Vad är en familj?

Jag har talat en del på denna blogg om vikten av att vi i Sverige återupprättar familjen, från västvärldens mest nedtryckta position. Jag för min del ”anser” att en familj är en släktbaserad social grundenhet av man och kvinna och deras barn. Som jag ser det är barnen den konstituerande faktorn för familjen som sådan – dessförinnan är det bara ett par, men i och med det gemensamma barnets tillkomst blir det: en familj. Ensamföräldrar boende med sina barn är en ”splittrad familj”. Gifta föräldrar är en ”äkta familj”. En gift man och kvinna är ”äkta makar”. I somliga familjer räknas även föräldrarnas syskon och föräldrar som familjemedlemmar.

På sistone har jag bläddrat i SOU 1972:41, som är en huvudutredning i förarbetena till den familjefientliga lagstiftning som genomdrevs på 1970-talet. Utgångspunkten för dess reformförslag (som alltså infördes) är en omdefinierad familjesyn som står i bjärt kontrast till ovanstående. Först talar man om familjen endast som en intressegemenskap (s. 75), d.v.s. blodsbanden antyds inte ens ha betydelse, och därefter ett avsnitt som inte ens räknar med barnen som en väsentlig del av familjen!

På s. 77 skriver man att barn är en ”yttre faktor” som när den eventuellt tillkommer i familjen anses begränsa dess ”frihet”. Man framhåller härvidlag bristen på platser på daghem, förskolor och fritidshem som en ”sammanhållande” faktor för familjen, eftersom (!) den begränsar friheten för föräldrarna. Resonemanget fortsätter:

  ”Saknas eller är det brist på samhälleliga anordningar för att avlasta föräldrarna uppgiften att ge minderåriga barn vård och tillsyn blir det familjens sak att helt svara för dessa uppgifter, och en upplösning av familjen blir rent faktiskt svår att genomföra. I samma mån som samhället utanför familjen tar på sig eller kan ta på sig uppgifterna ökar möjligheten att upplösa familjen. Utvecklingen kännetecknas av en kraftig utbyggnad av de samhälleliga anordningarna för barntillsyn och uppfostran.” (s. 77)

Det kan här, för tydlighetens skull, påpekas att författaren till SOU:n ifråga INTE diskuterar just familjer som har problem med sammanhållningen, utan rätt och slätt familjen och förekomsten av barn i familjen.

Ett dylikt synsätt är för mig lika främmande som skrämmande. Och det borde vara KD:s paradnummer att vända sig emot att detta synsätt alltjämt både genomsyrar samhällsdebatten och lagstiftningen i Sverige. En politik för Sveriges familjer handlar om OERHÖRT mycket mer än vårdnadsbidrag och pappamånad!

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

4 Responses to “Vad är en familj?”


 1. 1 Mattias augusti 4, 2008 kl. 1:59

  Jag skulle nog påstå att ett (gift) par med avsikt att få barn är en familj, då äktenskapets främsta ändamål är just barnen.

 2. 2 Söderbaum augusti 6, 2008 kl. 11:46

  Mattias: Märkväl att Vatikanen godkänner att ett barnlöst äktenskap upphävs, medan huvudregeln är att äktenskap är oupplösliga. Så även Gud anser att barn har en konstituerande betydelse i sammanhanget. Å andra sidan godkänner ju Vatikanen inte en familjebildning utanför äktenskapet, men poängen är vad som konstituerar FAMILJEN, och avgör om det är en familj eller en gemenskap som faktiskt går att upplösa inför Gud.

  För mig var dock logiken, snarare än teologin, grunden för min uppfattning.

 3. 3 feminix augusti 8, 2008 kl. 17:14

  Denna socialistiska syn på familjen som något negativt som begränsar individens frihet är bedrövlig.
  Bra att du tar upp detta. Sorgligt är att de borgerliga inte erbjuder något alternativ, utan fortsätter i sossarnas spår. Själv anser jag att sd har den bästa synen på familjen.

 4. 4 Sanna augusti 16, 2008 kl. 15:28

  Jag måste säga att jag inte uppskattar att du använder uttrycket ”splittrad familj” när en ensamstående förälder bor med sina barn. Jag bor med min ensamstående mamma och min bror och jag anser att de två är de enda medlemmarna i min familj, och om de är de enda medlemmarna så kan inte min familj vara, som du yttrcker det, splittrad. Jag vet inte hur allvarligt jag ska ta ordvalet med tanke på att du flitigt använder citationstecken…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 990,529 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser