot Iran”


  1. 1 Marthin juni 23, 2008 kl. 23:57

    Jag står med Israel, speciellt i denna frågan. Skall utveckla det vidare en dag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

  • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser