Är vi konservativa de sista punkarna?

Distriktsordföranden för Centerns Ungdomsförbund i Uppsala Oscar Sundevall skriver här i dagarna på sin blogg om ”KDU – de sista punkarna?”. Han skriver:

  När laissez-faire är legio och varje subkulturell yttring från dreadlocks till läderjackor och tatueringar har slutat chockera, vad finns då kvar? Svaret är konservatismen. År 2008 i Sverige finns det antagligen ingenting mer provocerande än att anlägga en 1800-talsanstruken grotthöger-look

Jag har själv länge haft denna tes, att vi konservativa är nutidens punkare. Givetvis är det historiemedvetna och normativa det största hotet i ett samhälle där modernismen härskar och allt ska tolereras utom de bestående värdena och kritik mot socialliberalismen. I Sverige SKA allting vara modernt – i bemärkelsen att allting i sinne- och föreställningsvärlden som inte har ändrats åtminstone en gång de senaste 30 åren är förkastligt. Överhuvudtaget allt som påminner om det gamla är ”omodernt”.

Att ganska många konservativt sinnade, liksom jag själv, lyssnar på punk har ingenting att göra med att vi skulle känna gemenskap med 70-talets anarkister och revolterande gäng – utan att vi känner igen oss i deras ifrågasättande av det mesta i samhället. Förvisso finns det i och för sig klara gemensamma referenspunkter i musiken. ”Staten och kapitalet”, ”Mental istid” och ”Det måste vara radion” är bara tre Ebba Grön-låtar som de flesta konservativa torde kunna ställa sig bakom idéinnehållet i.

”Tory Tory HALELUUUUJA
Tory Tory haleluuuuuja
Tory Tory HALELUUUUUJA
when the blue revolution co-o-omes!”

—Välbekant konservativ festsång

Jakob E:son Söderbaum

Annonser

7 Responses to “Är vi konservativa de sista punkarna?”


 1. 1 viaveritasetvita augusti 2, 2008 kl. 19:36

  Om tendensen håller i sig kommer vi vara ”normala” om 30 år, wie!

 2. 2 tegis augusti 4, 2008 kl. 0:22

  hm, är det radikalt att vara reaktionär? Nej, nu tror jag att ni blandar ihop adjektiven lite här va.
  Kolla gärna in den här bilden också, tyskdronningen som gay http://www.dn.se/content/1/c6/81/12/71/prideavslut.jpg

 3. 3 Chouan augusti 4, 2008 kl. 13:51

  Det är lite lustigt att Sverige är så kluvet till sin egen identitet, vi ska vara hypermoderna och först med allehanda sociala experiment och minsta infall. Samtidigt avundas vi Norges konservativa drag och stolthet i förvaltandet av historia och sitt kulturella arv och traditioner.
  Problemet som jag ser det är att konservatismen är ansatt från både ”höger” och vänster, genom nyliberaler och socialister.
  Så istället för att sjunga ”when the blue revolution co-o-omes” väljer jag ”white revolution”, traditionell färg för konservatismen i motstånd till socialismen, då jag inte skulle ta i den ”blåa” nyliberalismen med tång ens (eller är den orange idag kanske?)

 4. 4 Magister Nyman augusti 5, 2008 kl. 14:00

  Och vilket samhälle var det då som sjuttiotalets punkare revolterade mot? Jo, det socialdemokratiska folkhemmets höjdpunkt. Förvisso var inte punkarnas alternativ samma som de konservativas, men ”fienden” var densamma.

 5. 5 tegis augusti 5, 2008 kl. 19:19

  Den är orange idag för stödet för de motståndskrafter i östeuropa som kämpar mot en förändring mot de socialistiska/konservativa krafterna som har dessa länder i sina klor. 🙂 Därför!

 6. 6 Söderbaum augusti 6, 2008 kl. 11:58

  tegis: Kan du säga ett enda östeuropeiskt land som konservatismen ”haft i sina klor”?

 7. 7 Gustaf augusti 13, 2008 kl. 15:03

  Jacob, Du har ænnu en gång slagit huvudet på spiken. Finns det något som retar och provocerar mer æn en medelålders man, med klassisk frisyr, som tror på en personlig frælsare och Gud, på sætt som skett de senaste 2000 åren, som INTE tror att den svenska modellen ær sagde Guds gåva till mænskligheten, Som klær upp sig nær han ær bortbjuden, som låter kvinnor gå først genpm dørren, som ær klassiskt modemedveten UTAN att vara bøg etc. Något mer provocerande finns inte i de s k radikala øgonen och en sådan føreteelse løper stor risk att få en smæll.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Organisationer & information


Konservativt Forum samlar klassiskt konservativa runtom i Sverige till diskussion och arrangerar bl.a. en årlig konferens.Emprons informationsportal Konservatism.se har utmärkta sammanfattningar och fördjupningsmaterial om konservatism på svenska.


Föreningen Heimdal i Uppsala är Sveriges största och äldsta politiska studentförening. Föreningen verkar sedan 1891 för en reformvänlig konservatism.Sprid ordet... stöd Tradition & Fason på Facebook!

Antal besökare

 • 983,254 träffar
Bloggtoppen.se

Politik bloggar

Annonser